לגדול | אטרקציות לילדים | פעילויות לילדים | מקומות בילוי לילדים | טיולים בשבת | אירועים לילדים • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

למה ילדים מעדיפים ג'אנק פוד

 

ארבעה גורמים מפריעים למנוע השמנת יתר בקרב ילדים: המחיר היקר של המזון הבריא, הרצון לסיפוק מיידי של תחושת הרעב,הטעם הנחשק של החטיפים ולחץ חברתי.

מאת: מיכל גילאון מתוך אתר הכללית

 

חוקרים בריטים זיהו כמה מהמחסומים שמונעים מהילדים לאמץ אורח חיים בריא
1. מחירו היקר של האוכל הבריא.
2. סיפוק הרעב.
3. טעם.
4. לחץ חברתי.

 

במאמר שפורסם ב-Journal of Public Health בנובמבר 2007, כותבים החוקרים כי השמנה ועודף משקל הופכים במהירות לבעיית התזונה השכיחה ביותר בקרב ילדים ובני נוער ברחבי העולם, ולא לחינם השמנה נחשבת כמגפה בתאוצה. לדבריהם
מעבר לסבל הנפשי הכרוך בה, השמנה קשורה לתחלואה בילדות ובבגרות ולעתים גם לבעיות חברתיות.
 

מהן הסיבות להשמנת היתר?
הגורמים התזונתיים להשמנת יתר בקרב ילדים נחלקים לשני סוגים עיקריים:
1. תזונה לא נכונה - שתייה מרובה של משקאות ממותקים ו/או אכילה רבה של ממתקים וחטיפים.
2. אכילת יתר-  ילדים משינים מאכילת כמויות גדולות של אוכל, גם אם הוא נחשב כאוכל בריא.
3.שעות רבות של צפייה בטלוויזיה או משחק במחשב.
4.מיעוט פעילות גופנית.

איך נלחמים במגפת ההשמנה?
הפתרון הטוב ביותר להשמנה הוא במניעתה. תוכניות המניעה צריכות להיות מכוונת לילדים במשקל תקין או בעודף משקל במטרה למנוע עלייה במשקל, ולילדים שמנים במטרה לרדת במשקל. לכולם מומלץ לעשות שינויים בתזונה ולעשות יותר פעילות גופנית.

 

האם תוכניות המניעה אכן יעילות
בדיוק לשם כך נערך המחקר שפורסם בנובמבר 2007. החוקרים ביקשו לזהות את המחסומים לאורח חיים בריא ולהעריך את היעילות של תוכנית התערבות לשינוי אורח החיים בבית הספר.

החוקרים עקבו אחר בחירות המזון ומידת הפעילות הגופנית של ילדים בגילאי 11 עד 15 שנים בחמישה בתי ספר באנגליה, בהם לומדים בעיקר ילדים שמוצאם מדרום אסיה.

החוקרים התמקדו באוכלוסייה זו, כיוון שמחקרים קודמים הראו שאנשים שמוצאם מדרום אסיה, שגרים בארצות מערביות, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות כמו סוכרת מסוג 2 ומחלות לב. הדרך למניעת מחלות אלה מתחילה בהקניית הרגלי אכילה נכונים לילדים ובמניעת השמנה

נתונים על אורח החיים - תזונה ופעילות גופנית - נאספו בתחילת המחקר ובהמשכו.כן נערכו תצפיות על הילדים וקבוצות מיקוד, שעזרו לזהות מחסומים לאורח חיים בריא. על סמך הידע שנאסף תוכננה תוכנית התערבות, שכלל השינויים בארוחות שמספק בית הספר, הוצאת המכונות למכירת מזון ומשקאות קלים ומסרים לאורח חיים בריא שנכללו בתוכנית הלימודים.

 

מה החוקרים גילו?
1. כשנותנים לילדים סכום כסף מוגבל כדי לקנות מזון, הם לא מנסים מוצרים חדשים, אלא קונים חטיפים אהובים. בנוסף, הם חושבים כי מזונות פחות בריאים, כמו צ'יפס, יצליחו להשביע אותם יותר מאשר פירות. 

2. על אף שהתלמידים ידעו מהנחשב כמזון בריא, הם נתנו עדיפות נמוכה להשפעה על הבריאות. הגורמים המשמעותיים יותר בבחירת המזון היו: המחיר, סיפוק הרעב, הטעם ולחץ חברתי.

3. הדרכים להתגברות על המכשולים קשה להטמעה. התוכנית העלתה את המודעות לאורח חיים בריא, אך אורח החיים של התלמידים לא השתפר באופן משמעותי בסיום התוכנית. עם כי נעשו מספר שינויים מוגבלים חיוביים מבחינת שיפור הרגלי התזונה והפעילות גופנית.

מה השורה התחתונה?
ידע בלבד לא מספיק כדי לעשות שינויים באורח החיים וכי יש לתכנן תוכניות התערבות מתאימות לילדים שיתנו מענה למכשולים שנמצאו.

מיכל גילאון היא דיאטנית קלינית במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת  ילדים, מקבוצת כללית

 

 

לערוץ המשפחה של כללית 

הכתבה נוצרה בתאריך : 08/07/2008
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו