רוב הנשים נוטלות תרופה זו או אחרת בזמן ההיריון, אבל כמעט כל התרופות חודרות דרך מרקם השלייה ומגיעות לעובר. חלק מהתרופות נחשבות בטוחות ולחלק נמצא קשר עם מומים או בעיות התפתחותיות בעובר
מאת: ד"ר דנה פלורנטין מתוך אתר הכללית
הריון בלי תרופות הוא אידיאלי, אך על פי סקרים שונים 65 עד 95 אחוזים מהנשים ההרות, נוטלות תרופה אחת או יותר במהלך ההיריון, בנוסף לתוספי מזון וצמחי רפואה שונים. לדברי חוקרים אמריקנים, קרוב למחצית הנשים ההרות מקבלות מרשמים לתרופות שלגביהן אין שום עדות קלינית לבטיחותן לשימוש במהלך ההיריון.
האם התרופות מגיעות לעובר?
כמעט כל התרופות חודרות דרך מרקם השלייה ומגיעות לעובר. חלק מהתרופות נחשבות בטוחות ולחלק נמצא קשר עם מומים או בעיות התפתחותיות בעובר. בטיחות התרופה תלויה במנגנון הפעולה שלה ובשבוע הריון בו היא ניתנת. תרופות מגיעות גם בריכוזים שונים.
לחלב האם ומשם לתינוק היונק.
איך אפשר לדעת האם ניתן לקחת תרופה בזמן הריון?
השירות למידע טרטולוגי במרכז הרפואי רבין, מקבוצת שירותי בריאות כללית, מציע מידע על התרופה הניתנת, תופעות לוואי והקשר למומים בהריון.
אפשר לקבל את המידע הזה מרופא המשפחה או מרופא הנשים?
כיוון שעל חלק גדול מהתרופות אין מספיק מידע בספרות המקצועית, חייבים לאסוף מידע ממקורות אחרים. לרוב הרופאים אין גישה קלה למידע זה, ולעתים קשה להעריך את המידע הקיים. המטרה של השירות למידע טרטולוגי היא לאסוף את המידע הקיים, להעריך את משמעותו וליישמו לגבי בני אדם.
בעקבות העלייה במודעות ובדרישה למידע טרטולוגי, התעורר הצורך בשיתוף פעולה הדוק בין מרכזי מידע טרטולוגי שונים באירופה. כתוצאה מכאן נוסד בשנת 1990 מרכז אירופי, ובין הראשונים להצטרף אלינו היה השירות במרכז רפואי רבין, בראשותו של פרופסור פאול מרלוב, מנהל מחלקת ילודים והרוקחת ברכה שטהל, מנהלת המרכז למידע תרופתי בבית המרקחת.
לרשות המרכז למידע טרטולוגי מקורות מידע שונים כמו: מאגרים ממוחשבים, ספרים וספרות מקצועית שוטפת. בנוסף, המרכז הישראלי מקיים קשר הדוק עם מרכזים שונים באירופה ובארה``ב, איתם ניתן להחליף מידע בכל הקשור להשפעת תרופות בהריון ובהנקה.
כתובת: המרכז הרפואי רבין קמפוס בילינסון פתח תקווה 49101 טלפון לייעוץ: 9376911 03 , כל יום בין השעות שבע בבוקר לשלוש אחרי הצהריים, פרט ליום שישי.