לעתים קשה להחליט מה לתת לקטנטנים לאכול. אם אתם מראש לא בשלנים ואין לכם רעיונות חדשים, נמאס לכם ומשעמם מ 'כל יום מרק עוף', הנה כמה רעיונות שאולי תמצאו בהם עניין.
מאת: ורד לב
דבר בסיסי שחשוב להבין הוא שתינוקות לא משתעממים מאוכל. זה אנחנו שרגילים לגיוונים ומאכלים מעניינים, מתובלים ומושקעים. ובכל זאת על מנת שלא תמצאו עצמכם מכינים בכל יום את אותו האוכל, הנה כמה רעיונות לגוון את המאכלים המוכרים. על בסיס הרעיונות הללו אפשר לשחק, לאלתר, לשנות, לגוון ולהוסיף. (עשו זאת!)
הכי פשוט: ירקות ופירות כפי שהם, ללא בישול. כמו תפוח, בננה, מלפפון, אבוקדו ועוד.
חתיכות ירקות מבושלים:
חותכים ירקות כמו גזר, דלעת, בטטה, כרובית, ברוקולי, סלק, קולרבי, שורשים לרצועות עבות, לא ארוכות מדי. מבשלים במים עד שהירקות מתרככים. שימו לב שהם לא נעשים מחיתיים מדיי. נותנים לקטנטנים להחזיק ביד ולאכול לבד ליד השולחן, בטיול בעגלה, על המנשא ובכל מקום שהם שוהים בו.
דייסת אמרנט/ קינואה/דוחן (בהמשך אפשר קוואקר)
מתאימה לאחר שהילד כבר אוכל כמה ירקות ופירות:
מבשלים את כל כמות הדגן עם כמות משולשת (פי 3 ) של מים (כשהילד גדל, אפשר להכין רק בכמות כפולה של מים). אפשר להוסיף צימוקים, חתיכות תאנים מיובשות, משמשים מיובשים וגם אבקת חרובים. לאחר שהדייסה מוכנה אפשר לערבב פנימה חתיכות בננה וכפית או שתיים של שקדייה. אפשר לטחון את הדייסה עד לקבלת מרקם אחיד, או לתת בכפית.
מטבל בטטה- תאנים
מתאים לאחר שהילד כבר אוכל כמה ירקות ופירות:
טוחנים בבלנדר ¾ כוס בטטה מבושלת, ½ כוס מים ו- 2 כפיות שקדייה עד לקבלת עיסה אחידה. מוסיפים 4 תאנים יבשות קצוצות. אפשר לאכול את זה כמו שזה. זו מנה עשירה בברזל, סידן ובטא קרוטן. המנה מתוקה ומשביעה. אפשר להשתמש בה גם כרוטב לפסטה/ אורז ושאר דגנים/ מטבל לירקות/ לערבב עם קוואקר.
מרק גזר- תפוז- לימון- מתאים כמאכל ראשוני:
מבשלים קוביות מ- 2-3 גזרים יחד עם קליפות מתפוז ולימון ומעט מים. מבשלים עד שהגזר מתרכך. טוחנים את הכול ביחד עם מיץ מהתפוז והלימון וצרור עלי פטרוזיליה.
כשהתינוקות גדלים אפשר להוסיף בהדרגה למרק: דלעת, בטטה, תפו"א, ארטישוק ירושלמי, בצל, עדשים כתומות וכו'.
ניתן להקפיא את המרק (ומרקים בכלל) במגש קוביות קרח, ובכל פעם להפשיר קובייה או שתיים עד שהילד ממש אוכל כמות גדולה יותר.
חמאת שקדים/ שומשום עם עדשים
מתאימה לאחר שהילד התחיל לאכול דגנים וקטניות:
טוחנים בבלנדר 1 כוס עדשים מבושלות (אפשר לבחור לפי הטעם והצבע) עם 2-3 כפות חמאת שקדים, שומשום ו- ¼ כוס מים, מיץ תפוזים ומיץ תפוחים. ניתן לאכול בכפית או להשתמש כרוטב לפסטה, רוטב לתבשילים שונים, דיפ וכיוצא בזה.
ממרח טופו- אבוקדו- מתאים לילד שכבר אוכל הכול:
מערבלים בבלנדר חבילת טופו, 2 אבוקדו, עשבי תיבול טריים לפי הטעם: פטרוזיליה, כוסברה, לימונית, עירית, ריחן קצוצים דק, שום לפי הטעם, כף שמן זית, כף מיץ לימון (אפשר גם יותר, לפי הטעם), מלח, פלפל, זעתר לפי הטעם- עד לקבלת מרקם חלק .
את הממרח המתקבל יש לשמור במקרר עד שבוע. אפשר לאכול אותו בכפית או להשתמש בו כממרח על לחמים, קרקרים, מילוי לירקות, רוטב לפסטה, אורז ועוד.
ירקות עם יוגורט- מתאימים מגיל 9-10 חודשים בערך:
מערבבים ירקות מבושלים עם יוגורט (רצוי יוגורט עזים או כבשים): דלעת, כרובית, גזר, ברוקולי, סלק (עושה צבע מדהים!!!). אפשר גם לערבב עם ירקות טריים כמו מלפפון.
שייק פירות
כשהילד מתחיל לצרוך מוצקים ולהוסיף רכיבים בהדרגה כשהילד גדל:
ניתן להכין את השייק על בסיס מים, חלב סויה, חלב אורז או יוגורט. אפשר להוסיף נבט חיטה או אבקת חרובים בתוספת לפירות כשהילדים אוכלים כבר הכול. אפשר להמתיק (אם יש צורך) בדבש/ מולסה/ ריבה טבעית/ או תמרים. זו ארוחת בוקר מזינה, או ארוחת ביניים טעימה.
תערובת דגנים וקטניות
מתאים מגיל 9-10 חודשים או לפי התקדמות הצגת המוצקים של הילד:
הרעיון הוא לערבב בבישול סוגים שונים של מזונות על פי טעם הילד ומה שיש בבית. אפשר להכין סיר קטן כזה שיספיק ליומיים שלושה ופשוט לחמם במנות קטנות.
דגנים: אורז מלא, כוסמת, קינואה, אמרנט, גריסי פנינה, טפיוקה.
קטניות: עדשים כתומות, עדשים ירוקות, עדשים שחורות, מאש, פתית סויה (פתיתי שפע).
מבשלים את כל כמות התערובת היבשים עם כמות משולשת של מים, על מנת שיתקבל מרקם דייסתי. לאחר שהמים רותחים, מנמיכים את האש ומבשלים עד שהם נספגים לגמרי. אפשר להוסיף בבישול גם ירקות, אך זו יכולה להיות גם מנת בסיס מצוינת לקטנטנים ולמבוגרים. אין צורך ממש לתבל, אפשר לבשל עם בצל אם רוצים לאחר שהמנה מוכנה מערבבים מעט שמן זית פנימה.