מאת: מערכת לגדול
הילדים מכורים לממתקים ולא יודעים מתי להפסיק? עודף המשקל מתחיל כבר בגן או בבית הספר היסודי? סביר להניח שמשהו לקוי בהרגלי התזונה שלהם – וזה מתחיל מההרגלים בבית.
צילום: iStock
כאן נכנסת האחריות שלנו כהורים לתמונה. אנו יכולים להקנות להם הרגלים בסיסיים טובים או רעים מגיל אפס, ולהשפיע על כל מהלך חייהם. ואנו לא מתכוונים למראה החיצוני של הילד/ה – אלא לבריאות שלהם!
אז מה עושים? הטיפים הבאים נכתבו על ידי הורים מנוסים ולא על ידי תזונאי מקצועי, אך מעניקים תשתית טובה לפיה כל הורה יוכל לבנות את תפיסת עולמו לגבי תזונת ילדו.
ראשית: עם ילדים מדברים על בריא/לא בריא - ולא על "משמין". השתדלו לא לדבר איתם על הרזיה, עודף משקל וכו', אלא על מה טוב לגוף מבחינת בריאותית.
השתדלו להימנע מאיסורים מוחלטים – טאבו על מאכל מסוים יכול ליצור כמיהה למזון האסור. עדיף לדבר על כמויות: מותר מהכל, השאלה כמה ומתי.
לא להכניס הביתה דברים שאנחנו לא רוצים שיאכלו - לכל הורה יש את הקווים האדומים שלו, אם זה צבעי מאכל בעייתיים, אם זה נקניקיות - דברים אלו ניתן לשמור למסיבות ואירועים מיוחדים מחוץ לבית.
לא לקשר אוכל לפרס - ממתק הוא לא פרס על התנהגות טובה, או על אכילת ארוחה כלשהי. ממתק זה משהו שלא בריא לאכול באופן בלתי מוגבל, ולכן אנו אוכלים ממנו בצורה מבוקרת.
ממתק נותנים לילד על בטן מלאה ולא כשרעבים - ממתק זה לא אוכל!
שמרו על פינות שבהן אפשר לשחרר גבולות ו"להתפרע" פעם ב... – אם זה מסיבות ימי הולדת שמתארחים, יום ההולדת של הילד עצמו וכו'.
בחופשים ניתן להכריז מדי פעם על "יום לא בריא" - יום אחד שבו הילדים יבחרו (כמובן עם גבולות מסוימים) מה הם אוכלים – מזון מהיר, ממתקים עד גבול הגיוני וכו'.
דאגו להכין פירות וירקות חתוכים זמינים לילדים - מרבית הילדים יאכלו מזון בריא כאשר הוא יימצא מול עיניהם.
השתדלו לא להחביא ממתקים - לא תמיד השליטה על התזונה של הילדים תהיה בידיים שלכם. עדיף שהילדים ידעו היכן הממתקים, ויהיו מודעים לגבולות המותר. במקרים בהם ילד לא מסוגל לשלוט בעצמו - דאגו שלא יהיו בבית הרבה ממתקים זמינים.
אוכל מעובד בדרך כלל לא בריא - צ'יפס קפוא, שניצלונים וכדומה. רצוי לא להפוך אותו לחלק משגרת יומם של הילדים. ניתן לתת לילדים מדי פעם, ולהגדיר זאת כמשהו לא כל כך בריא.
השתדלו לא "להטביע" אוכל בקטשופ - מדובר במוצר עתיר סוכר. אם הילדים כבר מכורים לקטשופ, מומלץ להפחית כמויות בהדרגה. שימו כמות מוגבלת על השולחן ולא את כל הבקבוק! אם הילדים לוחצים נסו לומר ש"נגמר" ולתת להם להבין שאפשר גם בלי... סביר שהם לא ירעבו.
חטיפים גדולים מגישים בקערה – תנו לילד כמות מוגבלת ולא את כל האריזה השלמה ביד. שימו לב לתכולה – אריזה שהיא מעל 20 גרם זה המון לילד, חלקו אותה לשתי מנות.
לא לאכול מול הטלוויזיה! וגם לא מול מחשב או ספרים. השתדלו לערוך כמה שיותר ארוחות משפחתיות - ובמטבח.
אם הילד מתלונן על רעב כבר כשעה לאחר הארוחה - יש לבדוק האם אכל מספיק, האם המנה היתה משביעה, האם מדובר רק בצורך בנשנוש או ברעב אמיתי. בדרך כלל התניית האכילה הנוספת במטבח (ולא מול מחשב/ טלוויזיה) פותרת התלבטות זו.
בין הארוחות השתדלו לתת פירות וירקות ופחות קרקרים וחטיפים.
שוב: ממתקים זה לא טאבו - אלא משהו שלא מומלץ לאכול בלי הגבלה. יש להסביר לילד (בהתאם לגיל) את הרציונל. השתדלו להגביל לממתק-שניים ביום מקסימום, וכאמור לא אריזת חטיף גדולה שלמה. כשמדובר בחטיפי שוקולד – תנו חצי מנה, 3 קוביות שוקולד וכו'. השתדלו שיהיו כמה שפחות צבעי מאכל, וכן, במבה זה ממתק לכל דבר.
הכינו עוגות ועוגיות בבית – במקום לקנות מוכן, הכינו בעצמכם וכך תוכלו לשלוט בכמויות הסוכר, להפחית אחוזי שמנת, כמויות שמן. בדרך כלל גם הטעם לא נפגע.
חפשו מתכונים לאוכל בריא לילדים ברשת, עם טוויסטים מעניינים.
קחו בחשבון שילדים צריכים להיחשף לאוכל חדש מספר רב של פעמים לפני שהם מוכנים לטעום. אפשר לשים שוב ושוב על השולחן, בלי ללחוץ על הילד, ולעקוב.
ערבו את הילדים בהכנת האוכל – ילדים יכולים לעזור להכין טוסט, לחתוך ירקות בסכין פלסטיק, לערבב.
תנו דוגמא אישית - הילדים צריכים לראות אותנו אוכלים בריא וליד השולחן!
שתיה מתוקה - ממתק לכל דבר! הממותקים למיניהם מכילים הרבה סוכר. השתדלו להימנע ולהגביל כמויות ככל האפשר. ניתן להציע לילד סודה, מים עם לימון וכמובן... מים. תתפלאו כמה ילדים שלא הורגלו למתוק בלי הגבלה, אוהבים סתם מים.
ילדים לא חייבים לסיים מהצלחת – הילד יודע לזהות תחושת רעב ושובע. התעקשות איתו על סיום המנה כשהוא שבע, בדרך כלל משבשת מנגנון טבעי.
לא ללוות אוכל באיומים – כגון אם לא תאכל, לא תגדל וכו'...
אוכל לבית הספר – הציעו לילדים מתוך מגוון אפשרויות בריאות, ולא לחם עם שוקולד. אם אין ברירה, הגבילו את הלחם עם השוקולד לימי שישי (גם לזה ניתן למצוא תחליפים בריאים יותר, כמו ממרח תמרים).
השתדלו מאוד לא לשלוח ממתקים לבית הספר כשגרה.
בהצלחה!
עוד כתבות בנושא:
לאכול בריא בין הארוחות
יוצאים עם הילדים? קחו נשנושים בריאים
הילד לא מסיים מהצלחת? אל תכריחו
מתכון לממרחים מעניינים לסנדביצ'ים
לגרום לילדים לאכול מסודר
הג'אנק פוד הגרוע והטעים ביותר
בישול עם ילדים
השמנה בקרב ילדים