לימוד שחייה בגיל צעיר יכול לפתור בעיות מוטוריקה וריכוז המתפתחות בגיל צעיר עקב מחסור בפעילות מחוץ לבית. במרכז ללימודי השחייה "גלגל הצלה" מלמדים תינוקות לשחות כבר בגיל 3 חודשים, ועושים זאת בכיף ובשירה גדולה
מאת: ניר ליברך
כשאנחנו היינו ילדים, המחשבים עוד היו מן יצורים גדולים, מגושמים ולא ממש מעניינים. היינו משחקים בחצר, מתפלשים בחול, ובעיקר מוציאים המון אנרגיה. היום, עם התפתחות הטכנולוגיה, הילדים יכולים לשבת יום שלם מול מסך המחשב ולכולם זה ייראה נורמאלי לחלוטין. מה שלא כולם יודעים, הוא שהמחסור בפעילות "שטח" בגיל צעיר משפיע על המוטוריקה העדינה של הילד, ועל יכולת הקשב והריכוז שלו. לימוד שחייה מגיל מאוד צעיר יכול לפתור את הבעיות הללו – ולתרום להתפתחות הילד במישורים נוספים.
גבי טפרברג, מנהלת המרכז ללימודי השחייה וההידרותרפיה "גלגל הצלה", מסבירה שהרבה ילדים בעידן הנוכחי לוקים בחגורת כתפיים חלשה עקב מחסור בפעילות חוץ. "חגורת כתפיים חלשה משפיעה על יכולות המוטוריקה העדינה של הילד, כמו למשל כתיבה וציור," מסבירה טפרברג, "שהם פעולות חשובות מאוד בהתפתחות. כמו כן, ילד שלא יכול להתעניין בציור, יש לו קוצים בטוסיק, ולכן הוא מפתח גם בעיות קשב וריכוז. אנחנו באים למלא את החסר באופן נעים ואינו מאמץ אשר טוב גם לילד וגם להורים. בבריכה כולם מחייכים, זאת סביבה נעימה, סביבה של רחם. כולם פועלים ונהנים."
טפרברג מציינת שבמרכז הם עובדים בנושא המים עם ילדים כבר בגיל 3 חודשים. "מה שאנחנו עושים זה קידום והפעלה של אוכלוסיה רגילה ומוגבלת," אומרת טפרברג. "בתחום של אוכלוסיה רגילה יש לנו למעלה מ-300 תינוקות שמחולקים ל-17 קבוצות שעושות הפעלה במים. אנחנו מתחילים או בגיל 3 חודשים, או 5 קילו. אפשר להתחיל יותר מוקדם כשיש בעיות, ויש לנו גיבוי רפואי לעניין הזה."
האם השחייה משפיעה על ההתפתחות מעבר להתפתחות המוטורית?
"ודאי. כמו שאתה תרצה לתת לילד אקסטרה במתמטיקה, כך גם ההורים שבאים עם התינוקות שלהם אלינו רוצים שהילדים שלהם לא יהיו ממוצעים. אנו מבינים שמוטוריקה עדינה היא החשובה, וזה בעצם העיקר. גוף אתה יכול לחזק. מוטוריקה עדינה – רק באופן מלאכותי. לכן שיעורי השחייה משפרים את רמת הביצועים של הילדים."
טפרברג מסבירה שבנוסף לפן הפיזיולוגי קיים גם הפן החברתי. "קיים קשר בין ההורה לבין הילד אשר מתפתח במים. אנו ממליצים לכולם, כולל סבתא וסבא, להיכנס למים ביחד עם הילדים. ככל שהילד מגורה יותר, הוא פעיל יותר, והוא מגורה כשהוא רואה אנשים שהוא מכיר. זאת הסיבה שבד"כ שולחים מישהו שנמצא פחות עם הילד, כי בבריכה הקשר בין ההורה לילד מתחזק באופן משמעותי. מלבד זאת, זאת גם הפעם הראשונה של התינוקות בה הם נכנסים לעולם זר ולא מוכר, מה שמכין אותם מהר יותר להתמודדות עם העולם החיצוני."
השיטה ב"גלגל הצלה" היא שיטה שונה מזו בה משתמשים רוב מרכזי השחייה. "יש מרכזים שבהם השיעור הוא מתודי טהור," אומרת טפרברג. "אצלנו לכל מפגש יש נושא, אם זה קבוצת שרירים או אביזר ציפה, וכל שיעור מלווה בשירה מההתחלה ועד הסוף, כאשר כל שיר מסמל תרגיל. אוכלוסיית היעד שלנו היא מאוד הישגית – ההורים רוצים שהילדים שלהם בגיל 3 חודשים יהיו אלופים, וחשוב להם גם שהילדים יהיו עצמאים בבית. שיעורי השחייה שלנו תורמים לכל האספקטים האלה."
המרכז "גלגל הצלה" פועל זו השנה ה-13. כל קורס הוא בן 10 מפגשים בני חצי שעה, מחירו 690 ₪ וקיימות הנחות לחברי קופ"ח מאוחדת ולקבוצות מאורגנות מראש. לפרטים: המרכז ללימודי שחייה והידרותרפיה "גלגל הצלה". ירושלים 65, כפר סבא. 09-7679623