לקראת יום כיפור, אוכל יהודי מזרח אירופאי, לארוחה מפסקת יהודית חגיגית.
מאת: מערכת לגדול
המנות הן מנות משביעות ולא מכבידות. זמי ממליץ על שימוש בבשרים קלים ולא שמנים (דגים, עוף ועגל), פחמימות, ירקות ופירות, וכמובן מרקים צחים. שיהיה לכולנו גמר חתימה טובה וצום קל!
מתכון למרק עוף מסורתי
מרכיבים:
עוף שלם מחולק
חצי קילו עצמות בקר
2 גזרים
2 בצלים
תפוח אדמה
צרור שמיר
צרור פטרוזיליה
צרור עלי סלרי
1 שורש סלרי
כף אבקת מרק עוף
מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
את העוף והעצמות מבשלים בסיר עם מצב עד רתיחה. מוציאים את התכולה ושופכים את המים. מוסיפים מים חדשים, מכניסים את העוף והעצמות ומניחים שוב על האש. כעבור חצי שעה מוסיפים את יתר המרכיבים (אחרי שקצצנו אותם). ממשיכים לבשל כ-45 דקות. מסננים את המרק וממשיכים לצמצם את הנוזלים על אש נמוכה למשך חצי שעה נוספת. מספר דקות לפני הוספת הקרפעלך מוסיפים למרק את הלוקשיין (אטריות ביצים).
מתכון לקרפעלך לארבעה סועדים
מרכיבים:
בצק:
קילו קמח
2 תפוחי אדמה עשויים כמחית
4 ביצים
מלח על פי הטעם
חצי כוס שמן
מילוי:
חצי קילו פרגיות עוף (עם שומן ללא עור)
5 גבעולי בצל ירוק
רבע כפית פלפל שחור
חצי כפית מלח
רבע כפית פפריקה אדומה מתוקה.
אופן ההכנה:
להכנת הבצק: מערבבים את כל המרכיבים יחד ולשים עד שנוצרת עיסה אחידה. מעבירים לקערה. מכסים במגבת ומניחים במקרר לנוח למשך שעתיים.
למילוי: ממסים את שומן הפרגית על מחבת. מוסיפים את הפרגיות, הכבד והבצל הירוק הקצוץ ומטגנים על אש נמוכה עד לדרגת מדיום וול. מקררים למשך שעה ומקצצים גס בעזרת סכין קצבים.
את הבצק מרדדים על משטח מקומח ובעזרת כוס יוצרים עיגולים. את העיגולים ממלאים במילוי שהכנו וסוגרים בזהירות בלחיצות קלות בקצוות הבצק. לאחר מכן מבשלים כ-15 דק'. במים רותחים עם מעט מלח ושמן.
אופן ההגשה:
מוסיפים את הקרעפלך המוכנים למרק עוף חם עם לוקשן (אטריות ביצים) מבושל ומבשלים לעוד מספר דקות. לפתיחת הארוחה יוצקים לקערת מרק מעט מהמרק הצח, מעט אטריות ומעט קרפעלך.
מתכון לכבד קצוץ לארבעה סועדים
מרכיבים:
חצי קילו כבד עוף
3 בצלים
4 ביצים קשות
50 ג' שומן אווז
אופן ההכנה:
מטגנים את הכבד עם מעט מאוד שמן בשומן האווז. בנוזלים שנשרו מטיגון הכבד מטגנים שני בצלים קצוצים. את שני התערובות (הכבד והבצל) מכניסים בנפרד למקרר. לאחר שעה בקירור מעבירים את הכבד לתוך מטחנת בשר (ניתן לקצץ גם עם מזלג) ומוסיפים את הביצים הקשות בצל חי קצוץ ואת הבצל המטוגן.
מתכון לצלי לשון
מרכיבים:
לשון שלמה ומנוקה של עגל
שני בצלים
מעט שמן
3-4 שיני שום כתושות
כף כורכום
כפית פפריקה מתוקה
מלח, פלפל
אופן הכנה:
מטגנים את הלשון בסיר עם הבצל והשום עד להזהבת הבצל. מוסיפים מים עד לכיסוי הלשון ומבשלים כשעה וחצי על אש נמוכה. לאחר מכן מוסיפים את התבלינים, מעט מלח לפי הטעם וכף קמח על מנת להסמיך את הרוטב. מבשלים עד שהלשון רכה. מוציאים את הלשון ומקררים. פורסים לפרוסות של
מתכון לעוף מזוגג בדבש ויין לבן במילוי פתיתים ופטריות שמפניון
מרכיבים:
עוף שלם בינוני טרי ונקי
שני בצלים חתוכים לטבעות
שתי עבניות בשלות מגורדות
ראש שום טרי
חצי כוס ציר עוף
חצי כוס יין לבן חצי יבש
שתי כפות רסק עגבניות
שתי כפות דבש
כפית פפריקה אדומה
שתי כפיות מלח
כפית פלפל שחור
שתי כפות שמן זית
אופן ההכנה:
מטגנים את הבצל עד להזהבה עם מעט שמן. מוסיפים את הפתיתים וממשיכים לטגן תוך בחישה עד הזהבה עם מעט שמן. מוסיפים פפריקה, עגבניות מגורדות, חצי כוס ציר עוף ומשלימים עם מים אחד על אחד על פי הכמות הפתיתים. מבשלים את הפתיתים עד דרגת שלושת רבע.
מוסיפים חצי מהכמות הפטריות מערבבים ומכבים את האש.
ממלאים את עוף בתערובת ומניחים אותו בתבנית אפייה. בעזרת סכין חורצים את העוף וממלאים את החריצים בשיני שום שלמות.
בכוס מדללים את הדבש, היין הלבן וכפית גדושה של פפריקה מתוקה.
מברישים את עוף בתערובת היין והדבש בנדיבות ומעבירים לתנור בחום של 160 מעלות למשך חצי שעה. מעת לעת ממשיכים להבריש את העוף בתערובת הדבש והיין. לאחר חצי שעה מוסיפים מסביב לעוף את שאר התערובת ואת הפטריות שנותרו ומחזירים לתנור לחום של 180 מעלות עד להזהבה. בזמן הצלייה הסופית ממשיכים להבריש את העוף בשארית היין והדבש.
מתכון לפלחי תפוחי אדמה צלויים בשמן זית ורוזמרין
מרכיבים:
6 תפוחי אדמה בינוניים חתוכים לרבעים
2 בצלים פרוסים לטבעות
ראש שום טרי
ענף רוזמרין
כפית תבלין גריל עוף
רבע כפית פפריקה מתוקה
שמן זית
חצי כוס ציר עוף חם
אופן ההכנה:
מסדרים את פלחי תפוחי האדמה בתבנית אפייה. ממסיים את התבלינים בציר העוף החם ויוצקים על תפוחי האדמה. מוסיפים את שיני השום וטבעות הבצל. יוצקים מעל מעט שמן זית. מכסים בנייר כסף ומכניסים לתנור בחום של 180 מעלות למשך חצי שעה. מסירים את נייר הכסף, מוסיפים ת ענף הרוזמרין ומעלים לחום של 200 מעלות למשך כרבע שעה נוספת עד להזהבה וריכוך של פלחי תפוחי האדמה.
מתכון לאורז עם גזר צימוקים ושקדים
מרכיבים:
2 כוסות אורז
2 גזרים גדולים מגורדים על פומפיה דקה
בצל גדול קצוץ דק
חצי כפית מלח
אופן ההכנה:
את הבצל הקצוץ משחימים עם המרגרינה בסיר. מוסיפים את הגזר המגורד עד להזהבה. לאחר מכן מוסיפים את האורז, מנמיכים את האש ומערבבים למשך כמה דקות עד שהאורז מושחם. מוסיפים מים (עד כיסוי בגובה של ס"מ מעל האורז) ומביאים לרתיחה. מנמיכים לאש קטנה מאד, מכסים במגבת ובמכסה ומבשלים למשך 15 עד 20 דקות נוספות. במחבת קולים את הצימוקים והשקדים קלות בשמן זית עם מעט בצל מטוגן. בעת ההגשה מפזרים את תערובת השקדים והצימוקים על האורז.
מתכון לכרוב מאודה לחמישה סועדים
מרכיבים:
1 ראש כרוב
2 כפות רסק עגבניות
כף אבקת מרק עוף
2 כפות סוכר
חצי כפית מלח
2 בצלים קצוצים
אופן ההכנה:
מזהיבים את הבצל הקצוץ בסיר עם מעט מאוד שמן. מוסיפים 2 כוסות מים ומכניסים את כל התבלינים. את הכרוב חותכים לפרוסות מכניסים לתוך הסיר ומבשלים כשעה.
מתכון ללפתן של סבתא
המרכיבים:
ניתן גם להוסיף כל סוג של פירות יבשים
1 וחצי ליטר מים
חצי כוס סוכר
חצי שקית ג'לי בטעם דובדבנים
מיץ מלימון טרי
אופן ההכנה:
מבשלים את המרכיבים בסיר על אש נמוכה למשך 40 דקות תוך ערבוב מפעם לפעם. מצננים ומעבירים למקרר עד להגשה.