לגדול | אטרקציות לילדים | פעילויות לילדים | מקומות בילוי לילדים | טיולים בשבת | אירועים לילדים • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

כואב אבל פחות

מה עושה הפטידין? מתי משפיע האפידורל ואיך בכלל אפשר ללדת בלי משככי כאבים? כל מה שחשוב לדעת על לפני שמגיעים לחדר הלידה.

מאת: ד"ר דנה פלורנטין מתוך אתר הכללית

 

הריון ולידה

לידה היא חוויה מדהימה, אבל כואבת. על פי רוב, היא עשויה להיות החוויה הכי כואבת בחיים. לא פחות. מתח, חרדה ופחדים מעצימים את עצמת תפיסת הכאב ומשפיעים על חווית הלידה.
מעבר לדרכים הרפואיות המסורתיות להפחתת הכאב, שללא ספק עובדות (אפידורל ושאר תרופות משככות כאבים), גובר השימוש בשנים האחרונות בטיפולים משלימים ואלטרנטיביים. אולם רק מעט משיטות הטיפול האלטרנטיביות והמשלימות נחקרו בעזרת כלים מדעיים ראויים. הנה כמה שיטות ואמצעים להקלה:  

אילחוש אפידורלי
ניתן על-ידי רופא מרדים. מפסיק את תחושת הכאב למשך שלב הלידה. מדובר בסוג של הרדמה מקומית או אזורית, המתבצעת  בהזרקה של חומר ההרדמה לחלל הנמצא בסמוך לחוט השדרה - החלל האפידורלי.כיוון שהחומר ניתן דרך צינורית המחוברת למשאבה אלקטרונית, השפעתו יכולה להימשך לאורך כל זמן הלידה. ניתן לתת סוג זה של הרדמה, בדרך-כלל, החל מפתיחה של שניים עד שלושה ס``מ, ובתנאי שהצירים סדירים

תופעות הלוואי העיקריות: ירידה בלחץ הדם, שבה מטפלים בדרך של מתן עירוי של מי-מלח לפני ההרדמה; צמרמורות; חוסר יכולת לרוקן את שלפוחית השתן, שבדרך כלל מטפלים בה באמצעות החדרת צנתר (קטטר); ייתכנו כאבי ראש וכאבי גב, שיכולים להימשך עד שבועיים והם חולפים בעזרת כדורים משככי כאבים, שמתאימים לנטילה גם אם מניקים. אם תחליטי לקבל אילחוש אפידורלי, תצטרכי לחתום על טופס הסכמה שבו גם תופיע רשימת תופעות לוואי או סיבוכים אפשריים.  

פטידין ופנרגן
פטידין הוא חומר ממשפחת המורפיום. ניתן בעירוי או בזריקה יחד עם פנרגן, שמונע הקאות. שני החומרים הללו מפחיתים את תחושת הכאב, אך אינם מונעים אותה לחלוטין. השימוש בפטידין ופנרגן לא מפריע אחר כך לקבל גם זריקת אפידורל.

תרגילי נשימה והרפייה
נשימה נכונה עוזרת בהתמודדות עם כאב ומתח נפשי, ויש נשים שדי להן בכך כדי להקל על עצמן. הנשימה מאפשרת בזמן כאב להרפות את הגוף, לשחרר את רצפת האגן ולהגדיל את נפחו. תרגול מוקדם במהלך ההריון יאפשר ליולדת להשתמש בנשימות באופן כמעט אוטומטי בלידה.
 

היפנוזה
היפנוזה היא צורת תקשורת שיוצרת מצב של הרפייה וריכוז ממוקד, ובמילים אחרות- טרנס. בטרנס, תשומת הלב מתמקדת ומצטמצמת עד כדי כך שגירויים אחרים בסביבה נחסמים מחוץ לתודעה. ההיפנוזה מאפשרת הרפייה, הרגלי נשימה איטיים ושחרור עצמי של אנדורפינים (משככי כאבים טבעיים שהגוף מפריש). לפי שיטה זו, כאשר מוח האישה חופשי מפחד - שרירי הגוף שלה, כולל שרירי הרחם,  נרגעים ומעודדים לידה קלה יותר.
 

מכשיר TENS 
מכשיר זה מעביר דרך העור גירוי חשמלי, המשבש את הודעת הכאב למוח, ובכך גורם בעקיפין להקלת הכאב. היולדת מפעילה את המכשיר בעצמה ובוחרת בדרגב הרצויה לה מבין 10 דרגות עוצמה אפשריות. ניתן להסתובב עם המכשיר, והוא אינו מפריע למוניטור. אין סיכונים או סיבוכים במכשיר זה, ויש להתחיל את השימוש בו מיד עם תחילת הצירים. יש נשים שהמכשיר אינו מסייע להן, כשהפתיחה של צוואר הרחם היא מעבר לחמישה עד ששה ס``מ.

תנועתיות ושינוי תנוחות
תנועתיות בלידה מקלה על היולדת את ההתמודדות עם הכאב, ועל פי הרפואה הסינית גם מסייעת לשחרר חסימות אנרגטיות. הניסיון מלמד, כי התמודדות עם כאב בלידה המתבצעת בתנוחות זקופות (ישיבה, עמידה, כריעה), כמובן תוך שילוב תנועה, קלה יותר מאשר בלידה המתהלת בשכיבה.  ישנן תנוחות רבות אפשריות בזמן צירים, ורצוי לתרגל אותן לפני הלידה. תנוחות זקופות-אנכיות מגדילות את המרווח בין עצמות האגן ומסייעות לתינוק להתקדם בתעלת האגן. בתנוחות אלו גם מוגברת אספקת הדם לעובר.

 

שימוש במים
במהלך השהות בבריכה, בג'קוזי  או באמבטיה, נהנים מתחושת ציפה ושחרור מלחץ על מפרקים וכלי דם. כאשר היולדת שוכבת במים על גבה, אין לחץ על כלי הדם הגדולים ויש תחושה של הרפיה. במים קל יותר לשנות תנוחות, מה שמאפשר ליולדת להרגיש חופשיה ובעלת שליטה על גופה.
  

שיאצו
שיאצו היא שיטת טיפול שמקורה ביפן, ועיקרה לחיצות על נקודות מסוימות לאורך קווי האנרגיה (מרידיאנים) שבגופינו. הטיפול במגע בזמן הלידה עוזר ליולדת להתמודד עם הכאב ומסייע לה להרפות את עצמה. ניתן ללמד את בן הזוג את הנקודות בגוף ללחיצה ועיסוי, וכך דרך העיסוי בן הזוג יכול להתחבר יותר בקלות ללידה.

דיקור סיני
דיקור במחטים סיניות בנקודות מסוימות בגוף יכול להקל על הכאבים בזמן הלידה ולסייע במהלך הלידה.

רטיות חמות 
הנחת רטיות חמות על הקו התחתון, הירכיים והפרינאום, רגיע את הכאב שנוצר מלחץ הראש, ותרכך את הפרינאום לקראת יציאתו של התינוק.  

קול ושירה
כאשר היולדת משמיעה קולות נמוכים תוך כדי הוצאת האוויר,  נוצרת תהודה בגוף המרפה את שרירי הבטן ורצפת האגן.

 

תמציות ארומאטיות
חומרים נדיפים המופקים מצמחים. משתמשים בהם באמצעות הרחה, שאיפת אדים או מריחה, והם יכולים לעזור בהפחתת כאבים וקידום לידה.   

ד"ר דנה פלורנטין היא מומחית ברפואת משפחה בכללית.

לערוץ המשפחה של כללית

הכתבה נוצרה בתאריך : 22/01/2008
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו