עור פנים ורדרד, מרקם לח ושומני, התכהות יתר בפטמות, פס שחור במרכז הבטן, סימני מתיחה, שיעור יתר במקומות חדשים, סדקים בציפורניים, כתמים בצורת עכביש. כמעט כל מה שרציתן לדעת על העור והאסתטיקה בזמן ההיריון.
מאת: פרופ' רוני וולף מתוך אתר הכללית.
צילום: יוסי סודרי
בתקופת ההיריון עובר גוף האישה שינויים רבים, מרביתם נובעים משינויים הורמונאליים הקשורים להריון. גם העור עובר שינויים לא מעטים: הוא נראה תפוח ולח מהרגיל והוא שומני יותר בגלל התגברות הפרשת החלב. צבעו הופך ורדרד (עקב הרחבת כלי דם), מה שנותן לו מראה יותר אטרקטיבי. יחד עם זאת חלים בו גם שינויים לא רצויים שאת חלקם ניתן להקטין ואף למנוע.
הפטמות שלי התכהו. מה הסיבה לכך?
פיגמנטציית יתר (התכהות) מופיעה אצל 90 אחוזים מהנשים בהריון. לרוב היא בולטת יותר בפטמות, בבית השחי ובאברי המין החיצוניים. בנוסף, מופיע הפס לאורך מרכז הבטן, הנקרא "הפס השחור". שומות קיימות ונמשים יתכהו אף הם.
יותר ממחצית הנשים ייפתחו "מסיכת הריון`` או מלאזמה (melasma). מדובר בכתמים כהים על הלחיים, המצח והסנטר. כתמים דומים, אם כי לרוב לא כל כך בולטים, מופיעים גם אצל מי שנוטלות גלולות למניעת הריון, אם כי הם יכולים להופיע ללא סיבה, וללא הריון ואפילו אצל גברים.
מניעה: מומלץ לכל הנשים בהריון להשתמש באופן קבוע במסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה (30 ומעלה). מלאזמה הקשורה להריון מתבהרת בדרך כלל תוך מספר חודשים לאחר הלידה (בניגוד לזו הקשורה לגלולות הנותרת תקופה ממושכת יותר). בתקופת ההיריון לא מנסים לטפל בכתמים, אלא מסתפקים במניעתם על ידי מסנני קרינה.
טיפול: בתום ההיריון ניתן להתחיל בטיפול. בשלב ראשון נהוג להתאים למטופלת משחות להבהרת כתמים. משחות אלו מבוססות על מרכיב פנול הנקרא הידרוקווינון. זהו חומר בטוח יחסית, הנמצא בשימוש לצורך הבהרת העור זה שנים. בשנים האחרונות נוסף עוד חומר מעניין שמופק מפטרייה הגדלה ביפן ונקרא חומצה קוג`ית. לזה מוסיפים חומצה רטינואית, חומצת פירות (חומצות אלפא או בטא הידרוקסי) וריכוז נמוך של סטרואיד חלש. משחות אלו חייבות מרשם של רופא עור והן מותאמות למטופלת ולצרכיה. בשוק (בתי מרקחת, בתי טבע, מכוני יופי וקוסמטיקה) מציעים מגוון לא קטן של ``משחות פלא`` להבהרה ואני ממש לא ממליץ עליהן. הכנת המשחה על פי מרשם הרופא תהיה בתשלום, כיוון שהתכשיר איננו בסל הבריאות. אם המשחות לא עוזרות, אפשר לשקול טיפולים חזקים וקשים יותר כמו קילופי עור וטיפול בלייזר. גם כאן מוצעים טיפולים במסגרות שונות לא רפואיות - ושומר עורו ירחק!
יש לי נקודות אדומות על העור. מה הסיבה לכך?
בזמן ההיריון יש אספקת דם מוגברת לעור וריבוי כלי דם. מצד אחד, היא מעניקה לעור מראה יותר יפה, אולם מצד שני היא גם אחראית לתופעות פחות רצויות. הופעת כלי דם בצורת עכביש (spider nevi) - נקודה אדומה על העור (לעיתים בולטת), שממנה מסתעפים כלי דם כמו רגלי עכביש.
טיפול ומניעה: אין דרך למנוע את התופעה. חלק מכלי דם אלה יחווירו לאחר הלידה, ביתר ניתן לטפל באמצעות מחט חשמלית, הזרקת חומרים הגורמים להתייבשות כלי הדם, או בלייזר. הטיפול לא ייעשה בזמן ההיריון, אלא רק אחרי הלידה, ורצוי להמתין כמה חודשים להעלמות של לפחות חלק מכלי הדם ללא טיפול. תופעה נוספת, אודם בחלק מכף היד, נקראת בשפה מקצועית palmar erythema. אין לה משמעות, אין טיפול או דרך למנוע אותה והיא תחלוף אחרי הלידה.
איך למנוע הופעת ורידים ברגליים?
דליות ואי ספיקה ורידית שכיחים בהריון וכ- 40 אחוזים מהנשים בהריון יסבלו מהתופעה. הדליות נגרמות בשל התרופפות רקמת החיבור של כלי הדם.
טיפול מומלץ: להרבות במנוחה ברגליים מורמות כלפי מעלה. מותר ורצוי ללכת ומומלץ להמעיט בעמידה ממושכת. גריבת גרב אלסטי, לפני שמורידים את הרגליים מהמיטה בבוקר, תסייע רבות למניעה ולטיפול.
בהריון הראשון סבלתי מטחורים. יש מה לעשות נגד זה?
גם הופעה של טחורים, או החמרה של טחורים קיימים שכיחה בהריון. תכשירי הברזל שניתנים לנשים הרות תורמים אף הם לתופעה.
טיפול מומלץ: יש לדאוג ליציאות רכות ולמנוע עצירות, כיוון שאחד הגורמים העיקריים להיווצרות הטחורים הם קשיי יציאה ועצירות. מזון עשיר בסיבים (ירקות לא מבושלים) הם מרשם הקסם היחיד שיש להציע. בבתי הטבע תוכלו למצוא תכשירים רבים ואבטחות רבות לצדם - באופן כללי אינני מתנגד. לעומת זאת, אינני ממליץ על תרופות משלשלות בכלל, ובטח לא בעת ההיריון. אם אמצעים אלה אינם מספיקים יש להוסיף עליהם משחות לטיפול חיצוני, גם כאן, עדיף על ידי רופא.
על הטחורים, אני אתגבר. אבל מה עושים עם סימני המתיחה בבטן?
פסי המתיחה הם השינוי השכיח ביותר הקשור לשינויים ברקמת החיבור בעת הריון. כולנו מכירים את התופעה. פסי המתיחה יראו בתחילה ורוד, אדום, סגול ועם הזמן אחרי הלידה הם יתבהרו ויקבלו את צבע העור או יהיו יותר בהירים מהעור התקין. משחות וטיפולים רבים מבטיחים להעלים תופעה זו ויש לכן את מלוא הזכות להתייחס בסקפטיות הראויה להבטחות אלו. טרם נמצא פתרון לבעיה. מסג` עם קרם לחות, או שמן, אם לא יועיל, לפחות לא יזיק.
דווקא בזמן ההיריון צמח לי שיער בצוואר. זה נורמאלי?
חלק מהנשים מופתעות לגלות שיעור יתר במיקומים האופייניים לגברים, לרבות בפנים. אין דרך למנוע את התופעה, ברוב המקרים השיער העודף נעלם אחרי הלידה וחוזר בהריונות הבאים. אצל אלה שלא כך - הטיפול הוא כמו בשיעור יתר שאינו קשור להריון.
אגב, אחרי הלידה עלולה להיות תופעה הפוכה - נשירת שיער. הדלילות שלאחר הלידה נמשכת כמה חודשים. היא תגיע לשיא כחצי שנה אחרי הלידה, ותסתדר בדרך כלל אחרי כשנה. חשוב להיות מודעים לתופעה זו על מנת למנוע לחצים, חרדות ופחדים מיותרים, הקשורים תמיד לנשירת שיער. עם זאת, חשוב לשלול גם סיבות אחרות לנשירה, לרבות אנמיה שהיא שכיחה בהריון.
איך ההיריון משפיע על הציפורניים?
בזמן ההיריון יש עלייה בשכיחות השברים בציפורניים, בשינויי צבע ובהיווצרות פסים וחריצים.
האם הדבר מעיד על או נובע מחסר סידן או חסר אחר?
התשובה לכך היא לא בא` רבתי ובפונט 96.
איך אפשר למנוע את התופעה?
יש להימנע מנזקים חיצוניים לציפורניים, כמו חשיפה לדטרגנטים, חומרי ניקוי, ממיסים למיניהם. להמעיט בלק ובעיקר באצטון המוריד את הלק. להימנע ממחזקי ציפורניים, המביאים לשיפור בטווח הקצר ולנזק בטווח הארוך. בניית ציפורניים, ללא קשר להריון היא מרשם בדוק להיווצרות פטריות ופגיעה בציפורניים.
יש לי גם גירויים בעור. מה לעשות?
פעילות בלוטות הזיעה עולה בהריון, ועמה לפעמים גירויי עור הקשורים לזיעה (נקראים בלשון העם ``חררה``). אין טיפול מלבד אוורור. לעומת זאת, יורדת פעילות בלוטות הזיעה האפוקריניות המצויות בבתי שחי ואברי המין והנותנות לזיעה את הריח האופייני. פעילות בלוטות החלב עולה.
ישנה רשימה ארוכה של מחלות עור המשתפרות בעת הריון, ולעומתן כאלה המחמירות עקב הריון. יש גם רשימה של מחלות עור המופיעות רק בהריון, אבל לא כאן המקום לדון בהן.
פרופ' רוני וולף הוא מנהל יחידת עור ומין במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת הכללית.