כיצד נבחר לאיזו הצגה ללכת עם ילדינו? על מה נדבר עם הילדים לאחר ההצגה? לקראת פסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים
מאת: מיקי אינהורן-נלקנבאום
"למשל שועל" מתוך פסטיבל חיפה להצגות ילדים. (צילום: ז'ראר אלון)
מופעים רבים לילדים ולכל המשפחה יגדשו את חופשת הפסח, ביניהם גם פסטיבל חיפה להצגות ילדים בתאריכים 16-18.4.2014, בו יוצגו מופעים איכותיים רבים.
לא אחת שאלתי את עצמי כבעלת תואר בתיאטרון וכמי שטיפלה בילדים דרך תיאטרון בובות, עד כמה ההורים מכינים את ילדיהם בלכתם לראות הצגות או מופעים?
הפסטיבל הבינלאומי להצגות ילדים בחיפה מאפשר לנו חשיפה למגוון רחב מאוד של הצגות מסוגים שונים:
הצגות שחקנים - "למשל שועל", "הגמדים מתחת לשמיכה", "נובח על הירח".
תיאטרוני בובות - "הסנדלר והגמדים", "אנשים קטנים", "ילד עוגיה".
שילוב של שחקנים ובובות - "האריה שרצה חיבוק", "ארץ עוץ שלי".
תיאטרון צלליות - "העששית הקטנה".
כיצד נכין את הילדים לצפות בהצגות? ומה נבחר עבורם?
בחירה לפי גילאים:
לפעוטות - רצוי לבחור מופעים שיש בהם שירים המשלבים גם מוסיקה ושילוב של שחקן אחד. רצוי פחות עומס על הבמה, כדי לא ליצור מתח אצל הפעוט מאחר ולעיתים זו צפיה ראשונה שלו בהצגה. הפעוט נחשף לתכנים חדשים, וויזואליות עמוסה היכולה לגרום לו למתחים.
לגילאים הצעירים - רצוי שילוב של שחקן ובובת תיאטרון: עיבודים משעשעים לאגדות, לסיפורי הרפתקאות על חיות ואנשים.
הצגות על פי סיפורים מוכרים: יש משהו מאוד משחרר כשהילד מכיר את הסיפור וצופה בו באופן ויזואלי, ססגוני במה שהוא כבר יודע. בפסטיבל יוצגו ל משל "סופסופ סיפור" או "לובונגולו מלך זולו" על פי הסיפור של נחום גוטמן.
תיאטרון לילדים ולנוער - לילדים בגילאי 10-8 קיימים תיאטראות רבים המתמחים בגילאים אלו. תיאטרון "אורנה פורת לילדים ולנוער" הוכיח את עצמו לאורך שנים, וגם הפעם בהצגת "חברים על הגשר".
"חני, העמותה לקידום תיאטרון מובחר" אף היא פונה לקהל היעד הצעירים בהצגת "גברת כלום".
"תיאטרון השעה הישראלי לילדים ולנוער " עיבד את הסיפור "הדייג ודג הזהב" להצגה.
אין ספק ששפע ההצגות והז'אנרים הכל כך מגוונים מבלבלים לא אחת אותנו כהורים. במה אבחר לילדים?
לפי מיטב הבנתי הקווים המנחים האמורים לעזור לנו כהורים מתווכים לילדינו הם אלה:
גישוש ראשון לנושאים האהובים על הילדים - הילדים שונים בטעמם זה מזה. חלקם אוהבים סיפורי אגדות, חלקם סיפורי הרפתקאות, חלקם סיפורי טבע על בעלי חיים, וחלקם אוהבים הצגות מוסיקליות עם שירים מוכרים. חלקם אוהבים תיאטרוני בובות וחלקם אף תיאטרוני צלליות.
עלינו כהורים להיות המתווכים שלהם בעולם זה של שפע של תיאטרון ולהכינם מראש להצגה שאותה אנו עומדים לצפות יחדיו.
אפשר כמובן להעשירם ולדבר עמם על מרכיבי ההצגה השונים: תפאורה, שחקנים, אביזרים, על הבובות ודרך הפעלתן. כל אלה יעשירו את ילדיכן ויכינו אותם לקראת ההצגה.
ואחרי ההצגה?
אין ספק שכל צפייה במופע, הן של תיאטרון שחקנים או תיאטרון בובות ועוד, היא חוויה מיוחדת לילדים. ילד שחווה צפייה בהצגה ישמח לדבר על כך ולפרוק את מטעני החוויה. בצאתכם מן המופע דובבו את ילדכם לדבר על ההצגה. הסבירו לו מושגים שאולי ישאל.
אפשרו לו לומר גם את החיוב וגם את השלילה. כך הוא ילמד לצרוך תיאטרון במיטבו מתוך הבנה מהו באמת תיאטרון טוב ואיכותי.
אם זו הצגה על פי סיפור או אגדה שאתם מכירים ויודעים שקיים ספר על היצירה - רכשו לו את הספר כדי שיוכל לחוות את סיפור העלילה במימד נוסף נרטיבי.
השתדלו תמיד להתלוות לילדיכם בהצגה. רצוי לא להשאירם עם חבריהם לבד לצפייה, לפחות עד גילאי 10 אפילו אם אתם חושבים שילדכם בוגר מספיק.
כיוון שאתם עצמכם לא ראיתם תחילה את ההצגה, אינכם יכולים לצפות ולדעת אם יש בה רגעי מתח ומה תהיה ההשפעה על ילדכם. האם הוא יצטרך תמיכה מכם ברגע של חרדה, עלילה מרתקת שאולי יוצרת אלמנטים מעטים של פחד?
לוו את ילדיכם לא רק בשל כך, כי אם בשל העובדה העיקרית שחוויית הצפייה בהצגה תקרב אתכם זה לזה. זהו זמן איכותי שלכם יחד. הצפייה תספק לכם תכנים רבים להעשרה לשיחה וכמובן לחוויה מצטברת שכולה הנאה שתישמר לאורך שנים.
עד היום אני זוכרת כיצד התרגשתי כשצפיתי בהצגה הראשונה בחיי יחד עם אמי בחיפה, "פרח לב הזהב". זיכרונות טובים ומאושרים נשמרים לעד.