כעשרה אחוזים מהילדים סובלים מהפרעת קשב ומהיפראקטיביות. רבים מהם אינם מאובחנים ואם לא יקבלו טיפול - יסבלו כל ימי חייהם. ד"ר איריס מנור מציעה מבחן פשוט לאבחון ראשוני.
מאת" ד"ר איריס מנור מתוך אתר הכללית
הפרעת הקשב היא תופעה כלל עולמית מוכרת ושכיחה, ועל פי הערכות שבעה עד עשרה אחוזים מהילדים סובלים מההפרעה וכן ארבעה עד ששה אחוזים מהמבוגרים. אם לא מטפלים בהפרעה הזאת, היא עלולה לגרום קשיי תפקוד ניכרים, הפרעה התפתחותית ואף התפתחות של הפרעות פסיכיאטריות בגיל הבגרות.
כשלילד יש חום, אנחנו עשויים לקחת אותו לרופא המשפחה כדי לנסות ולברר מה הבעיה. איזה סימנים עשויים להעיד שהוא סובל מהפרעת קשב?
אם אתם מוצאים את עצמכם או את ילדכם בשש מתשעת הקריטריונים הבאים, מומלץ להגיע לאבחון:
קושי להתמקד בפרטים וביצוע שגיאות טיפשיות.
קושי בהחזקת קשב לאורך זמן.
מקשיב חלקית לדברים הנאמרים לו.
אינו עוקב אחר הוראות במלואן.
ארגון לקוי.
נמנע מביצוע מטלות הדורשות מאמץ מנטלי מתמשך.
מאבד דברים.
מאבד ריכוז בקלות.
שכחן.
ואיך מזהים היפראקטיביות?
בדיוק כמו קודם, אם אתם מוצאים את עצמכם או את ילדכם בשש מתשעת הקריטריונים, מומלץ להגיע לאבחון:
תנועתיות בכסא.
מרבה להסתובב בכתה.
מתרוצץ ומטפס בסיטואציות לא מתאימות.
מייצר רעש רב בסביבתו.
התנהגות כמנוע.
מדבר בלי הפסקה.
פולט תשובות לפני סיום השאלה.
מתקשה לחכות לתורו.
מפריע ומציק לאחרים.
המאפיינים האלה זה ממש הילד שלי - אז מה עושים?
בשירותי בריאות כללית נותנים מענה לצורך העצום הקיים בציבור בתחום זה, במרכז לקשב וריכוז של בית החולים גהה. במסגרת המרפאה, ניתן לבצע אבחון קשב וריכוז מלא לילדים ולמבוגרים, אין צורך במכתב הפנייה של רופא או בטופס 17.
לפני התחלת הטיפול, מומלץ לעבור אבחון קשב וריכוז מלא, המתבצע על פי הקריטריונים הבינלאומיים. אבחון מלא כולל אנמנזה התפתחותית, בדיקה קלינית, מילוי שאלונים של ההורים ו/או מורים, בדיקת מחשב, סיכום והמלצות לטיפול על ידי רופא מומחה. התהליך המלא כולל ארבעה מפגשים ואורך כחודש. נוירולוגים ורופאי ילדים במרפאות, המבצעים חלק מתהליך האבחון, שולחים למכונים ולמרפאות לצורך ביצוע בדיקה ממוחשבת על מנת להשלים את האבחון ולגבש המלצות לטיפול.
האבחנה היא קלינית בעיקרה, ויש חשיבות גדולה באבחנה המבדלת של ההפרעה ממצבים שונים, חלקם תקינים וחלקם פתולוגיים: חריגות שכלית בשני קצותיה, הפרעות הסתגלות, הפרעות התנהגות, ליקויי למידה וקשיים פיסיים שונים כמו הפרעה בראייה או בשמיעה.
אין כיום מבחן אחד המאשר או שולל חד משמעית את האבחנה. הקלינאי יכול להשתמש בראיון הילד וההורים, תצפיות בילד ובהורים, סקאלות התנהגותיות, בדיקות גופניות ונוירולוגיות וטסטים קוגניטיביים. בדיקות מעבדה, כגון ראייה ושמיעה, יכולות להיות יעילות בחלק מהמקרים. במצבים מסוימים כדאי לבצע הערכת שפה ודיבור. שאלונים התפתחותיים המיועדים להורה ולמורה יכולים להינתן במפגש הראשון.
איזה שאלון נותנים להורים ולמורים?
השאלון המקוצר של קונרס, הכולל 10 שאלות, משמש ככלי אבחוני חשוב. שאלון זה ניתן להורים ולמורים למילוי, והוא נמצא בשימוש נרחב על ידי פסיכיאטרים, נוירולוגים ופסיכולוגים. יתרונו בהיותו קצר וקל למילוי, כמו גם בפרספקטיבה שהוא מאפשר על בית הספר ולא רק על הבית. חסרונו בכך שהוא סובייקטיבי, ומתמקד בהתנהגות הנצפית יותר מאשר בקשב, שאת הפגיעה בו קשה לראות מן הצד. חסרון זה גורם להתמקדות בחלק ההיפראקטיבי, שהוא החלק הבולט לעין.
שאלון T.O.V.A - מה זה?
מדובר בסוג של מבחן תפקוד מתמשך, המאפשר הערכה אובייקטיבית ומעריך את מרכיב הקשב. מבחן זה בודק ישירות את הילד עצמו ואת יכולתו להתמודד עם מטלה חדגונית ומשעממת יחסית לאורך זמן. T.O.V.A היא בדיקה ממוחשבת, המבוססת על ניתוח התגובה לגירוי.
הילד צופה בצג מחשב במשך פרק זמן קבוע, ואמור להגיב לגירוי אחד ולהתעלם מגירוי אחר. הבדיקה מודדת את המהירות והדיוק של עיבוד המידע שעושה הילד, באמצעות השוואת התוצאות לנורמות המאפיינות ילדים בגיל זה. מדובר בבדיקה מאוד מדוייקת והיא גם עוזרת בקביעת הטיפול התרופתי ברמת דיוק של 95 אחוזים. הפרעת הקשב מציקה ביותר לילד ולמשפחתו, אך נמצאת על גבול הנורמה מבחינת מאפייניה. ההפרעה דורשת אבחון מוקדם ככל האפשר לצורך טיפול יעיל. האבחון בעייתי בשל היותה רבת ממדים, קרובה לנורמה, ונטולת מאפיין מזהה ברור. האבחון היום מסתמך על ראיון מלא, בדיקה קלינית, סקאלות הערכה ובדיקת תפקוד מתמשך כגון ה - T.O.V.A, המאפשרת גם את הערכת היעילות של טיפולים תרופתיים שונים.
ד"ר איריס מנור היא פסיכיאטרית לילדים ומנהלת המרכז לקשב וריכוז במרכז במרכז בריאות הנפש גהה, מקבוצת שירותי בריאות כללית.