מאת: ירון שמאי
אליפות הסייבר הישראלית של בתי הספר: לומדים מדעים ותכנות באמצעות משחק
גמר אליפות הסייבר של בתי הספר בהיכל טוטו חולון
אתם הורים לתלמיד/ה בכיתות ב'-ט'? רוב הסיכויים ששמעתם את הביטוי "קוד מנקי" – אליפות הסייבר הישראלית לתלמידי בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים.
מסלולי שנת תשע"ט:
בתי ספר יסודיים:
תחרות התכנות- בסביבת Codemonkey מיועדות לכלל תלמידי בית הספר בכיתות ב'-ו'. מטרת התחרות להקנות עקרונות בסיסיים בתכנות. כמו כן כיתות ה-ו יתחרו בפלטפורמה נוספת בשם Plathora (פלתורה) המתרגלת חשיבת חישובית ע“י פתירה של חידות לוגיות.
תחרות המתמטיקה- ”עשר אצבעות“ מיועדת לכלל תלמידי בית ספר בכיתות א‘-ו‘ ומקנה תרגול ומיומנות בידע מתמטי.
תחרות רובוטיקה - מיועדת לתלמידי כיתות ה‘ בלבד אשר ממשיכים בלימודי מדעי המחשב ורובוטיקה. התחרות תתמקד בתכנות רובוטים ע“ג משטח תחרות.
חטיבת ביניים:
יתחרו השנה בשתי סביבות - ”פלתורה“ (כמו בכיתות ה-ו) וכן בסביבת מיינקראפט גרסת חינוך, בה יתרגלו התלמידים מיומנויות תכנות ע“י פתירת חידות קוד במשחק אתגרי ומשימתי.
התחרות היא מיזם משותף של משרד החינוך, האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות וקרן רש"י, ומטרתה להעלות את המוטיבציה בקרב התלמידים ללמוד מקצועות מדעיים וטכנולוגיים, ובכך להמשיך ולשמור על יתרונה היחסי של ישראל בתחומים אלו.
התחרות מקדמת אצל הילדים יכולות כגון חשיבה לוגית ומתמטית, חשיבה יצירתית, פתרון בעיות ועבודת צוות.
במסגרת התחרות לומדים הילדים עקרונות בסיסיים בתכנות כגון: פקודות, משתנים, תנאים, לולאות ופונקציות, הכל בדרך חווייתית תוך שימת דגש על מיומנויות המאה ה-21 בכל הקשור בתקשוב.
מה זה "קוד מנקי"
התחרות מתבססת על משחק מחשב - פיתוח של חברת CodeMonkey הישראלית - במסגרתו הילדים מתפעלים קוף שאמור לאסוף בננות. אלא שבמקום ג'ויסטיק/שלט שיניע את הקוף - הילד מתכנת את תנועותיו. כלומר על התלמיד לכתוב הוראות לקוף לנוע ימינה/שמאלה, לצעוד מספר צעדים ואז להסתובב וכן הלאה.
האתגר הולך ונעשה קשה יותר כאשר על התלמיד "לחשוב מחוץ לקופסא", ולמצוא פתרונות כיצד יצליח הקוף לאסוף את כל הבננות – ובמספר הקצר ביותר של מהלכים.
המשחק מחולק לכ-150 שלבים, ובכל שלב ניתן לצבור 1 עד 3 כוכבים. מקסימום הכוכבים ניתן אם הקוף אסף את כל הבננות ובמספר מועט של מהלכים.
המצטיינים עולים לגמר
דרגי התחרות מחולקים לשלוש קטגוריות: כיתות ב'-ד', כיתות ה'-ו' וכיתות ז'-ט'.
דירוג בתי הספר נקבע על פי מספר הכוכבים הממוצע שהשיגו כלל התלמידים בכל בית ספר, הנובע ממספר השלבים שהצליחו לעבור. הדירוג המעודכן מפורסם באתר משרד החינוך.
100 בתי הספר שתלמידיהם השיגו בממוצע את הניקוד הגבוה ביותר, יבחרו את נבחרת התלמידים שתייצג אותם בגמר. הנבחרת תורכב משני בנים ושתי בנות מאחת קטגוריות הגיל – ב'-ד', ה'-ו' או ז'-ט'.
חוגי מדע לילדים