האם יולדת שהתפטרה זכאית לפיצויים? האם ומתי ניתן לפטר אותה? האם הורים יכולים להיעדר מהעבודה בגלל מחלה של הילד ועל חשבון ימי המחלה שלהם? הזכויות של היולדת במקום עבודתה.
מאת: חני שליט מתוך אתר הכללית
חופשת הלידה בישראל היא מהקצרות בעולם המערבי וייתכן שזו אחת הסיבות לכך שנשים רבות בוחרות להחליף מקצוע או להישאר עם התינוק לפרק זמן ארוך יותר.
כלומר הן מתפטרות ומאבדות את הזכויות שצברו?
ממש לא. אם התפטרה עובדת במהלך תשעה חודשים שלאחר הלידה לצורך טיפול בילד, היא זכאית לפיצויי פיטורין כאילו פוטרה. תקופת הלידה תבוא במניין ימי עבודתה לצורך חישוב פיצויי הפיטורין המגיעים לה.
ואם בא לי להחליף מקום עבודה?
גם אם האישה התפטרה מכיוון שמצאה עבודה המאפשרת לה לטפל בתינוק שלהה (פחות שעות עבודה/ קרבה לבית וכו'), היא תהא זכאית לפיצויי פיטורין. עובדת המאמצת ילד שגילו אינו עולה על 13, זכאית גם היא לפיצויי פיטורין אם התפטרה לצורך טיפול בו.
חזרתי מחופשת לידה ופיטרו אותי. זה חוקי?
אסור למעביד לפטר עובדת במהלך חופשת הלידה, ובתקופה של 60 יום לאחר תום החופשה. בנוסף,ן אסור לו לתת הודעה מוקדמת לפיטורין בתוך התקופה של 60 ימים. למניין הימים של הודעה מוקדמת יש להמתין 45 ימים שרק לאחריהן יש להתריע על 30 ימים לפיטורין.
התפטרתי בתום חופש הלידה. האם אני זכאית לדמי אבטלה?
אם התפטרה עובדת לאחר לידה על מנת לטפל בילד, היא זכאית לדמי אבטלה בתום 90 יום מהתפטרותה, אם נרשמה בלשכה כדורשת עבודה ולא נמצא לה מקום עבודה חדש.
האם בנוסף לקצבת הילדים מהביטוח הלאומי אני זכאית גם להנחות במס הכנסה?
תינתן מחצית נקודת זיכוי נוספת לכל אישה עובדת (2.75 נקודות זיכוי בסך הכול). בנוסף לכך המחוקק הביא בחשבון את ההוצאות המיוחדות של האם העובדת, הזכאית לחישוב נפרד, והעניק זיכוי נוסף בעבור כל ילד. אם הלידה אירעה, בשנת המס או בסופה, זכאית האם לחישוב זיכוי ממס הכנסה רטרואקטיבי מתחילת שנת המס, כאילו אירעה הלידה בתחילת שנת המס.
אם חד הורית זכאית לנקודת זיכוי נוספת.
האם ניתן להיעדר מהעבודה בגלל מחלה של הילד?
עובדת שהיא אם לילד עד גיל 16, זכאית להיעדר מעבודתה עד שמונה ימים בשנה בשל מחלת ילדה, על חשבון חופשת המחלה הצבורה שלה. אם הילד חולה במחלה ממארת והעובדת עבדה שנה אחת לפחות אצל אותו מעביד, זכאית העובדת להיעדר עד 60 ימים בשנה עקב סיבה זאת. זכות היעדרות בשל מחלת ילד, על חשבון ימי מחלה ,יכולה להינתן לאב ובלבד שתנוצל רק על יד אחד מההורים. קיומה של זכות זו מותנה בכך שבן הזוג עובד אף הוא. לשם ניצול הזכות, על העובדת להגיש אישור רפואי בדבר מחלת ילדה.