במהלך ההיריון עלולים להופיע כאבי גב. אחת השיטות גורסות כי סמוך ללידה יש לנוח ולהמעיט את הפעילות. הפיזיותרפיסט מאיר אפל מציג שיטה אחרת לטיפול בכאבים.
מאת מאיר אפל
במהלך תקופת ההיריון, כתוצאה מעליה במשקל ושינויי ביציבה (הבטן מושכת קדימה), נוצר שינוי במיקומו של מרכז כובד הגוף, גורמים אלו עשויים ליצור עומס רב על רקמות עמוד השדרה.
כמו כן נוצר שינוי ברמות ההורמון רלקסין שאחראי על גמישות רצועות עמוד השדרה שאחראיות על יציבות המפרקים הבין חולייתיים של עמוד השדרה ושל מפרקי עצמות אגן הירכיים.
בשלב מתקדם של תהליך ההיריון, מתחילה המסת עצמות ה-PUBIC שממוקמים מלפנים וזאת תוך כדי תהליך פתיחתם והתרחקותם של מפרקי ה-S.I.J שהם שני מפרקים מצויים מאחורנית משני צידיו של האגן.
בתהליך זה מתכונן הגוף ומכין את עצמות האגן ללידה. בשלב זה יתכנו כאבים באזור הגב התחתון המתבטאים בהקרנות לעבר הירכיים והשוקיים ומלווים בהגבלת תנועות הגב וכן בירידה בתפקוד היום יומי.
קיימת גישה להמתנה פסיבית שבה היולדת מתבקשת להמעיט את התפקוד הרגיל ולהמתין בציפייה עד לאחר הלידה. גישה זו מוטעית מיסודה וזאת מכיוון שקיימות שיטות טיפול שכוללות טכניקות עדינות, בטוחות ויעילות שמטרתן להקל על הסבל והכאבים.
הטיפול שמתאים לשלב זה, מתבסס על חיזוק השרירים, מייצב עמוד השדרה שמתחברים בין חוליה אחת לזו שמעליה ובין קבוצת חוליות סמוכות.
כמו כן, ניתן להפחית את הנוקשות והכאבים באמצעות טכניקות טיפול מנואליות ממוקדות ומדויקות למבנים של עמוד השדרה וכן למפרקי אגן הירכיים וזאת בתנוחות קלות ונוחות לאישה שבהריון.
דוגמאות לשיטות כטיפול פיזיותרפיה הינם טכניקות מנואליות לפי תפיסותיהם של המומחים מק קנזי, Cyriax, Maitland ו-Brian Edwards
ניתן גם להתאים מגוון טיפולי פיזיותרפיה לבעיות הנ"ל כגון:
-
פיזיותרפיה לטיפול בטווחי תנועה.
-
טיפולי אלקטרוטרפיה מסוג אולטראסאונד, גירוי חשמלי בשילוב קירור ו/או חימום.
-
תרגול פיזיותרפיה לשיפור יציבות ותחושה עמוקה של המפרקים הפגועים.
-
הדרכת פיזיותרפיסט מוסמך מטעם משרד הבריאות לעבודה יום יומית בבית.
-
טיפול לנוקשויות בגב העליון עקב שינויי ביציבת הגב העליון באמצעות מכשור מסוג גלי הלם.
מאיר אפל הוא פיזיוטרפיסט,ארגונום, מנכ"ל"ארגופלוס"-ארגונומיה ופיזיותרפיה. ליצירת קשר