מאת: מיקי אינהורן-נלקנבאום
לקראת פסטיבל אביב מוסיקה ופולקלור בירכא שיתקיים ב-17-19.4.2014. פסטיבל "טעם בכפר" בג'וליס יתקיים ב-26.4.14.
החודש יש לכם הזדמנות מצוינת להכיר יחד עם ילדיכם את מורשת הדרוזים בישראל על כל היבטיה. תוכלו לצאת ולטייל בכפרים הדרוזים והצ'רקסים ולהכיר את האחר שחי במדינתנו ממש לידנו.
עוד בהיותי ילדה קטנה בחיפה גרתי בחליסה, שם גרו יהודים וערבים זה לצד זה ביחסי שכנות. לימים שבגרתי והבאתי את ילדיי לעולם היה ברור לי שעליהם להכיר את האחר, את השונה, כי רק מי שמכיר את האחר יכול להחליט אם הוא רוצה להיות שכנו וידידו.
בהיות ילדי בבית הספר היסודי "מורדי הגטאות" ברמת גן זימנתי חילופי גומלין בין ילדים ערביים ממג'דל כרום שליד כרמיאל לבין ילדי בית הספר מרמת גן. באותן שנים גם אירחנו את ילדי כפר ג'וליס שלהם השבנו ביקור גומלין ובכך חשפנו זה את זה בפני תרבות, מנהגים ועולם שלם ושונה ממה שהכירו. תרבות ששווה להכירה, שווה להתחקות אחר מנהגיה, אחרי הכנסת האורחים, המאכלים, המנהגים ועוד.
כיוון שכולנו חיים באותה מדינה ראוי שנכיר זה את תרבותו של זה ונצא כולנו נשכרים.
טיפים לקראת הביקור
לאחרונה ביקרתי בכפרים הדרוזים ירכא וג'וליס במסגרת התוכנית "כפר ביקרתם" וזיכרונות העבר ליוו אותי.
להלן כמה טיפים כיצד לחשוף את ילדיכם לשונים בתרבותם מאיתנו, אבל כל כך דומים - הכרת הדרוזים.
הכנה לקראת המפגש:
כדאי להכין את הילדים לפני צאתכם לדרך, לדבר אתם על המקומות בהם תטיילו ושם תפגשו את הדרוזים. כדאי כמובן לדבר אתם על מורשת הדרוזים שעה שאתם מתאימים כמובן את השיחה לגיל הילדים.
הדברים הבסיסיים המחברים תרבויות שונות הם כמובן אוכל: האוכל המיוחד של המטבח הדרוזי שווה לא רק הכרות כי אם גם טעימות כמובן:
סרסה- זהו דג טחון יחד עם בורגול. מאכל דרוזי אותנטי.
קובה- עשויה מבורגול.
קובינה- מאכל דרוזי שהגיע מלבנון.
סמבוסק- בצק מקמח מלא במילוי שונה של בשר או תפוחי אדמה.
מג'דרה- עדשים ובורגול.
עלי גפן ממולאים.
טאבולה- סלט.
מן המאכלים תוכלו לטעום ב"טעם הכפר", ארוחות אותנטיות בעשייה ביתית.
חגים ומועדים:
ספרו לילדים מעט על חגי הדרוזים כמו "חג הנביא שועייב" והדגישו שקיימים חגים שהם ממש מקבילים לחגים שלנו.
לבוש:
כשהילדים יסיירו בכפרים הם ודאי ישאלו מדוע הנשים מכוסות במלבושיהן השחורים ומטפחות גדולות לבנות עוטפות את ראשן. מדוע הגברים לובשים כיפה לבנה על ראשם ומכנסי שרוואל? כמובן שיש לתת לילדים הסבר כי חלקם של הדרוזים מאוד דתיים ולכן הם נוהגים להתלבש כך.
הסבר מראש גם יפתור "תקריות דיפלומטיות" של התבטאויות ספונטניות שיכולות לעיתים לפגוע במארחים.
הכרת המוסיקה והפולקלור:
בכפר ירכא תוכלו לפגוש את התזמורת הייצוגית שלה הרכב מוסיקה הן מודרנית והן אותנטית, אתנית.
תתוודעו לכלים המיוחדים עליהם מנגנים הדרוזים ומהם הם מפיקים צלילים מיוחדים כמו מהעוד. תוכלו כמובן לחוות סדנת מוסיקה וכלי הקשה ומוסיקה קאמרית בבית המורשת.
הדרוזים מארחים מופלאים והם פותחים את בתיהם בפני האורחים. הם מסבירי פנים עד מאוד בכל הנוגע למורשת שלהם, אולם אינם חושפים את סודות דתם. לכן כשאנו שואלים שאלות רצוי להיות מספיק רגישים. אפשרו לדרוזים לספר לכם והם יספרו כמובן מה שמותר להם לחשוף מדתם.
סיורים בכפרים
הסיורים בכפרים ירכא וג'וליס הם חוויה מעצימה. לא רק בשל השלווה הנסוכה על פני כל הכפרים הללו, הנמצאים במקומות ציוריים ובהם אתרים מיוחדים לביקור, כמו: סיור בגרעין הכפר ירכא, אוסף היסטורי של משפחת מועדי, מרכז התבלינים ותחנת הקמח העתיקה המקומית.
הסיורים מרתקים, מלווים בהסברים על ידי מדריכים מקומיים יודעי דבר המעצימים את החוויה בהסבריהם.
בירכא הוקם לאחרונה מיזם חדש בגרעין הכפר: "הבית של סבא" הכולל בתוכו פריטים עתיקים של כלי מטבח, כלי חקלאות ועוד. לכל פריט סיפור היסטורי מרתק. זהו פרי יוזמתו של מאג'ד גביש, מי שהפך את בית סבו למוזיאון המכיל פריטים רבים, אוסף של עששיות, פתיליות, עבודות יד דרוזיות, כלים עתיקים, כלים חקלאיים וכלי מוסיקה. מרגש לבקר במקום ולשמוע את סיפורם ההיסטורי של חלק מן המוצגים.
בג'וליס תוכלו לא רק ליהנות מארוחה אותנטית דרוזית "בבית במטע", הממוקם בתצפית נוף מדהימה, כי אם גם לבקר ב"גני אלמונה" המרהיבים ביופיים, כשלצד הדרך תוכלו לפגוש בפריחה אביבית של צנון הבר, השום, חרציות, פרגים, חוטמים, זיפנית - מה שיוסיף נופך מיוחד לסיור בניסיון לזהות את הפרחים. הסיורים בכפרים הם ללא תשלום.
אין ספק שכל המשפחה תחווה חוויה מעצימה על כל רבדיה הקולינריים והתרבותיים.
פסטיבל אביב מוסיקה ופולקלור בירכא יתקיים ב-17-19.4.2014. להרשמה לסיורים: סאלח סאלח 054-4420301.
פסטיבל "טעם בכפר" בג'וליס יתקיים ב- 26.4.14. פרטים אצל עדנאן כבישי 054-7890557.