בין אם בחרת ללדת בניתוח קיסרי ובין אם הנסיבות הביאו לכך, לידה בניתוח מצריכה הערכות שונה מלידה וגינאלית. (במידה והניתוח נעשה באופן דחוף, תמצאי מספר כלים שיעזרו לך להתמודד עם הקשיים וההחלמה).
מאת סיון אופירי
הכיני מבעוד מועד
- את כל הציוד הראשוני לתינוק. כבסי, קפלי, סדרי בארונות כדי שתגיעי לבית מסודר לאחר הלידה. לכל הדודות הסבירי שמי שלא מאמין בעין הרע, עין הרע לא מגיע אליו. תזכרי לקנות "דפני" לאמבטיה, לאחר הניתוח יהיה לך קשה להתכופף ולהחזיק את התינוק ללא עזרה וללא תמיכה.
- הכיני עבורך את כל הדברים שתזדקקי להם לאחר הניתוח (תחתונים, פדים, חזיית הנקה אחת- כי גודל החזה משתנה אחרי הלידה, פדים להנקה, משחה לפטמות (פיורלאן של מדלה), כותנות לילה עם צווארון V כדי שתוכלי להניק בקלות, אחרי הניתוח יהיה לך קשה ללבוש טרנינגים – הגומי במכנסיים עלול להכאיב לך.
- אוכל – הכיני אוכל מזין וסדרי בקופסאות בהקפאה. או לחלופין בקשי שבני משפחתך ידאגו להכין לך אוכל טרי כל יום.
- רחצה- אם אין לך מקלחת בבית, אלא רק אמבטיה כדאי להתארגן מראש ולקבע מוט על מנת שתוכלי לאחוז בו בכניסה וביציאה מהאמבט. הרמת הרגל כדי להיכנס לאמבט לעתים בלתי אפשרית אחרי ניתוח, ללא תמיכה. לחלופין, ידעי את בני משפחתך ובקשי את עזרתם בשעת הרחצה שלך. מה שנראה לך פעולות שגרתיות כגון, סיבון, רחצה,שטיפה וחפיפה של כל חלקי הגוף, יכול להתגלות כבלתי מעשי ללא עזרה.
- שינה ומנוחה – מאחר שרוב המיטות שמיוצרות היום הן מיטות נמוכות, כדאי להניח על המזרון הקבוע של המיטה, מזרון נוסף שיגביה את המיטה כדי לאפשר לך לקום ביתר קלות. בנוסף, כדאי להניח רהיט כבד (כורסה, שידה וכו') לצד המיטה, כדי שתהיה לך אפשרות לאחוז בו או להישען עליו כשאת נשכבת במיטה, או קמה ממנה.
- הנקה – הנקה אחרי ניתוח קיסרי יכולה להיות מסובכת בגלל הקושי בהחזקת התינוק בתנוחות מסוימות ולעתים דחיית התחלת ההנקה ב12 שעות (עד שהאם יכולה לרדת מהמיטה). התקשרי עם יועצת הנקה מבעוד מועד ואם תהיה לך אפשרות הפגשי איתה לטובת הכנה להנקה. הכנה טובה יכולה למנוע בעיות רבות מאוחר יותר. דאגי שהיא תוכל להמשיך וללוות אותך גם לאחר הלידה ולהגיע לבית החולים או לביקור בית. לקראת החזרה הביתה כדאי לדאוג לכרית הנקה נוחה ולשרפרף שעליו תוכלי להניח את הרגליים כשאת מניקה.
- הכיני כריות מספוג (לא מנוצות) כדי להיעזר בהם בהנקה ובכל מצב שאת עומדת להתעטש, להשתעל או לצחוק. הניחי את הכרית על הצלקת לתמיכה.
- התייעצי עם הומיאופת לגבי שימוש בארניקה, בליס פרניס וקלנדולה (בהומאופתיה) לאחר הניתוח. שימוש בהם יכול לעזור בהחלמה מהירה יותר ובשיכוך כאבים.
- רכשי אלופירסט – תרסיס שמכיל פרופוליס, אלוורה ושמנים אתרים. הוא מיועד לתפרים, פצעים פתוחים, כוויות, חתכים, שפשופים, יובש ותפרחת חיתולים. התרסיס מחטא, מקל על הכאב ועוזר בהחלמה מהירה של האזור. הוא מצוין לתפרים בעקבות ניתוח קיסרי וניתן להשפריצו ברגע שמסירים את הפלסטר מעל הצלקת. תוכלי להשפריץ לפי הצורך (אפילו כל חצי שעה).
- הכניסי לתיק הלידה משככי כאבים: "אדוויל" או "נורופן". במחלקה בד"כ נותנים אופטלגין בשתייה- תרופה שאסורה לשימוש בארה"ב.
- תזונה נכונה – לאחר לידה ובפרט בניתוח קיסרי, מערכת העיכול איטית ולעתים נגרמות עצירויות. דאגי להכניס לתיק הלידה מזון עתיר סיבים, פירות יבשים, פירות טריים, מים מינרלים ונרות גליצרין ליתר בטחון.
בבית החולים
מי שמיועדת לניתוח קיסרי אלקטיבי, תתאשפז יום קודם לניתוח. לאחר הניתוח תשהה האישה בבית החולים 4 ימים.
לאחר הניתוח בבית החולים
ברוב בתי החולים, לאחר הניתוח האישה תועבר לחדר התאוששות למספר שעות ותופרד מהתינוק שלה. יש לברר מראש את הפרוטוקולים של בתי החולים לגבי מספר שעות ההפרדה. (בבית חולים לניאדו אין הפרדה בין אימא ותינוק, היולדת מוחזרת לחדר לידה מיד לאחר הניתוח והתינוק מובא אליה בעריסה).
- כדאי שבן הזוג ששהה לידך במהלך הניתוח, (או שהמתין בחוץ) יתלווה עם התינוק לתינוקיה ויהיה נוכח בכל הפרוצדורות שהתינוק עובר בתינוקיה. (בדיקת רופא, רחצה, חיסונים וכו').
- הנקה – אם את מעוניינת להניק את תינוקך, בקשי להניקו מוקדם ככל האפשר. ברוב בתי החולים מפרידים בין האם והתינוק למספר שעות וההנקה הראשונית נמנעת מהתינוק, לעתים הצוות הרפואי מציע לתת תמ"ל ב12 השעות הראשונות שלאחר הלידה בהן האם לא יכולה לרדת מהמיטה. דאגי שיהיה איתך מישהו שיוכל להוציא את התינוק מהתינוקייה ולהביאו אלייך להנקה ושיוכל לשהות לצידך בכל שעות היממה . (בן זוג, דולה פוסטפארטום וכו'). כך תוכלי גם להניק וגם לטפל בהחלמתך.
- תהיי מוכנה להתכווצויות הרחם בשעת הנקה.
- אם יש אפשרות לקבל חדר פרטי, לשכור חדר פרטי , או לשהות במלונית, כדאי לשקול את זה בחיוב.
- הגבילי את מספר המבקרים, זכרי עליי לנוח, להתאושש ולהניק.
- קימה מן המיטה: בזהירות ולא לבד. היעזרי במישהו על מנת לקום ובקשי שילווה אותך להליכות קצרות. תנועתיות תזרים דם, תפעיל את מערכת העיכול, תרפא את הצלקת ותאפשר לך להרגיש טוב עם עצמך.
ליציאה מבית החולים
v הביאי כרית והצמידי לצלקת במהלך הנסיעה הביתה. כך תרגישי פחות את מהמורות הדרך.
חזרה הביתה
- זכרי, לידה בניתוח קיסרי מחייבת "פתיחת בטן", את נדרשת ליתר זהירות, אל תרימי משאות כבדים ודאגי לעזרה בבית – ניקיון, בישול, כביסה ועזרה בטיפול בילדים נוספים.
- אם לא נפגשת עם יועצת הנקה מבעוד מועד, זה הזמן להזמין אותה לביתך ולבקש הדרכה. ביחד תוכלו למצוא את התנוחות העדיפות עלייך.
- פזרי בקבוקים של מים מינרלים ברחבי הבית ודאגי לשתות מהם בכל הזדמנות על מנת לשמור על תפוקת החלב שלך.
- בשעות הלילה שימי את התינוק לידך על מנת שלא תצטרכי לקום מהמיטה. לינה משותפת* יכולה להיות הקלה גדולה, או לחילופין בקשי מבעלך שיביא אלייך את התינוק להנקה.
- תבדקי את החתך במראה, או בקשי שמישהו יבדוק. אם את מרגישה צריבה, כאבים, המקום נראה מודלק או מרגיש חם, כדאי שתלכי להיבדק.
- אם את מתגוררת בבית דו קומתי, הביאי את כל מה שאת זקוקה לו במהלך היום לאותה הקומה. עלייה וירידה במדרגות כמה פעמים במהלך היום יהיו לך קשים בימים הראשונים.
- כל תינוק זקוק להרבה מגע ובייחוד תינוק שנולד בניתוח קיסרי מאחר שהוא לא עבר דרך תעלת הלידה, דאגי להחזיק אותו בידיים ולעסות אותו כמה שיותר.
סיוון אופירי היא מדריכת הכנה ללידה, דולה ומנחת קבוצות אמהות ותינוקות. המאמר נלקח מתוך ספרה ,"מבכי עד צחוק- כל הדרכים להרגעת תינוק" שם זמני).