הם קטנים ושחורים עם הרבה רגליים, אנחנו רק שומעים עליהם ומתחילים להתגרד. כולנו נפגשנו בהם פעם אחת או יותר בחיינו – הכינים. מטרת הכתבה הבאה היא לתת לכם טיפים ועצות הנוגעות לאיך לאבחן ולטפל בכינמת הראש, וגם לשבור קצת מיתוסים ישנים
מאת: עומר פורת
כינמת הראש - מהי?
כינת הראש היא חרק בגודל
הידעתם?
הכינה אינה מסוגלת לקפוץ או לעוף.
לא כל ביצה על השיער מחייבת טיפול נגד כינים.
לאחר הטלת הביצים, תוך פרק זמן של 7-9 ימים, הן בוקעות ומתפתחת כינה קטנה.
כינה זו לא מסוגלת להטיל ביצים – הכינה עוברת עוד שתי גלגולים בני 4-5 ימים, עד לשלב הבגרות בו היא יכולה להטיל ביצים.
כיצד נדבקים?
ההדבקה היא אך ורק ממגע ישיר. הכינה אינה מסוגלת לקפוץ או לעוף. (הסיכוי להדבקה מהחלפת מסרקים או מברשות הוא יחסית נמוך).
כיצד מזהים כינים / הדבקה?
לעיתים קשה לזהות כינים על הראש מאחר והן נעות במהירות, ניתן למצוא ביצי כינים בעיקר מאחורי האוזניים ובמצח. הביטוי הקליני לכינמת הראש : גרד וגירוי באזור הקרקפת (במידה ומגרדים את אזורי הפגיעה בציפורניים, ניתן לפצוע את עור הראש, ולגרום לזיהומים).
איך מטפלים?
מטפלים אך ורק כאשר מאתרים כינים חיות על הראש!!! במידה ומוצאים רק ביצים, אין צורך בטיפול. במידה ונמצאו ביצים על שיער הראש יש לבדוק את הראש במשך 10 ימים, במידה ובמהלך התקופה נמצאו כינים יש להתחיל בטיפול.
הטיפול בכינמת הראש
ניתן לחלק את הטיפול ל 3 שלבים: טיפול קוטל כינים, טיפול מסיר ביצים וטיפול מניעתי:
טיפול קוטל כינים: הטיפול נחלק לשניים - הריגת כל הכינים והשמדת חלק מהביצים - ביום הראשון.
לאחר 10 ימים מיום הטיפול הראשון, חוזרים שוב על התהליך. בטיפול השני, כעבור 10 ימים, יבקעו כל הביצים, אלו שלא יבקעו ימותו. כינים אשר בקעו בתקופה זו, אינם מסוגלות להטיל ביצים.
טיפול מסיר ביצים: לאחר הטיפול בתכשיר ההורג כינים יש להשתמש בתכשיר המקל על הסרת ביצי הכינים, דוגמת פיניטו, או פאראלנט, יש לחפוף היטב להמתין מספר דקות ולשטוף. יש לסרק את השיער במסרק סמיך אשר מתאים לכינים, דוגמת: אינומד, לוכדן או ציק צאק, על מנת להסיר את הכינים המתות ועל מנת להסיר חלק מהביצים.
טיפול מניעתי: שמירה על היגיינת הראש. על מנת לשמור על היגיינת הראש מומלץ להשתמש בשמפו על בסיס רוזמרין, דוגמת: חפוף, קינקייר, סרקל. ריח הרוזמרין דוחה את הכינה ולא יאפשר הדבקה, לחלופין ניתן להשתמש בשמן רוזמרין מרוכז, יש לטפטף מספר טיפות מאחורי האוזן ועל השיער.
מבוגרים לא נדבקים לרוב בכינים, מקרקפת המבוגר מופרש חומר ריח אשר דוחה את הכינה, לכן אל תרוצו לחפוף את הראש בחומרי הדברה במידה ואחד מבני הבית נדבק בכינים.
תכשיר הדרין once
תכשירים לטיפול בכינמת הראש
לרשותכם מגוון תכשירים ללא מרשם רופא לטיפול בכינמת הראש, התכשירים הם לשימוש מגיל שנתיים ומעלה, פרט לתכשיר פארא פלוס בו מותר השימוש מגיל שנתיים וחצי. יש לפנות אל הרוקח לקבלת התכשיר המתאים לטיפול.
בתרופות יש תמיד לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש. עבור כל התכשירים יש להיזהר מכניסת החומרים לעיניים, במידה והתכשיר נכנס לעין יש לשטוף את המקום במים.
כדאי לדעת!
מומלץ לאסוף את שיער הילדים (שיער ארוך), ולבצע מידי יום בדיקה לנוכחות כינים: שיער חלק ניתן לסרק ולבדוק על מגבת לבנה האם מופיעים יצורים שחורים עם רגליים., בשיער מסולסל ניתן פשוט לבדוק ע"י התבוננות .
טיפול מונע בגן / בית ספר - שבירת מיתוס
טיפול הורג כינים יש לעשות רק כאשר נמצאו כינים חיות על הראש, במידה ואין כינים אין כל הגיון בטיפול מניעתי בתכשיר הורג כינים, חומרים אלו הם חומרי הדברה, השימוש בהם צריך להיעשות בזהירות ואחריות.
עוד עובדות אודות כינים
- חיות הבית לא מעבירות את כינמת הראש.
- כינמת הראש אוהבת ראש נקי.
- במידה ונחשפת לכינמת הראש מומלץ לבדוק את הראש לנוכחות כינים אחת למספר ימים למשך 3-4 שבועות.
- לא ניתן להיפטר מכינים רק ע"י סירוק במסרק.
- לא מומלץ להשתמש במייבש שיער לאחר הטיפול.
- אין צורך בטיפול מיוחד לבית, השימוש בשואב אבק מספיק.
- לא ניתן להדבק בבריכה או בים, ההדבקה היא רק ממגע ישיר.
- סימני הכינמת הם גירודים במיוחד מסביב לאוזניים ומאחורי הצוואר.
- הכינה מפתחת עמידות לתכשירים השונים, יש תמיד לבדוק עם הרוקח מהו התכשיר היעיל כיום.
- חום יכול להרוג כינים (בגדים במייבש כביסה).