רפלקס הינו תגובה בלתי רצונית לגירויים חיצוניים או פנימיים. תינוקות נולדים עם רפלקסים חזקים שמטרתם לעזור להם לשרוד, ככל שהתינוק צעיר יותר השפעת הרפלקסים עליו חזקה יותר. רובם נעלמים בששת חודשי חייו הראשונים. אם נלמד להכיר את הרפלקסים והגירויים המפעילים תינוקות, נוכל להיעזר בהם בבואנו ללמד את התינוק לשחות בהנאה.
מאת: איריס סלע-רוזן – אקווה בייבי
רפלקס השחייה
מעורר את התינוק לבצע ברגליו תנועות של בעיטה במים ונגרם כתוצאה משהייה בצורה של שכיבת אפיים על המים, הוא מתגבר כאשר מכניסים את התינוק מתחת למים. ע"י אימון נכון ושיטתי ניתן להפוך את התנועות הרפלקסיביות לתנועות של שחייה רצונית.
רפלקס האיזון
סדרת תנועות שתינוק מבצע בעת השכבתו על גבו במים או כשראשו נשמט לאחור, וכאשר הוא מנסה לשוב ולהרים את ראשו למצב אנכי. במים כשראשו אינו תמוך, נגרמת לתינוק תחושה מפחידה של צניחה לאחור וחוסר בטחון. לכן יש לתמוך את ראשו בצורה בטוחה. רפלקס זה מלווה את התינוק זמן רב וניתן להתגבר עליו רק בעזרת תרגול ממושך להקניית בטחון ושליטה במצב.
רפלקס הצלילה
בעת צלילה הריאות מפסיקות את פעולת הנשימה, מואטים זרימת הדם וקצב פעולת הלב, וכל זאת על מנת לשמר את כמות החמצן המצויה בגוף עד גמר הצלילה. רפלקס זה הינו חזק ומגיב גם לגירויים פחות חזקים מצלילה כמו הכנסת הפנים למים ולעתים מספיקה הרטבתם בלבד. לעתים גירוי סביב העיניים והאף כגון נשיפת אוויר קלה, יעוררו גם הם רפלקס זה. רצוי לערוך ניצול מבוקר ונכון של רפלקס הצלילה אשר עשוי לשמש אותנו בהקניית מיומנות צלילה לתינוק ובהפיכתה למיומנות נשלטת.
רפלקס הבליעה
גם אם ברגע של חוסר תשומת לב, יחדרו מים לפיו של התינוק ייכנס רפלקס הבליעה לפעולה וימנע את חדירתם לקנה הנשימה והריאות. זאת ע"י סגירה בלתי רצונית של קנה הנשימה. רפלקס זה אינו גורם לסגירה של הושט ולכן לא ימנע כניסת מים דרך צינור הבליעה לקיבה.
רפלקס מורו
אחד מהגורמים העיקריים לבכיים של תינוקות בחודשים הראשונים. מופיע כשתינוק נחרד מרעש חזק או חש תחושת נפילה. התינוק מותח בתנועה פתאומית את ידיו ורגליו כשאצבעותיו פסוקות ומיד מאגרף את כפות ידיו ומכווץ את רגליו וידיו כאילו כדי להיאחז במה שיציל אותו מהמצב המבהיל אליו נקלע. במקביל פורץ בבכי כדי להזעיק עזרה. רפלקס מורו מגיב גם למצבים נוספים כמו: שינוי פתאומי בתנוחת הגוף, שינוי קיצוני בטמפרטורה. קיימת גם תגובת שרשרת של רפלקס מורו: הילד נבהל מרעש פתאומי, רפלקס מורו נכנס לפעולה וגורם לילד לשלוח את ידיו ורגליו בבהלה לפנים ולפרוץ בבכי, התנועה הפתאומית שנגרמה ע"י הרפלקס מבהילה אותו וגוררת תגובה נוספת. בזמן רחצה או בשיעור שחייה קיימים מצבים רבים שיכולים לעורר רפלקס זה. חשוב להכיר מצבים אלה ולמנוע אותם מראש, ע"י:
- אחיזה בטוחה של התינוק, תוך הצמדתו לגוף ההורה ומתן האפשרות לאחוז את אצבעות ההורה בידיו.
- כאשר התינוק שוכב עירום על גבו, יש לאחוז באחת מידיו ולדאוג שידיו תהיינה קרובות לגופו.
- יש לאחוז את ראש התינוק כשהוא מורם מעט מיתר אברי גופו ובכך למנוע את הרגשת הנפילה לאחור.
- יש לרחוץ את התינוק במים חמים ולדאוג לעיטופו במגבת גדולה מיד עם צאתו מהמים.
- בזמן הכניסה למים ובמשך השיעור יש להצמיד את התינוק לגוף ההורה פעמים רבות ככל האפשר.
- יש לשים לב לתמיכת טובה של הראש, ואצל תינוקות רגישים במיוחד חשוב להצמיד אותם לגוף ההורה בעת שכיבה.
- תמיכת הסנטר בעת שכיבה על הבטן, כדי למנוע כניסת מים לפה, יש לדאוג שרוב גופו יהיה מכוסה במים.
רפלקס התפיסה
תפיסה ואחיזת אצבע המונחת בכף היד. יש לאפשר לתינוק לתפוס את אצבעות ידינו בזמן הרחצה באמבטיה או בזמן השחייה בכך מגבירים את תחושת הביטחון ומונעים בכי מיותר.
רפלקס המשיכה/רתיעה
כאשר מיישרים את רגליו או ידיו של התינוק הוא מגיב בתנועה של רתיעה או משיכה ומקפל אותן מיד לעבר גופו. עוזר בלימוד התינוק לבעוט. יישור הרגל בזמן השחייה יגרום לקיפול רגליו שוב ולבעוט. יש לומר "לבעוט, לבעוט לבעוט" וכך נלמד את התינוק לבעוט למשמע הוראה מילולית.
לסיכום: חשוב להבין את השפעתם של הרפלקסים על התינוק בחודשי חייו הראשונים, הכרתם מאפשרת להיעזר בהם כדי ללמד את תינוקינו מיומנויות חדשות במים וכדי להימנע ממצבים שיגרמו לאי נעימות, ובכך להפוך את חווית המים לנעימה ומרגיעה.