נשימות במהלך לידה: היתרונות והנחיות לתרגול
מאת: סיון אופירי
פעם (לא כל כך מזמן) בקורסי הכנה ללידה התמקדו בלימוד נשימות. קבוצות של נשים וגברים ישבו ונשמו, נשימות שונות לכל שלב בלידה... בפועל, כשהגיעו הנשים ללידה, הן לא ידעו באיזה שלב הן נמצאות ושכחו איזו נשימה מתאימה להן... היום כבר ברור כי רק במהלך הלידה תוכל האישה לדעת איזו נשימה היא המתאימה לה ביותר.
אולם, יש לשמור על שני כללים חשובים:
בשום שלב בלידה - לא להפסיק לנשום (זכרי כי החמצן שאת שואפת עובר אל התינוק שלך)
יש לנשום נשימות עמוקות על פי הצורך.
נשימה נכונה והרפיה הם כלי עזר להתמודדות עם תהליך הלידה ובתנאי שהיולדת התאמנה מספיק זמן מראש והנשימה הנכונה הופכת להיות טבעית לה. בחיי היומיום כשאנחנו חשים כאב, באופן אינסטינקטיבי נתכווץ ונפסיק לנשום. לכן, לתרגול של נשימות כבר בתקופת ההיריון יועיל להטמעת "זיכרון הנשימה" אצל היולדת.
יתרונות הנשימה העמוקה במהלך הלידה:
1. מרפה את הגוף, משחררת את השרירים ותורמת להפחתת הכאב.
2. מקנה תחושת ריכוז ליולדת ומאפשרת תחושת שליטה בגופה.
3. עיסוי האיברים הפנימיים והזרמת דם וחמצן אל השלייה ואל התינוק.
4. יצירת התאמה בין שרירי רצפת האגן, הסרעפת ושרירי הבטן ובכך תקצר את שלב יציאת התינוק.
5. השפעה על תהליכים הורמונאליים המתרחשים בגוף-כשיולדת נושמת נשימה עמוקה אשר מערבת את הסרעפת, רמת האוקסיטוצין בדמה עולה ולחץ הדם יורד. אוקסיטוצין הוא הורמון המופרש מבלוטת יותרת המוח, הוא מכונה אף הורמון האהבה והוא מופרש ברגעים אינטימיים, בעת קיום יחסי מין, בזמן הצירים ובהנקה. בלידה, שחרור האוקסיטוצין גורם לצירים אשר יזרזו את תהליך הלידה, יציאת השלייה ושחרור החלב.
תרגול לפני לידה
נשימות רצוי לתרגל באופן יומיומי למשך כמה דקות.
הזמן המתאים לתרגול הוא קצת לפני ובמהלך עיסוי הפירנאום. (ראו הרחבה).
בפעמים הראשונות הניחי שתי ידיים על הבטן על מנת שתוכלי לחוש בתנועת האוויר.
שאפי אוויר מהאף, תדמייני שאת מריחה ריח שאהוב עלייך, מלאי את הבטן - הרגישי כיצד היא מתנפחת.
נשפי את האוויר באיטיות החוצה דרך הפה כשאת מסננת אותו דרך השיניים בש....
נשמי מספר נשימות עמוקות לא בקצב מסוים, אלא על פי הרגשתך, הניחי לגופך להנחות אותך מתי לקחת עוד שאיפה ומתי להמתין ולבצע נשימת אוורור. הקפידי להרפות את שרירי רצפת האגן.
איך נושמים בלידה?
כל עוד לא כואב, נושמים רגיל. חשוב לא להגיע למצב של נשימות חזה מהירות או נשימות כלב (למרות שכך יולדים ברוב הסרטים בהוליווד ...) נשימות מהירות עלולות לגרום להיפר וונטילציה ולתחושות סחרור ועייפות.
כשהצירים הופכים להיות ארוכים יותר ובעלי עוצמה נדרשת נשימה אחרת, ממרכזת יותר, שמזרימה חמצן, מרפה את הגוף ומקדמת את הלידה.
נשימות עמוקות כמו אלו שתרגלת בשבועות האחרונים של ההיריון יועילו בשלבים הראשונים של הלידה. כשהצירים מתגברים, תכיפותם עולה ומשכם ארוך יותר יתכן שנשימות בקצב הואלס יועילו יותר.
אופן הנשימה
שאפי אוויר מהאף, מלאי את הריאות ותני לאוויר לרדת אל הבטן ולנפח אותה, הוציאי את האוויר בשני שלבים:
שתי נשיפות קצרות בש' ואחריהן נשיפה ארוכה בש'. (ש', ש', ש'..............) בצעי נשימת אוורור ותני לגוף שלך לסמן לך מתי הזמן הנכון לקחת שוב אוויר לנשימה עמוקה.
זכרי! גם את התאמנת במהלך ההיריון, נשימות עמוקות עלולות לעייף אותך. השתמשי בהן רק כשאת חשה צורך.
שתהיה לידה קלה!
סיון אופירי היא מדריכת הכנה ללידה, דולה (תומכת לידה), בעלת ביה"ס "אמנות הלידה" להכשרת דולות ומדריכות הכנה ללידה ומתמחה בהנחיית קבוצות לאמהות ולתינוקות. בנוסף לעיסוקה כמדריכת הכנה ללידה, סיון שותפה להקמת "אומנות הלידה"- בית ספר יחיד מסוגו המשלב הכשרת מדריכות הכנה ללידה ודולות בשנת לימודים אחת. בימים אלו התחיל המחזור הראשון את לימודיו.