מאת: לירז, סודות מתוקים.
כמה מילים וטיפים חשובים לפני שמתחילים:
בצק החלה, הינו בצק שמרים פשוט שהוא למעשה, בצק המורכב בעיקרו מקמח, מים, מלח ושמרים. העשרתם נעשית על ידי הוספת חומרים כמו ביצים, סוכר וכדומה. שמרים למעשה, הם חומר התפחה חי שאורך חייו מוגבל לתנאים שבהם הוא נשמר. בצק שמרים אוהב מנוחה, חום ואהבה על מנת שהוא יוכל לתפוח.
את השמרים ניתן למצוא על מדפי הסופר ב- 3 אופנים:
1. שמרית : שקית מדודה ל – 50 גר' של שמרים טריים.
2. שמרים טריים: קובייה של שמרים במשקל של 50 גר'.
3. שמרים יבשים: נמצאים בדרך כלל באריזת וואקום בכמות גדולה.
את השמרים מכל הסוגים, יש לשמור אך ורק במקרר.
טיפ: רצוי לקנות את השמרים ממש סמוך למועד הכנת הבצק, כך נוכל לדעת כי הם טריים.
בהכנת בצקי שמרים מניחים בקערה גדולה את השמרים ומיד את כל כמות הקמח, כך שהשמרים יכוסו ולא יהיו במגע עם הסוכר והמלח. חשיפת השמרים לכמות גדולה של סוכר ומלח תמנע מהבצק לתפוח.
את בצק השמרים אנו לשים כ- 7-10 דקות לפחות. ניתן ללוש גם במיקסר, אך מומלץ ללוש אותו ביד, כך נוכל להרגיש את הבצק ולהבחין אם חסרים מים או קמח. מה גם, שהחלק העיקרי באפיית חלה עם הילדים, הוא העובדה כי הילדים יכולים ללוש את הבצק וליהנות מהעשייה. הבצק מוכן כאשר כל החומרים מתאחדים לבצק חלק ואחיד. מניחים את הבצק במקום חמים להתפחה של כשעתיים. מי שרוצה לזרז את תהליך ההתפחה, יכול להשתמש במים חמים (לא רותחים), במקום מים מהברז. כך הבצק מקבל חמימות ותופח מהר יותר.
ועתה למתכון :
חומרים: (עבור 2 חלות גדולות, או חלה גדולה ולחמניות קטנות)
1 ק"ג קמח לבן
כף גדושה של מלח (20 גר')
חצי כוס סוכר (100 גר')
שקית שמרית או קוביית שמרים טריים אחת (50 גר')
2 ביצים
חצי כוס שמן (100 מ"ל)
2 כוסות מים מהברז (כ- 500 מ"ל)
ביצה
שומשום
טיפ: על מנת לזהות את הנפח של הנוזל, ניתן להיעזר בבקבוקי הילדים הישנים שלנו. למלא מים / שמן או כל נוזל אחר על פי סקאלת המ"ל בצד הבקבוק.
אופן ההכנה:
ממרח שום שמיר - מתאים למריחה על כל לחם וטעים במיוחד על חלה טרייה:
חומרים:
ממרח חמאה דנית (רצוי החמאה הנמכרת בקופסאות נוחה יותר למריחה)
שום כתוש בקוביות
שמיר קצוץ בקוביות
אופן ההכנה:
מניחים בקערה את החמאה. מניחים מעל החמאה 2 קוביות של שום כתוש ו- 2 קוביות של שמיר קצוץ.
מחכים מספר דקות להפשרת השום והשמיר.
נותנים לילדים לערבב היטב והרי לכם ממרח קל וטעים.
לירז היא קונדיטורית בעלת "סודות מתוקים"- עוגות ועוגיות מעוצבות.