לגדול | אטרקציות לילדים | פעילויות לילדים | מקומות בילוי לילדים | טיולים בשבת | אירועים לילדים • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

על בדיקות אולטרא סאונד

כמה בדיקות אולטרה סאונד צריך לעשות בתקופת ההיריון, מה רואים בשבוע ה-15 ומה אפשר לראות בשבוע ה-22? מתי אפשר לזהות את מינו של העובר ובאיזה מקרים ממליצים על בדיקות אקו לב?

ד"ר רוני לוי עונה על שאלות נפוצות

מתוך אתר האינטרנט של הכללית

 

 

סקירת מערכות היא בדיקת אולטרה סאונד אנטומית, הבודקת את שלמות כל המערכות הפנימיות של העובר ואת תפקודן. בדיקה זו מומלצת ומשולמת על ידי שירותי בריאות כללית בשבועות 20 עד 23 להריון. ניתן לבצע בדיקה זו גם בין השבוע ה- 14 לבין השבוע ה-16 להריון.

 

האם כדאי לבצע סקירת מערכות מוקדמת? 
היתרון בביצוע סקירה מוקדמת הוא בכך שניתן לגלות בשלב מוקדם של ההריון את  קיומו של מום אנטומי בעובר, ואז סיום ההריון הוא קל יותר לביצוע. סקירה מאוחרת מורחבת היא בדיקה משלימה לסקירה המוקדמת. ניתן בבדיקה זו  לזהות מומים שיכולים להתפתח אחרי מועד הסקירה המוקדמת.

 

מה כוללת סקירת מערכות?
מבני חדרי המוח, המוח הקטן, זיהוי החיבור בין אונות המוח ומבנה  הגולגולת, ארובות עיניים, עדשות, שפתיים, אף, עורף, זיהוי ארבעת מדורי הלב  ומוצא כלי הדם הגדולים, קו הסרעפת, עמוד שידרה, קיבה, כיס מרה, כליות,  שלפוחית שתן, מיקום השרשת חבל הטבור, מספר כלי דם בחבל הטבור, עצמות  ארוכות של הידיים והרגליים, כפות רגליים וידיים.

 

האם ניתן לזהות בוודאות את מין העובר
ברוב המקרים ניתן לזהות את מין העובר בסקירה המוקדמת. לעתים רחוקות יהיה  צורך בזיהוי נוסף  בסקירה המאוחרת.

 

האם ניתן לזהות 100 אחוזים מהמומים?
הבדיקה אינה מזהה בשום אופן  100 אחוזים מהמומים. לפי דיווחים בספרות הרפואית, שיעור זיהוי  מומים נע בסביבות  90 אחוזים מהמומים הגדולים. בדיקה זו אינה מאבחנת מומים  כרומוזומליים/גנטיים, כמו תסמונת דאון, כיוון שרק כ-50 אחוזים מהעוברים עם  תסמונת דאון מציגים ממצא אנטומי חריג. עם זאת, לעתים ניתן למצוא סימנים,  היכולים לכוון לביצוע בדיקת מי שפיר.

מדוע נקבעה הסקירה המאוחרת לשבוע ה-22 להריון?
הסקירה המאוחרת מתבצעת בדרך כלל בין שבוע 19 ל-24 להריון. אחרי שבוע 24  להריון, העובר הוא בר חיות ואם נמצא מום משמעותי בשלב זה מתעוררת בעיה  אתית קשה לביצוע הפסקת הריון. עם זאת יש מערכות שמתפתחות אחרי שבוע 15  להריון ויש מומים שמתפתחים לאט ובאים לידי ביטוי רק מעבר לשבוע ה-20  להריון.

 

עשיתי סקירת מערכות והרופא החליט לשלוח אותי לבדיקת אקו לב עובר, האם  יש מום בלב העובר?
ב דיקת אקו לב עובר היא בדיקת אולטרה סאונד המתבצעת על ידי רופא לב ילדים.  זוהי בדיקה ספציפית ללב העובר והיא מתבצעת במקרים הבאים:
1. במצבים בהם השכיחות למום בלב העובר גבוהה, כאשר יש סוכרת טרום  הריונית או כאשר יש מום לב מולד במשפחה, לאם או לאחד מילדיה.
2. כאשר סקירת המערכות מעלה חשד למום לבבי ואז האקו לב מתבצע  לאישור או שלילת האבחנה.
3. כאשר אין ראות טובה בסקירת המערכות, או בשל מנח  עובר שלא נוח לבדיקה לא ניתן לצפות בברור את מערכת הלב.
מום לבבי הוא השכיח מכל המומים וגם הקשה ביותר לזיהוי. מספר מחקרים  הראו שניתן לפני הלידה לזהות רק כ-80 אחוזים ממומי הלב וששיעור הזיהוי עולה מכ- 60  אחוזים בשבוע ה-15 ל- 75 בשבוע ה-22 ול-85 בשבוע ה-30 להריון.

 

מהי ההמלצה של שירותי בריאות כללית?
ההמלצה היא לשלוש בדיקות, אחת בשליש הראשון, שנייה בשני ושלישית באחרון.  לנשים בסיכון גבוה למום עוברי, תינתן המלצה על ידי רופא מטפל לסקירה  מכוונת לאיברים שבסיכון או לאקו לב עובר. באמצעות ביטוח כללית מושלם, ניתן  לבצע סקירה יותר מורחבת דרך הכללית או לעשות בדיקה פרטית ולקבל החזר תוך הצגת קבלה.

 

האם באמצעות אולטרה סאונד תלת מימדי ניתן לזהות מומים שלא ניתן לזהות  בבדיקת אולטרה סאונד דו מימדי?
כיום מקובל להגיד שלא. גם שנעשית סקירת מערכות עם מכשיר שיכול לתת תמונה  תלת מימדית, רוב הבדיקה נעשית בדו מימד. אם נמצא מום כמו שפה שסועה, ניתן להדגים אותו בצורה יותר מוחשית להורים.

הכותב הוא מנהל מיון נשים וחדרי לידה במרכז הרפואי קפלן .

 כללית

 לערוץ המשפחה של כללית

הכתבה נוצרה בתאריך : 11/09/2007
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו