מאת: ליאת יהושע
משנה לשנה עולה אחוז האוכלוסייה הסובלת מעודף משקל. מומחים חוששים כי מדובר ב"מגיפה", הפוגעת במבוגרים ובילדים כאחד. כתוצאה מכך, הורים רבים מחפשים פתרונות לבעיית ההשמנה שלהם ושל ילדיהם.
עידוד אכילת פירות וירקות. ילדים שאוכלים בריא.
מהי השמנה?
השמנה היא מחלה, אפילו מחלה קשה. אך מרבית האנשים הסובלים ממנה אינם מטפלים בה. הם מגיעים לטיפול רק כאשר בריאותם נפגעת כתוצאה מההשמנה. ההשמנה מאופיינת כאחוז גבוה של רקמת שומן ביחס לגיל ולמין הנבדק.
שכיחות ההשמנה
ישנה עלייה ניכרת מתמדת בשכיחות ההשמנה בעשור האחרון בקרב רוב אוכלוסיית העולם. ההשמנה פוגעת בכל השכבות הסוציואקונומיות. גם בישראל ישנה עלייה ניכרת במשקל.
סקר מצב בריאות ותזונה שנערך בארץ, הצביע על עודף משקל, הן אצל גברים הן אצל נשים, והמדאיג ביותר – גם בקרב ילדים. בשני העשורים האחרונים גדלה שכיחות ההשמנה אצל ילדים כמעט פי שלושה.
השמנה בגיל צעיר מבשרת השמנה בגיל מבוגר, ועלייה בשיעור גורמי הסיכון המתלווים להשמנה:
מחלות לב וכלי דם – ההשמנה היא האחראית לעלייה במספר התקפי הלב והאירועים המוחיים. היא מגבירה לחץ דם ומעלה את רמת הכולסטרול והטריגליצרידים בדם, ומחמירה את מצב טרשת העורקים. מחקר חדש חשף קשר בין השמנת יתר של ילדים לבין סיכון גובר ללקות בטרשת עורקים בהמשך החיים.
סוכרת ואי סבילות לסוכר – ילדים ובני נוער שמנים מפתחים סוכרת בגיל מוקדם יותר ובשיעור גבוה יותר, מאשר ילדים ובני נוער בעלי משקל תקין. ניתן למנוע כמחצית ממקרי הסוכרת ע"י שמירה על משקל תקין.
כיום, אחד מכל שלושה ילדים הוא בעל עודף משקל או שמן מאד, ורבע מהילדים המאובחנים כחולי סוכרת הם בעלי סוכרת מסוג 2.
תסמונת דום נשימה – כתוצאה ממשקל עודף נוצרות כנראה גם חסימה נשימתית וירידה בתפקוד מרכז הנשימה במוח.
סרטן – בהשמנה עולה שכיחות סרטן המעי הגס, סרטן השד, סרטן הרחם וסרטן הכליות.
כאבי גב תחתון וכאבי פרקים – בקרב אנשים שמנים ישנו הרס מואץ של המפרקים, גם במפרקים שאינם נושאים משקל.
דבר נוסף המושפע מעודף משקל הוא איכות החיים – השמנה מביאה לאפליה חברתית, דבר המקשה במיוחד על הילדים להתמודד בחברה ומביא למצב של חוסר ביטחון ולעיתים דיכאון.
עפ"י ממצאי מחקר שפורסם בעיתון הארץ בתאריך ה30.01.2014 נתגלה כי עודף משקל והשמנת יתר נקבעים עוד לפני גיל 5. מהמחקר עולה כי בגיל 11 מתקבעת התמונה: ילדים שסבלו ממשקל עודף יישארו כאלה וחשוב למנוע השמנת יתר כבר בגיל צעיר.
מדוע בעצם חלה עלייה כל כך חדה באחוז הילדים בעלי עודף המשקל?
אנו חיים בעידן המודרני, עידן של טכנולוגיה, עידן של חוסר פעילות גופנית, עידן של שפע.
כיום, אנו המבוגרים חשים לעיתים מבולבלים מול השפע הרב, הצבעוניות, היופי והמגוון של המזון שנמצא סביבנו. ילדינו חשופים לשפע זה, הם חווים את השפע ברשתות המזון, בפרסומות בטלוויזיה ובכל מקום בו הם נמצאים. הם יושבים שעות רבות מול הטלוויזיה ומסך המחשב פאסיביים ואינם מפעילים את גופם. הם מתמכרים לפחמימות הפשוטות ולסוכרים ומשם הדרך לעודף משקל והשמנה קצרה מאוד.
האם ניתן להציל את ילדינו?
אני מאמינה כי עדיין לא מאוחר להציל את הילדים. הכוח נמצא בידיים שלנו.
כדי להציל את ילדינו, עלינו ללמוד איך להתגבר על המכשולים העומדים בפנינו בנושא התזונה הלקויה. עלינו להקנות לילדינו את החינוך המיטבי בנושא התזונה, ולעודד אותם לעשות פעילות גופנית ולאכול מזון בריא. כך יוכלו ילדינו לרכוש כלים להקניית אכילה נכונה ויגדלו להיות מבוגרים בריאים.
התחילו בשינוי קטן בכל פעם - רצף של שינויים קטנים יובילו לשינוי הגדול.
בהצלחה!
* ליאת יהושע, מאמנת מוסמכת בתחום התזונה, עורכת סדנאות חווייתית לעידוד ילדים לאכילת פירות וירקות. ליצירת קשר: 072-3301224
נשנושים בריאים בין הארוחות
תזונה בריאה בבית הספר
יוצאים עם הילדים? קחו חטיפים בריאים