פתרונות לילד בררן באוכל, מה עושים כשילד לא אוכל מגוון • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

פתרונות לילד בררן באוכל

מאת: נעמה בן דוד טרבלסי, דיאטנית קלינית, סטודיו סי


רבים מההורים מכירים את זה ומתוסכלים מזה: הילד לא מוכן לנסות מאכלים ומסתפק במספר מצומצם של מזונות, לא תמיד הכי בריאים. בררנות באוכל היא לרוב תוצאה של מאבקי שליטה בין הורים וילדים.

כשהילד בררן באוכל

התנהגויות רבות שלנו מקדמות את המאבק - ובכך את הבררנות. מצבם התזונתי של ילדינו תלוי בנו כהורים, כמו גם בילדינו.
רובנו עושים לא מעט טעויות שמובילות להרגלי אכילה בעיתיים של הילדים, ולחסרים תזונתיים.


חסרים נפוצים בילדים הינם: אבץ, סידן, ברזל, ויטמין C וויטמין A, ובתזונה מאוזנת ומגוונת מאוד קל לספק אותם:
יש להעשיר את הארוחות בירקות ירוקים וכתומים על מנת לספק ויטמין A.
בשר וביצים יספקו אבץ וברזל
פירות הדר וגמבה יספקו ויטמין C
מוצרי חלב וטחינה יספקו סידן.


מובן שישנם עוד מזונות עשירים, אבל הדגש הוא אינו לצרוך מזון מגוון וצבעוני שאינו עשיר בסוכרים, אלא להתמקד בבסיס, בשר, דגנים מלאים, ירקות, פירות ומוצרי חלב.


השלב הראשון והעיקרי לפתרון הבעיה טמון באכילה משותפת: ילדים הנוהגים לאכול ארוחות משפחתיות משותפות, יפתחו הרגלי אכילה בריאים, לרוב יהיו פחות בררניים באוכל, וייהנו מיתרונות פסיכולוגיים.
אגב, לא משנה מתי הארוחה המשפחתית מתקיימת: בוקר, צהריים או ערב, חשוב שהמשפחה תשב יחד. גם אם אינכם יכולים להתחייב לארוחה יומית - אז לפחות פעמיים בשבוע. גם ארוחות מסודרות עם אחד ההורים יכולות להניב לא מעט יתרונות. ואין חובה לטרוח יותר מדי: גם כמה ירקות חתוכים וגבינות או טחינה על השולחן, עם פרוסות לחם מלא, הם ארוחה מזינה ומשביעה לכל דבר ועניין (גם לקט סלט מוכן זה בסדר).


פתרון נפלא לבררנות הנו לשים את כל המזונות שכולם אוכלים על השולחן: ניתן לשים את האוכל בצלחת הגשה – וכך לדוגמא אם ילד נוהג לאכול רק לחם עם שוקולד, ואתם מולו אוכלים שניצל טעים וירקות חתוכים, זו שיטה נהדרת.
חשוב שלא תראו לילד כל עניין בכך שהוא אינו מעוניין באוכל. באופן טבעי, לאחר פעם, פעמיים או אפילו 15 פעמים, לפתע הוא ינסה לטעום מעצמו מבלי שתלחצו עליו. אצל למעלה מ-95% מהילדים הבררנים ביותר - התנהגות זו תפתור את הבעיה.

ילד בררן באוכל

 

גורמי בעיות באכילה


יש לא מעט סוגים של בעיות אכילה בהן נתקלים עם ילדים, והארוחה המשפחתית פותרת לא מעט מהן. אולם כדאי לתת את הדעת לעוד כמה התנהגויות שלנו הגורמות לבעיות:


אין זמן לשבת: למשל אם לא היה לנו זמן לאכול- אז "משלימים" את הארוחה בחטיף או עוגיות. אם זה קורה לעיתים רחוקות, זה לא נורא, אך ככלל מומלץ לתת לילדים לצרוך ארוחות מסודרות. הסיבה: מעבר לחסרון התזונתי, נוצר אלמנט של בלבול - הילד מבין שחטיף יכול להחליף ארוחה. צריך לזכור שהילדים שלנו חכמים ושמעשינו מדברים הרבה יותר חזק ממילים.


האוכל כ"עונש": הימנעו מלתת עונשים וצ'ופרים באוכל! למשל "אם לא תסיים את הצלחת לא תקבל קינוח", או "אם תתנהג יפה תקבל עוגייה". אלה הן טעויות קריטיות, מאחר והילד מבין שהארוחה היא משימה או עבודה שצריך לעשות ולכן מגיע עליה פרס, והממתק או החטיף הוא פרס שצריך לעבוד עבורו, במקום פשוט עוד סוג של מזון.
בנוסף, מצבים אלו מייצרים מאבקי שליטה, וילדינו הם פוליטיקאים נפלאים וחכמים היודעים לשלוט, לנבא ולקרוא את המהלכים אותם שיכללנו במשך שנים, בשנייה אחת. לכן אל תיכנסו למאבקים - נווטו אותם נכון.


חופש בחירה לילד: אם תתנו לילדכם חופש בחירה מוגבל, זה יעזור לכם מאוד. לכם יש את האחריות לשים אוכל על הצלחת, 5-6 פעמים ביום (גם פרי הוא ארוחה), וילדכם אחראי על האכילה, וכן על הכמות! כלומר יש לו חופש בחירה של כמה לאכול והאם לאכול. אבל אין לתת לו השלמות של ממתקים לאחר חצי שעה...


בחירה מוגבלת: ניתן לתת לילד חופש בחירה מובנה בשאלות סגורות. כלומר אל תשאלו "מה אתה רוצה לאכול לארוחת ערב?", אלא "אתה רוצה טוסט או חביתה לארוחת הערב?"
כך ילדכם לא מרגיש כלוא ושיש לו חופש בחירה, ואתם לא מסתבכים בבישולים שונים ומשונים לפי שלוש בקשות שונות.


זכרו: נושא האכילה של ילדכם נמצא בידיים שלכם, אך לא רק. אל תהפכו את נושא האכילה של ילדכם למאבק שליטה עמו, משום שבמקום הזה לילדים יש הכי הרבה כוח עלינו ההורים.
ותזכרו שאתם רק בני אדם. כולנו עושים טעויות, ותמיד אפשר לתקן. אלה הן הטעויות של כולם.


יוצאים עם הילדים? קחו נשנושים בריאים


הילד לא מסיים מהצלחת? אל תכריחו
 

בישול עם הילדים


כריכים בריאים לילדים


מתכונים לילדים
 

הכתבה נוצרה בתאריך : 15/01/2014
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו