מסלולי טיול עם ילדים בצפון, טיול בנחלי הצפון, טיולי מים עם ילדים בצפון, גמלא, עיון, בניאס - לגדול • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

מסלולי טיול עם ילדים בצפון - זרימת הנחלים

מסלולי טיול בנחלי הצפון עם הילדים


הגשמים הרבים שירדו עד כה בחורף, תרמו לכך שנחלי צפון הארץ זורמים ושוצפים והצמחייה פורחת. אתם מוזמנים לקחת את הילדים להגיע ולצפות במראה המרהיב בנחלים ובמפלים.


נחל עיון רשות הטבע והגנים
שמורת נחל עיון (צילום ארכיון: רשות הטבע והגנים)
 

 

נצלו את השבתות היפות כדי לצאת למסלול טיול קל המתאים לכל המשפחה בשמורת גמלא, הבניאס, נחל שניר ועוד.

מראה המים הזורמים והמפלים השוצפים ייחודי לתקופה זו של החורף, כך שמומלץ לא לפספס את החוויה. תוסיפו לרחש המים את המרחבים הירוקים והפריחה המדהימה של צמחי החורף, וקיבלתם סיבה מצוינת לצאת מהבית לטיול משפחתי בטבע.

 

 

שמורת הטבע גמלא - גן עדן לחיות הבר

 

שמורת גמלא - לגדול
שמורת הטבע גמלא. צילום: דורון ניסים

 

נעמה מנספלד, מנהלת מרכז חינוך והסברה גולן, מספרת כי שמורת הטבע גמלא שבגולן נמצאת בימות החורף בשיא יופייה. טיול בשמורה מזמן נופים מרהיבים וסיכוי לפגוש את חיות הבר המקומיות. במקום מגוון מסלולים בהם מסלול מונגש.


שמורת הטבע גמלא היא מקום חיותם של חיות בר רבות בזכות מקורות מים זמינים כל השנה, נחל גמלא ונחל דליות האיתנים, הנשפכים לכנרת. מרבדי העשב הרחבים משמשים מקורות מזון לחיות הבר הצמחוניות, שפני הסלע, חזירי הבר ועדרי הצבאים. גם לאוכלי החרקים ולטורפים יש תמיד מזון זמין ולא נדיר לראות תן חוצה את שבילי השמורה בריצה בצהרי היום, או נמייה מגיחה מאחורי סלע גדול ונעלמת במהירות עד כי אתה לא לגמרי בטוח שאכן הייתה שם.


גמלא נמצאת בסמוך לנתיב הנדידה, כך שהפתעות אין ספור מצפות לצפרים וצלמי טבע, הנוהגים לפקוד את השמורה על בסיס קבוע. מהחוחית הקטנה לחנקן. מעזניות שחורות, עיט ניצי ועד אפילו פרס צעיר שהגיע סמוך לשמורה בחודש נובמבר 2016 - מחזה נדיר ביותר, לו חיכו כולם יותר מעשור. מגוון נחשים וזוחלים מוצאים את ביתם בשמורה, ובחודשי הקיץ גם חוויאי הנחשים מגיע כדי לבחון את התפריט.

 

צב יבשה בשמורת הטבע גמלא. צילום: עידו שקד

צב יבשה בשמורת הטבע גמלא. צילום: עידו שקד


בנוסף לדרי השמורה האלו ולרבים אחרים, במצוקי גמלא מתקיימת כבר מאות שנים מושבת נשרים, בה מדי אביב בקעו גוזלים חדשים שהצטרפו לקהילת הנשרים בארץ.

 

טיולים חורפיים בגמלא

 

ביקור חורפי בשמורת הטבע גמלא מזמן תצפיות במעוף הנשרים, בעיר העתיקה שנחרבה במרד הגדול, בנוף גולני מרהיב מלא בהפתעות. חובבי הבוץ יוכלו לטייל אל מפל גמלא, המפל הזורם הגבוה בארץ, ליהנות מפריחת חורף, להריח את ריח הגשם ולהרגיש את הטבע באמת!

 

מפל גמלא המרשים בזרימת חורף. צילום: עידו שקד
מפל גמלא המרשים בזרימת חורף. צילום: עידו שקד

 

בשמורת הטבע גמלא ארבעה מסלולי טיול אפשריים:
שביל הנשרים - שביל מעגלי מונגש הכולל 3 תצפיות מרהיבות על השמורה, המתחיל ומסתיים בחניית האתר ואורכו 600 מ'. משך ההליכה כ-40 דקות.
שביל המפל - מסלול אדום היוצא משביל הנשרים אל תצפית מפל גמלא, המפל הזורם הגבוה בישראל, 51 מטרים של יופי מרהיב. משך ההליכה שעה וחצי, הלוך ושוב.
שביל הגבורה אל העיר העתיקה - מסלול שחור היוצא ממצפור העיר העתיקה ויורד אל חורבות העיר גמלא. משך הטיול - שעתיים. מסלול הלוך ושוב.
נחל דליות - מסלול אדום החוצה את נחל בזלת ונחל גמלא, עם נוף מרהיב כל השנה. משך הטיול - שעתיים. מסלול לא מעגלי, תחילת המסלול בחניון דליות, סיום בשמורת טבע גמלא.

 

* מומלץ לבדוק עם השמורה את מצב הבוץ והאם המסלולים פתוחים (מלבד שביל הנשרים שפתוח תמיד). טל' 04-6822282


איך מגיעים?
פונים מכביש סובב כינרת (92) בצומת מעלה גמלא לכביש 869, חולפים על פני מושב מעלה גמלא ומושב כנף עד לצומת דליות. מנקודה זו פונים שמאלה לכביש 808 ולאחר כשלושה קילומטרים שמאלה בשילוט לשמורת גמלא.

 

 

הנשרים בגמלא - מלכי השמיים

 

הנשר המקראי הוא אחד מהעופות הדורסים הגדולים בעולם. עוצמת גודלו העניקה לו את הכינוי 'מלך העופות'. הנשר ניזון מפגרים בלבד ותפקידו בטבע, בין היתר הוא לנקות את השטח מבעלי חיים שסיימו את חייהם ובכך למנוע הפצת מחלות ומגפות בנוסף לריחות לא נעימים.

 

מפל גמלא

צילום ארכיון: דודו פילס


מושבות קינון נשרים בישראל נמצאות בכרמל, בעין עבדת שבנגב, וכמובן - בגמלא. המצוקים בגמלא אידיאלים לקינון נשרים, המוצאים את ביתם בחגווי הסלע ויכולים להמריא מהם לחיפוש המזון לאחר עליית השמש. אולם מושבת הנשרים בגמלא עוברת שנים לא קלות. העוף המרשים הזה רגיש מאוד לשינויים בתחום המחייה שלו, על כן הוגבלו טיסות המסוקים מעל מצוקי השמורה ותנועת המטיילים אינה מגיעה עד אזורי הקינון.
עמודי חשמל שאינם תקינים, אשר פגעו בנשרים בעבר, תוקנו ומוגנו בפרויקט משותף עם חברת החשמל. אולם, בעיות נוספות ממשיכות ופוגעות בנשרים. שימוש באנטיביוטיקה בבקר מצריך פינוי מהיר מהשטח אם קיים פגר, מכיוון שסוג האנטיביוטיקה הניתן לצאן ולבקר יכול להרוג נשר המחפש מזון זמין.
גם סכנת ההרעלות פוגעת רבות באוכלוסיית הנשרים. אירוע הרעלה קורה כאשר מונח בשטח פגר פיתיון לטורפים, בתוך הפגר מפוזר רעל, במטרה לפגוע בכמה שיותר טורפים. פקחי רשות הטבע והגנים עושים ימים ולילות כדי למנוע הרעלות ולאושש את אוכלוסיית הנשרים בגולן בפרט ובטבע הישראלי בכלל.

גמלא שעות פתיחה: ימים א'-ה' ושבת 8:00-16:00. בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00.
מחיר: מבוגר 28 ₪, ילד: 14 ₪. חינם למנויי הרשות.
 

 

זורמים אל הבניאס - טיול חורף

 

השביל התלוי בניאס

צילום ארכיון: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים

 

שמורת הטבע בניאס מכילה בתוכה סיפורי עבר, ארכיאולוגיה מרשימה, נוף טבעי עוצר נשימה, ומפל מהיפים בארץ, לאורך נחל חרמון (בניאס), אחד משלושת מקורות הירדן. יום שלם לא יספיק להתרשמות מכל השמורה, ויש אומרים - שאפילו לא שבוע.


שמורת הבניאס מחולקת לשלושה חלקים: החלק הראשון נמצא במעיינות הבניאס. במהלך ההיסטוריה עמים שלמים נהנו מספיקת המים המרשימה שיוצאת מתוך מערה בצלע ההר, אליה הביאו את עדריהם לשתות. המקום הפך לאתר פולחן לפאן, אל הרועים, ומכאן גם השם ההיסטורי, שהשתרש לפניאס, ולאחר מכן, עקב הגיה של המקומיים לבניאס.


סמוך למעיינות הוקמה עיר עתיקה במאה הראשונה לספירה, ע"י בנו של הורדוס, פיליפוס. ישו ותלמידיו ביקרו בעיר בין השנים 30-33 לספירה. למעשה מבחינת הנוצרות האפיפיור הראשון, פטרוס, נבחר ע"י ישו בבניאס. העיר מאז עברה ידיים, נוצריות, מוסלמיות, ואפילו יהודיות - וזה הייחוד שלה - אסיף התרבויות, המבנים הקדושים, הסיפורים. ניתן כיום לטייל בין ארמונותיו של אגריפס השני, נינו של הורדוס, שפיתח את העיר, אם נמשיך ונטייל בין עתיקות העיר נוכל אף למצוא בית כנסת מהמאה ה-11.

 

השביל התלוי

 

בהמשך טיולנו, נלך בסמוך לנחל, נהנה מצמחיית הנחלים ומאווירה קרירה ונעימה, עד שנגיע לתצפית מעל מפל הבניאס. ואם כבר הגענו עד לכאן, ודאי נרד לראות את המפל.
הגענו אל החלק השני של שמורת הבניאס - מפל הבניאס, שגובהו 9 מטרים, מפל גועש ושוצף, העז והמרשים בישראל והשביל התלוי - השביל היפה ביותר בארץ.

 

 

ב-2010 רשות הטבע והגנים מימשה את רעיון הנגישות לחלק מקטע זה באמצעות שביל תלוי מעל הנחל. השביל בנוי מפלדה ומרוצף בלוחות עץ, אורכו כ-100 מ' ורוחבו 1.2 מ', דרכו ניתן לראות מקרוב ולהתפעל ממים שוצפים, צמחיית גדות נחלים ומצוקי הבזלת המיוחדים, ובכך לאפשר חוויית טיול המקרבת את המבקר לטבע, בעודו הולך בתוך קניון בזלתי מדהים ביופיו.
החלק הנוכחי של הבניאס מאופיין בנוף טבעי מרגש, ומעוטר בצמחיית נחלים עבותה, וביקורי פתע של בעלי חיים כמו שפן סלע, חזירי בר, סלמנדרות ואף לוטרה.


למיטיבי הלכת שירצו להמשיך ולטייל, מהשביל הטיול ממשיך למסלול לאורך הנחל בשמורה הפתוחה של הבניאס, קטע הליכה מהיפים בארץ, שכולל ביקור ליד טנק סורי שנפל לנחל ונותר שם מאז ששת הימים, מעבר על גשרי עץ מעל המים, ואווירה שכאילו נלקחה מספרי האגדות. סיום המסלול בסמוך לשאר ישוב.

 

 

חשוב לציין, כל שלושת חלקי הבניאס שנזכרו כאן הינם שמורת טבע. על כן, לא נכנסים למימי הבניאס, ובכך מונעים הרחפה של חומרים אורגניים שנמצאים בקרקעית, כמו גם זיהום המים, עם קרם הגנה למשל. בשמורת טבע אנחנו משאירים בשטח רק טביעות רגליים, ולוקחים אתנו רק חוויות ותמונות. יש אפשרות לטייל בכל חלק בשמורה בנפרד כמובן.


איך מגיעים: למעיינות - כשלושה ק"מ מזרחית לקיבוץ שניר על כביש 99 (קריית שמונה-מסעדה). למפל ולשביל התלוי - כשני קילומטר מזרחית לקיבוץ שניר על כביש 99.
 

שעות פתיחה: ימים א'-ה' ושבת 8:00-16:00, ימי שישי וערבי חג 8:00-15:00.
מחיר: מבוגר 28 ₪, ילד: 14 ₪. חינם למנויי הרשות.
 

 

שמורת נחל עיון


נחל עיון רשות הטבע והגנים
צילום: רשות הטבע והגנים


נחל עיון (התנור), סמוך למטולה, הנו ערוץ עמוק העובר בין קירות סלע זקופים. הנחל מתחיל את דרכו בעמק עיון שבלבנון.
בימים אלו זורמים המים בנחל עיון בשצף-קצף ויוצרים את אחד ממסלולי הטיול המרהיבים ביותר בגליל. לאורך הנחל יש ארבעה מפלים: אחד מהם, "מפל הטחנה", גולש לאורך קיר רחב מגובה 21 מטרים.
מקור השם הוא בטחנת קמח ישנה למרגלותיו. המפל המפורסם ביותר הוא מפל התנור, הנוחת אל הקרקע מגובה של כשלושים מטרים.

 

 

ניתן לבחור בין שני מסלולים: ארוך במורד הנחל (כשעה וחצי) המתחיל בחניון העליון של השמורה, אליו מגיעים לפי השילוט מהמושבה מטולה. כדאי להשאיר רכב שימתין בחניון התחתון של השמורה, כדי לחסוך את הטיפוס בחזרה.
המסלול הקצר (כחצי שעה) הנו מעגלי, כולל ביקור במצפור גפני ובמפל התנור, מתחיל ומסתיים בחניון התחתון של השמורה. לחניון מגיעים מכביש ראש פינה-מטולה (90), בין סימני ק"מ 477-476.
מומלץ להגיע לטייל וליהנות ממראה מרהיב המתרחש בימים אלו של השנה בלבד.

 

* שימו לב, במקרה של הצפה המסלולים של נחל עיון סגורים או שלעתים פתוח המסלול התחתון בלבד. מומלץ לברר בטל' 04-6951519.

זרימת נחל עיון 2015 רשות הטבע והגנים


שעות פתיחה: ימים א'-ה' ושבת 8:00-16:00, ימי שישי וערבי חג 8:00-15:00.
מחיר: מבוגר 28 ₪, ילד: 14 ₪. חינם למנויי הרשות.
כיצד מגיעים: בדרך המתחילה מהקצה הצפון-מזרחי של מטולה, ליד גדר הגבול.

 

 

שמורת נחל שניר (החצבני)


נחל שניר חגי שלמה
צילום: חגי שלמה
 

מימיו של נחל החצבני זורמים בחורף בשיטפונות גועשים. מקורם מתחיל בחצבייה בלבנון וזורם לאורך הנחל. נחל שניר (חצבני) הוא אחד משלושת מקורותיו העיקריים של נהר הירדן והארוך שבהם מתחיל את מסעו בדרום לבנון, כ-35 ק"מ צפונית לעיירה חצביה.


הנחל מוליך בממוצע 135 מיליון מ"ק בשנה ובשנים גשומות במיוחד יכול הנחל להוליך 300 מיליון מ"ק. מעיינותיו העיקריים הם עינות חצביה במעלה הנחל, שכיום נתפסים ברובם לצורכי שתייה והשקיה של תושבי לבנון ועינות הוואזני למרגלות הכפר ע'גאר הנושק לגבול ישראל, המספקים היום את עיקר המים לנחל.
זרימת הנחל משתנה בין עונות החורף לקיץ כיוון שבחורף מקור רוב המים הזורמים בו בשיטפונות, ואילו בקיץ בו הנחל ניזון ממעיינות הוואזני בלבד.
ניתן לסייר לאורך זרימת פלגי המים השוצפים במסלול מעגלי - סיור המתאים לכל המשפחה.


שעות פתיחה: ימים א'-ה' ושבת 8:00-16:00, ימי שישי וערבי חג 8:00-15:00.
מחיר: מבוגר 28 ₪, ילד: 14 ₪. חינם למנויי הרשות.
כיצד מגיעים: 5 ק"מ מצומת המצודות בקרית שמונה לכיוון מזרח, כביש 99. נוסעים עד קיבוץ הגושרים ולפי השילוט.

טלפון 04-695006

 

 


עוד מסלולי טיול שאולי יעניינו אותך:


טיול בחוף השרון, אפולוניה ונחל שורק

טיול בשמורת הטבע הבניאס
ט
יול בחוף בית ינאי
טיול בבית גוברין

טיול בנחל הירקון
טיול בגן לאומי אשקלון
טיול בשפך נחל שורק


לרשימה המלאה של אטרקציות בצפון

 

הכתבה נוצרה בתאריך : 10/04/2021
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו