טיול בשמורת הבניאס עם משפחות וילדים
רשות הטבע והגנים ממליצה על מסלול טיול קל, חוויתי ומהנה לכל המשפחה בשמורת הבניאס.
צילומים: עופר צירלין
על המקום:
שמורת הבניאס שופעת מים זורמים, מפלים ומעיינות המפכים בצל עצי דולב ענקים, ואוצרת בתוכה שרידי ארכיאולוגיה המזכירים לנו תקופות קדומות עם סיפורים מרתקים על אלילים פגאנים, מקדשים וארמונות.
כיבושי אלכסנדר הגדול בתקופה ההלניסטית הביאו את היוונים לאזור זה. היוונים, שראו את יופיו של המקום על שפעת המים שבו והמערה הגדולה - הקדישו את המקום לאל פאן שהיה האל הממונה על אזורי הספר, היערות וההרים. הם קראו לו פניאון על שם האל פאן, ומכאן מקור השם (פאניס, או בהיגויו הערבי בניאס).
בתקופה הרומית בונה המלך הורדוס מקדש גדול במקום ומקדישו לקיסר אוגוסטוס, שנתן לו את השליטה בבניאס. ממשיכו של הורדוס, פיליפוס, מרחיב ומפאר את המקום ומקים את בירתו קיסריה פיליפי, היא פניאס.
פניאס ממשיכה להיות בירת הממלכה גם בימי אגריפס השני והוא מקים בה ארמון גדול ומונומנטים מרשימים, מקדשים, מקומות פולחן לאל פאן והופך אותה לעיר יפה ומרשימה.
במאה הרביעית, עם עליית הנצרות, משנה פאניס את פניה. המקדשים נהרסו ופולחן האל פאן מגיע לקצו. המקום זוכה לחשיבות גדולה בנצרות כי כאן המקום, לפי אמונתם, בו מוסר ישו את מפתחות השמים לפטרוס. לאחר הכיבוש המוסלמי במאה השביעית יורדת בניאס מגדולתה והופכת לכפר קטן.
הצלבנים שמגיעים לאזור במאה ה-11 וה-12 רואים בבניאס מקום אסטרטגי וכגבול טבעי של ממלכתם ומנסים לכבוש אותו במשך תקופה ארוכה. הם מצליחים להשתלט על העיר, לבצרה ולהחזיק במקום עד למפלתם הגדולה בקרב קרני חיטין.
חשיבותה האסטרטגית של בניאס יורדת במאות 16-15, הביצורים ננטשים והעיר הופכת לכפר המתקיים באזור עד 1967.
בסיורכם בשמורה אתם מוזמנים לבקר באזור הפולחני בו ממוקמים מספר מקדשים וחצרות פולחן ייחודיים לאתר זה. כמו כן - לא כדאי לפסוח על שרידי הארמון המפואר מימי אגריפס, ולחזות באחד מהבניינים היפים ביותר שנשתמרו בארץ מתקופה זו.
משם המשיכו בשבילים. מומלץ להגיע לאזור טחנת הקמח המשוחזרת, בריכת הקצינים ואפילו להמשיך עד למפל הגדול.
כדאי להשאיר רכב אחד בחניית המפל לפני תחילת המסלול.
רוצים לקצר את המסלול וליהנות לא פחות? להוציא יותר מהטיול בפחות מאמץ? אפשר לסיים את הסיור אחרי הביקור בארמון אגריפס.