מתכננים מסיבת יום הולדת לילד/ה? כך תימנעו מטעויות ותחסכו כסף
איילת הריס, מומחית בחוויית לקוח ובעלת משחקיית גליצ'ה, מעניקה טיפים יקרים מפז להורדת הלחץ והתקציב בדרך למסיבה.
החגיגה שלי בתור ילדה הסתכמה בהזמנות שכתבתי בעצמי, אמא שהכינה עוגת שוקולד עם סוכריות צבעוניות, ואבא שצילם במצלמת פילם את מה שהתרחש בסלון ביתנו.
הרימו אותי על הכסא, שיחקנו ״החבילה עוברת״, שירים, משחקים, תחרויות וסבב ברכות מכל אחד, כמה חטיפים על השולחן, פיתות עם גבינה או חומוס - ונפרדנו לשלום אחרי שעתיים של שמחה
אמיתית.
בעולם כולו מתרחש תהליך של חזרה אל הישן והפשוט – ויתכן מאוד שגם ישראל בדרך לשם... אבל עד שזה יקרה שימו לב לרשימת השדרוגים שהורים מזמינים היום באירועי ימי הולדת מגיל שנה
ועד גיל 7, ואשר מרוקנים לנו את הכיס:
הזמנות דיגיטאליות, עיצוב שולחן, צלם אירוע, מגנטים, בלוני הליום, מפל שוקולד, עוגה מעוצבת, הפעלה עם אטרקציה, בלוני צורות ועוד ועוד…
רצון ההורה או הילד?
משפחה ישראלית ממוצעת מתמודדת בשנה עם שני אירועי ימי הולדת לפחות ועוד לא דיברנו על הכיבוד להורים, השתיה, הקינוחים... כך שאירוע בודד מסתכם ב-4000 ש״ח בממוצע, אולם הבשורה הטובה היא שיש דרך לחסוך.
אני פוגשת את ההורים הנרגשים כל הדרך עד לאירוע, אנחנו מדברים ומתלבטים בפתיחות לגבי סוג ההפעלה וההתאמה שלה לצרכים של הילד. ההורים רוצים לתת מענה מושלם לילד/ה ולפעמים הרצון העז של ההורה הופך להיות נחישות שהילד כלל לא זקוק לה…
כך למשל מסיבת אלזה ואנה לילדה בת 2 עם שלל שמלות, בלוני ענק מהליום, צילומי מגנטים, אורות מתחלפים - הופכת למצעד דמעות של הילדה אשר אינה מבינה מה רוצים מחייה...
צריך לזכור שהחוויה של הילד/ה באירוע כזה תיצרב בזיכרון שלו לאורך השנים, וילדים שיחוו טראומה יסרבו לשוב אל כסא החוגג בשנה הבאה.
הנה כמה רעיונות להורדת הלחץ והתקציב:
1. תחגגו מהלב של הילד - ילד שלא מעוניין בחגיגה, אין טעם לדחוף אותו אליה. מי קבע שחייבים?
2. תחגגו עם האהובים עליכם – ילד שרוצה לחגוג רק עם המשפחה, מה הטעם להזמין את כל הגן?
3. תחגגו עם שוויון וערכים - לא מזמינים חלק מהגן/כיתה. אם בחרתם להזמין רק בנים - אז מזמינים את כל הבנים, לא מתעלמים מילדים שזקוקים למזון מיוחד, ונותנים מענה לילדים הזקוקים להנגשה.
4. תחגגו עם הכנה - ילד שצריך ״ספירה לאחור״ - הכינו עבורו לוח יאוש עד למועד המיוחל. ילדים אינם אוהבים להיות מופתעים יום לפני האירוע, או גרוע מכך - ביום עצמו.
5. תחגגו עם העצמה - ילד שותף הוא ילד מועצם, הוא יחווה את האירוע כמגדיל, מצמיח, אשר הופך אותו לבעל ערך, ומחזק את הביטחון העצמי שלו.
6. תחגגו עם תקציב ידוע מראש - תשאלו את עצמכם כמה אתם יכולים להשקיע באירוע כזה (ולא כמה יעלה אירוע כזה) והישארו נאמנים לסכום הזה עד לסוף האירוע עצמו. יש לכם 500 ש״ח? אחלה! גם עם זה אפשר לחגוג.
7. תחגגו עם חבר/ה – זוהי דרך נהדרת לחלוק עלויות של אירוע, הזדמנות ללמד את הילדים שלנו על חסכון, על שוויון ועל חברות.
8. תחגגו עם תרומה לקהילה - מי באמת צריך 35 מתנות? החליטו: או שתורמים משחק ישן בתמורה לכל משחק חדש, או שמפרישים לתרומה מראש כמות מתנות שהוגדרה. זה משחק מקסים לעשות ביחד עם הילד/ה ובשיתוף שלו - לא פותחים את המתנות, אלא תורמים לפי מישוש/ רישרוש/ גודל/ ריח/ צורה - כלומר משתמשים בחושים - ובוחרים מה תורמים.
9. תחגגו בלי איומים - הילד/ה התנהג באופן שהכעיס אתכם? אתם אולי צודקים אבל אל תאיימו לבטל את האירוע שלו בכל פעם שהוא פונה פנייה במקום הלא נכון…
10. תחגגו עם שקט נפשי – אל תבחרו להסתכן: פארק שקרוב לכביש או למים, בריכה שאין בה ביטוח, מקום שמבעירים בו אש בניגוד להנחיות, שום דבר לא יהיה שווה אם אירוע מסתיים עם נפגעים.
חשבתם שזה הכל? שימו לב לרשימת הצמצומים בעלויות שתוכלו לבצע באירוע הבא שלכם:
הזמנות דיגיטאליות – מחיר: 3 ש״ח למשלוח בודד. איך לחסוך: הזמנה כתובה/מודפסת פשוטה.
עוגת יומולדת – מחיר: 300 ש״ח בממוצע לעוגה. איך לחסוך: 70 ש״ח לעוגת שוקולד פשוטה כולל דף אכיל.
שולחן מעוצב – מחיר: 400-700 ש״ח. איך לחסוך: חטיפים ב 100 ש״ח, קעריות חד פעמי, והמהדרין אף מעטרים במדבקות ביחד מראש.
בגד לאירוע – מחיר: 150 ש״ח בממוצע. איך לחסוך: בטוח שיש לכם בארון משהו חגיגי ב-0 ש״ח.
שתייה מוגזת – מחיר: 6 ש״ח לבקבוק, סה"כ 60 ש״ח. איך לחסוך: שישיית מים 10 ש״ח + ארגז טרופית 20 ש״ח.
פיצות – מחיר: 30 ש״ח למגש ממוצע, סה״כ לאירוע כ-200 ש״ח. איך לחסוך: לחמניה עם נקניקיה/ פיתות עם ממרחים/ כריכונים עם צורות – כ-2 ש״ח לילד.
שקית הפתעה – מחיר: 3 ש״ח לילד. איך לחסוך: הכינו עוגיה עם פתק אישי ״תודה שהגעת״ בעלות של 1 ש״ח לילד/ רכשו ספרון צביעה ב-1 ש״ח לילד. לא חייבים להיפרד עם מתנות.
הפעלה – מחיר: 1200-1500 ש״ח לאירוע. איך לחסוך: לבחור מראש הפעלה שאינה של כוכב/ת ילדים/ לקצר את ההפעלה במעט/ גם ב-800 זה אפשרי/ גם אתם יכולים להיות מפעילים!! (נכון לגילאי 4-6).
סרט בקולנוע – מחיר: 1000 ש״ח ומעלה. איך לחסוך: הסכימו שההקרנה לא תהיה פרטית ובכך תחסכו מאות שקלים.
באולינג – מחיר: 1000 ש״ח ומעלה. איך לחסוך: בחרו תאריך לא מבוקש והוזילו עלויות.
תשלום על ילד נוסף בג׳ימבורי/ סרט/ בריכה – מחיר: 30-80 ש״ח לילד. איך לחסוך: בחרו את האורחים, לא כל העולם חייב להיות מוזמן/ בקשו אישורי הגעה/ התאימו את כמויות המזון עפ"י אישורי ההגעה.
חד פעמי – מחיר: 250 ש״ח לאירוע ממותג הכולל מפות שולחן, צלחות לחטיפים, מפיות, סכו"ם, כוסות, קינוחים ועוד. איך לחסוך: זה הולך לפח בעוד רגע, זה מזהם את כדור הארץ, עולה לכם הון ולא משנה מהותית את החוויה של החוגג/ת... אז: האם זה הכרחי?/ האם זה אפשרי לבד? /האם אפשרי רק חלק?/ תוכלו לשלם על מפות ומפיות ולהגיע לאותו אפקט ב-50 ש״ח.
* * *
כל תא משפחתי הוא עסק. יש הכנסות, הוצאות, התחייבויות לעתיד, תזרים מזומנים ומצבי חרום.
מעבר לתשובה ״כן! יש לי את הכסף לכל השדרוגים״ שאלו את עצמכם האם יש בכך צורך, מה זה מלמד את הילד שלי, והאם יש הצדקה לשלם עבור חגיגה של שעתיים סכום שיכול להחזיק את תקציב החוגים שלו לשנה שלמה. היו נאמנים לערכים שלכם. תרבות השפע בה אנחנו חיים תמיד תציע לכם עוד ועוד, ואולם - אף פעם ״עוד ועוד״ לא עשה אותנו יותר מאושרים, יותר בריאים ויותר אהובים.
* הכותבת היא איילת הריס, מומחית בחוויית לקוח ומייעצת למשחקיות בהקמה, ובעלים בפועל של משחקית גליצ׳ה בראשל״צ