מאת: ירון שמאי
כל ההורים בעידן המודרני של היום מכירים את הדילמה: לתת לילדים לצפות בטלוויזיה, לשחק במחשב, בטאבלט או בסמארטפון – או לצמצם למינימום את החשיפה שלהם למסכים האלקטרוניים?
הפיתוי "להיכנע" לילדים הוא גדול: הן משום שהקטנים רוצים ולוחצים, והן משום שזמן המסכים מקנה להורים שקט - זמן לעצמם, זמן למנוחה, זמן למטלות הבית.
אבל אם המצפון שלכם תמיד הציק לכם, הוא צדק. השבוע פרסם איגוד רופאי הילדים הישראלי מסמך הנחיות הקובע כי יש לצמצם את זמן הצפייה של ילדים במסכים, ובמיוחד בקרב הקטנטנים!
הנזקים העלולים להיגרם לילדים הבוהים זמן רב מדי בטלוויזיה/מחשב ודומיהם, הם הפרעות קשב וריכוז, הפרעות אכילה והשמנה, הפרעות שינה ואף פגיעה בהתפתחות הקוגניטיבית, הרגשית והחברתית.
על פי ההמלצות, אשר מתבססות על מחקרים בינלאומיים, יש לתת לילדים לצפות במסכים לכל היותר שעתיים ביום, לפי הפירוט הבא:
פעוטות עד גיל שנתיים – למנוע לחלוטין חשיפה למסכים. גם לא טלוויזיה שפועלת ברקע!
גילאי שנתיים עד 6 – לא יותר משעה ביום.
גילאי 6 עד 8 – עד שעתיים ביום.
הרופאים מזכירים בהנחיותיהם כי אין להציב בחדר הילדים טלוויזיה או מחשב, אין לאכול מול המסכים, לא לתת לילדים להירדם מול הטלוויזיה, וחשוב לעקוב אחר מה שהם רואים וגולשים.
איך מצמצמים את זמן המסך של הילדים
אז איך עושים את זה? איך מונעים מהילדים להפוך ל"בטטות כורסא", מכורים למחשב, או עם סמארטפון דבוק ליד? הכללים הבאים יסייעו לכם להפוך למשפחה בריאה יותר ומכורה למסכים פחות:
ההורים קובעים: ראשית זכרו - אתם ההורים ואתם קובעים את הכללים בבית. גם אם ילד מתנגד ומוחה, ההחלטה שלכם היא הקובעת ולא הבכי שלו. היו חזקים ונחושים. לא נורא שהילד מתלונן ש"משעמם". דרך שעמום הקטנים לומדים להעסיק את עצמם.
דוגמא אישית: אם אתם ההורים מבלים מול מסך מרבית הזמן בבית (סמארטפון, טלוויזיה, מחשב, לפ-טופ...), יהיה קשה להנחיל לילדים משהו אחר. אז נסו לצמצם גם את הזמן שלכם, במיוחד כשהילדים נוכחים. אל תדליקו טלוויזיה כשיגרה בבית, היא לא צריכה לפעול ברקע. זכרו ששידורי החדשות לא מתאימים לילדים צעירים (בטח ובטח לא בתקופה ביטחונית רעועה).
אם הילדים יראו אתכם קוראים ספר בזמנכם הפנוי – הם ילמדו מכך וירצו לחקות אתכם, ודוגמא אישית טובה מאלף מילים כדי לשכנע אותם.
הגבילו זמן צפייה מגיל צעיר: מאוד קשה לשנות הרגלים. אם תוותרו לעצמכם "בשביל השקט" כשהם בני שלוש, לא תוכלו לחזור אחורה כשיגדלו. הם יתרגלו למסכים.
תסבירו להם: צפייה בטלוויזיה אינה פרס, ומניעת מחשב אינה עונש, אז אל תציגו זאת כך. נסו להסביר לילדים למה חשוב שיצמצמו זמן מסכים. שיבינו את הרציונל.
לא בבוקר ובלילה: הימנעו מצפיה בטלוויזיה בבוקר, ובלילה לקראת השינה. אמנם בבוקר אתם צריכים להתארגן, והרבה יותר קל לעשות זאת כאשר הילד מול הטלוויזיה - אך עבורו זו לא דרך טובה להתחיל את היום! מומלץ להכין עם הילד כבר ערב קודם משחק או ספר שיעסיקו אותו בבוקר.
אם יש לכם ילד גדול ועצמאי, במקום שיראה טלוויזיה תוכלו לגייס אותו לעזרה: למשל לסייע לאחיו הקטן להתארגן, להכין כריך לבית הספר וכו'. לקטנים יותר ניתן להציע להכין ציור לגננת או למישהו אחר אהוב. רבים יעדיפו לצייר על פני צפייה בטלוויזיה.
שיעורים קודמים לטלוויזיה: קבעו כלל בבית שעל הילד לסיים את שיעורי הבית ו/או לימוד למבחן לפני זמן המסכים.
תנו לילדים אלטרנטיבות: שימו בהישג ידם ספרים, משחקי חברה, משחקי הרכבה, פאזלים, כדור ספוג וכו', שיהיו זמינים. תנו עדיפות למשחקים שלא פועלים על סוללות עד כמה שניתן, כדי לעודד את היצירתיות שלהם.
שחקו עם הילדים: תתפלאו, מרבית הילדים יעדיפו לשחק עם ההורה מאשר להיות מול המסך. לפעמים די במשחק משותף של 20 דקות כדי להכניס אותם לאווירה של משחק ופעילות, והם ימשיכו גם בלעדיכם.
פעילות משותפת במטבח: תוכלו לבשל עם הילדים ולהפוך את הכנת ארוחת הערב למשהו משותף, אם תכינו יחד את הארוחה.
דפי עבודה: דאגו להם לדפי עבודה זמינים - דפי צביעה, מבוכים, תפזורות וכו'. לא חייבים לקנות, את הכל אפשר למצוא בקלות ברשת ולהדפיס להם.
יצירה: ילדים מאוד אוהבים עבודות יצירה. דאגו שיהיו קבוע בבית חומרי יצירה שאפשר להוציא כשמשעמם להם.
גם אם אתם צריכים לבשל/לנקות בזמן שהילד מעסיק עצמו, השתדלו לעשות זאת בטווח עין מהילד, כך שתוכלו לתת משוב חיובי על יצירה יפה או משהו שבנה בעצמו.
מוזיקה: במקום לצפות בטלוויזיה, תנו להם להאזין לשירים וגם לרקוד. ילדים רוקדים באופן ספונטני לצלילי שיר אהוב. אם המוזיקה בוקעת מהמחשב, כבו את המסך כך שרק ינגן מבלי שיצפו.
הצגה ביתית: במקום לצפות בסדרה, הציעו להם לכתוב תסריטים לתוכניות משלהם ולהציג אותן בפניכם. החמיאו לילדים על היכולת להעסיק את עצמם ללא מסכים.
להזמין ולבקר חברים: עודדו את הילד להזמין את חבריו אליכם, ולבקר בבית חבריו לפחות פעם בשבוע. אבל שהפעילות לא תכלול מסכים.
חוגים: חוגים לילדים זה תמיד טוב, מעסיק, מעשיר ומפתח. וגם מצמצם את זמן החשיפה למסך. אם הילד מתנגד לחוג, בררו אם אחד מחבריו רשום לחוג מעניין, ואז אולי הוא ירצה להצטרף אליו.
בילוי בחוץ: במזג אוויר יפה תמיד עדיף לצאת החוצה. משחק כדור בגינה או מפגש עם חברים יעבירו אחר צהריים נפלא בלי מסכים.
ביקור בספריה: בחרו יחד ספר עבור הילד וגם עבורכם, ואחר כך בבית תוכלו להתכרבל יחד מתחת לשמיכה, לקרוא כל אחד את ספרו ולשתף במה שקוראים.
סמארטפון אינו תעסוקה בתור: הורים נוטים לתת לילד את הנייד כדי להעסיק אותו בזמן המתנה בתור כלשהו. במקום זאת, נסו פשוט לדבר עם הילד! לשמוע חוויות מהיום שלו, לשתף אותו בחוויות שלכם... הציעו לו משחק חרוזים, או משחק שאתם מתחילים סיפור והוא ממשיך וחוזר חלילה.
כשאתם עם פעוט בתור, נצלו את הזמן ללמד אותו למשל אברי גוף.
כשאתם עם ילד גדול יותר בתור, שחקו משחקים כגון שאתם בוחרים מילה ונותנים לו לזהות באיזו אות היא מתחילה.
יום ללא מסכים: מדי פעם הכריזו על מבצע של "יום בלי טלוויזיה/מחשב", כאשר כל אחד מעלה רעיון איך להעביר את היום כך, ובסוף כל הילדים מקבלים הפתעה קטנה.
צבירת נקודות: במקרה של ילד שכבר מכור למסכים ואינכם יודעים איך לשנות הרגל מקובע – הציעו לילד לסמן נקודה בטבלה, על כל יום שהוא מצליח לצמצם זמן מסך בלא מריבות. לאחר שצבר מספר נקודות, יקבל הפתעה. אפשר גם לבנות לו "תוכנית גמילה" שבכל פעם הוא מקצר את זמן המסך בהדרגה (למשל כל שבוע מצמצם ב-10% עד שכעבור חודש יגיע לזמן סביר).
נייד סגור בבית: ילדים עד גיל 12 פחות או יותר שיש להם סמארטפון – אמור לשמש אותם לתקשורת מחוץ לבית. כאשר הם בבית, קבעו כלל שהנייד סגור. הודעות חשובות מביה"ס מגיעות אליכם.
"יום טלוויזיה" בחופש: למרות הכל זכרו כי בחופשים הארוכים אפשר לשחרר קצת, ולאפשר יותר זמן מסך מימי לימודים, בגבול הסביר. אפשר להכריז כי פעם בשבועיים/שלושה יהיה יום ללא הגבלת צפייה טלוויזיה, כדי לתת להם להשתחרר (בתנאי שבשאר הזמן הם עומדים בכללים).
כללים חשובים כשהילדים מול המחשב או הטלוויזיה
* השגיחו היכן הם גולשים - חשוב שהמחשב לא יהיה בחדר הילד (לפחות עד גיל 12 ורצוי אף יותר), כך שתהיה לכם שליטה ומעקב היכן הם משוטטים ברשת. חשוב שהתכנים יתאימו לגיל הילד.
אל תתביישו לרגל, ובערב להביט בהיסטוריית הגלישה היכן הילדים שלכם גולשים.
* אם הם נרשמים לאתר מסוים - הירשמו עם כתובת הדוא"ל שלכם ולא שלהם, כך שהכל יהיה בפיקוח שלכם, כולל הסיסמאות שיהיו ידועות לכם.
* בגוגל הפעילו מצב חיפוש בטוח (בהגדרות), שלא ייתקלו בתוכן לא הולם עבורם.
* פייסבוק מותר רק מגיל 13 - וגם זה במעקב צמוד שלכם עד כמה שאפשר...
* בטאבלט ובסמארטפון – בדקו מפעם לפעם איזה אפליקציות הילדים הורידו. אם יש סיסמת כניסה, היא בידיעתכם.
* שננו עם ילדיכם את כללי הבטיחות - לא נותנים פרטים אישיים באינטרנט לאף אחד, ולא מעלים תמונות אישיות! הנחו שאם מישהו מבקש מהם לעשות זאת, הם מיד פונים אליכם.
* תוכניות ריאליטי – רובן לא ממש מתאימות לילדים עד גיל 12-13, גם אם "כל הכיתה רואה". אם בכל זאת אתם מאפשרים לילד לצפות, השתדלו להצטרף אליו כדי להסביר את ההבדלים בין מה שהם רואים לבין העולם האמיתי, ולהסביר שזו לא ממש מציאות אמיתית.
עוד על הנזק שנגרם לילדים מהטלוויזיה
משחקים בבית עם הילדים
עוד רעיונות לפעילות עם הילדים בבית
משחקים עם הילדים בבית שלא דורשים הכנה מוקדמת
פעילות חורף עם הילדים