מאת: פרופ' משה שטרנפלד, מומחה לרפואה פנימית ולרפואה סינית
החגים מהווים תירוץ טוב לאכול מגוון מאכלים ובכמויות גדולות. העלייה במשקל היא רק פן שלילי אחד של התזונה המוגברת בחגים. מה עלינו לאכול וכיצד כדי שגופנו לא יפגע בחגי תשרי? לרפואה הסינית פתרונים.
הסינים אינם חוגגים את חגיהם במהלך השנה. הם חוגגים
אנחנו מרבים באכילה בחגים וכל המרבה הרי זה משובח. האכילה איננה מצווה אלא מנהג שפשט בכל קהילות ישראל בכל רחבי-תבל. יתכן שמקור המנהג הזה הוא בכך שבעבר בחגים היהודיים היתה עליה לרגל לבית המקדש, פעילות גופנית קשה, שצורכת אנרגיה רבה וזו סופקה על ידי האוכל.
האכילה המרובה בחג גורמת לעודף המזון שהופך לשומן וזה מתפזר בגוף באופן שונה אצל אנשים שונים. הפיזור השומני יכול לבשר לנו מי ילקה במחלות ובאיזה סוג בעיות או מחלות הוא יחלה. אבל הבעיה היא לא רק בהשמנה, אלא גם בחימום יתר של הגוף בכלל והכבד בפרט, הגורמים לבעיות פיזיות קשות.
דבש: אנו אוכלים דבש כסימן לשנה מתוקה. חשוב לדעת כי דבש טוב רק במצבו הטבעי. חימום הדבש פוגע בחלבון הקיים בדבש והופך למזיק. אכילה של פרוסת עוגה שהדבש בה חומם, לא תזיק לנו, אך אכילה מרובה של עוגת דבש בהחלט איננה בריאה לנו.
לדבש הטבעי יש סגולות בריאותיות רבות. הדבש פועל נגד מזהמים שונים והוא גם מקור אנרגיה זמין ויעיל. אולם, אכילה של מעבר לשלוש כפיות דבש ביום, עלולה לגרום לחימום של הגוף. בימים חמים תוספת החום הזו איננה רצויה ויכולה גם להזיק ובמיוחד לאנשים עם רגישות לחום. חולי לב רבים סובלים מן החום אשר יכול גם להזיק ללב. חולי סוכרת שיאכלו דבש יכולים להפר את איזון הסוכר בדם. הפרת האיזון הזו יכולה להיות בעייתית עד כדי סיבוכים בריאותיים קשים.
דגים: אנו אוכלים בחג דגים בצורות שונות. חלק אוכל אותם מבושלים או מטוגנים, אחרים אוכלים "גפילטע-פיש" . אם אנו
בשר ועוף: בשר בקר הוא מזון מחמם במהותו. מעבר לכך, הוא גם קשה לעיכול ומחייב את הגוף להשקיע עבודה רבה בפירוקו. לחולי-לב וללוקים בפגיעה בכלי-דם, ארוחה כזו איננה מומלצת. גם עוף ,שביסודו הוא נטרלי בערב, גורם לעיכול קשה ובמיוחד כאשר אוכלים גם דגים. העושר הרב של חלבון מן החי הוא זה הקשה לעיכול ויוצר את הרגשת הכבדות והעייפות. מובן שאכילה של מנה קטנה לא תזיק לגוף בריא.
אנו לא ממליצים לצום, חלילה, בחג או לא ליהנות ממטעמי החג. הכול תלוי בכמות אותה נאכל. לחולים מומלץ להיזהר במיוחד.