כ- 3% מהתינוקות סובלים מאלרגיה לחלב. איך מזהים ומה עושים.
מאת: ד"ר
שבועות הוא באופן מסורתי חג הגבינות והחלב, אך יש מי שאינם יכולים ליהנות ממאכלי החג במהלכו וגם במשך השנה כולה – מנתוני מחקר רפואי נמצא כי 3%-2% מהתינוקות בעולם סובלים מאלרגיה לחלב, אותה יש להבדיל מאי סבילות לחלב.
אלרגיה למזון היא תגובה לאכילת מזון מסוג מסוים, אשר מאופיינת בזמן ובאופן הופעתה. התגובה האופיינית מתרחשת בתוך דקות ולכל המאוחר בתוך שעות אחדות מהחשיפה, כלומר מזמן האכילה של אותו מזון. האלרגיה לחלב היא אלרגיה לכל דבר וניתן להשוותה לאלרגיה לאנטיביוטיקה למשל. האלרגיה לחלב פרה היא האלרגיה השכיחה ביותר לסוגי מזון. מי שסובל מאלרגיה לחלב, מומלץ שיתייעץ עם תזונאית בנוגע להשלמת הסידן הדרוש לגופו.
סימני האלרגיה
סימני האלרגיה נעים מתסמינים קלים כגון כאבי בטן והקאות ועשויים אף להופיע בצורה חמורה יותר כמו קוצר נשימה, פריחה, שוק ואפילו מוות, בדומה לכל תגובה אלרגית אחרת. אצל מרבית התינוקות האלרגיה חולפת סביב הגילאים 4-3, אולם בודדים נושאים את האלרגיה גם בבגרותם (כ- 1.5%)
איך מאבחנים?
אלרגיה למזון ניתן לאבחן בעזרת תבחיני עור (טסטים) – אלו מבוצעים ב
אפשרות אחרת היא בדיקת דם ייעודית לאלרגיה – בבדיקה זו נמדדים נוגדני IgE (נוגדנים המסוגלים לגרום לתגובה אלרגית) ספציפיים לכל סוג מזון. במקרה זה נטילת תרופות אנטי-היסטמיניות אינה פוגעת במהימנות הבדיקה.
דרכי טיפול
הטיפול בתסמיני האלרגיה הקלים הוא טיפול פשוט- הימנעות מצריכת חלב. במקרים של תגובה קשה יותר כגון גרד ופריחה, הטיפול בתרופות אנטיהיסטמיניות ולעיתים בסטרואידים דרך הפה. בתגובות קשות מאוד הטיפול חייב להיות מהיר ולהינתן בהקדם האפשרי על ידי איש צוות רפואי בלבד. במקרים נדירים יש צורך באשפוז, לעיתים אף ביחידות לטיפול נמרץ.
* הכותב הוא סמנכ"ל רפואי בחברת ביקורופא