התינוק שלכם רק נולד, גופו עדין ושברירי וכבר אתם צריכים (פעם ביום) לרחוץ אותו באמבטיה. מדריך להורים הטריים + טיפים לניגוב נכון, לטיפול בחבל הטבור ולגזיזת ציפורניים.
מאת: מיכל לוינשטיין ונעמי זנהנדלר מתוך אתר הכללית
עדיין לא הספקתם להתרגל לתינוק החדש, אתם נזהרים מאוד כשאתם מחזיקים אותו - וכבר מוטלת עליכם משימת הרחצה, שעלולה להיות מעט מפחידה, במיוחד אם התינוק שלכם לא ממש נהנה באמבטיה.
צריך לרחוץ את התינוק פעם ביום. שעת הרחצה יכולה להיות בהתאם לסדר היום הנהוג בבית. (המגבלה היחידה - לפחות שעה אחרי האוכל). אופן הרחצה לפי רצונכם: באמבטיה, מתחת לברז, רחצה על גבי מגבת (בעזרת קערית + מטליות) וזאת ללא קשר לנשירת הטבור.
מה צריך להכין לאמבטיה?:
סל טיפולים ובו: סבון, צמר-גפן (או פדים), אלכוהול 70 אחוזים, קיסמי אוזניים לתינוקות, שמן לתינוק, משחה להגנת העור, מסרק + מברשת, מספריים מיוחדות לתינוקות.
מגבת.
בגדים להחלפה + טיטול.
אמבטיה.
סל לכביסה מלוכלכת וכלי לאשפה.
בשבועות הראשונים לחיי התינוק, לפני שמפשיטים אותו רצוי לרחוץ את העיניים, הפנים והאוזניים. תינוקות אינם אוהבים להיות עירומים בתקופה זו. חשוב לרחוץ את התינוק מהחלק הנקי יותר (עיניים) לחלק המלוכלך ביותר (העכוז). חשוב להקפיד על רחצת קפלי עור כגון: צוואר, בית שחי, מרפקים, מפשעה, מאחורי הברך, בין אצבעות הידיים והרגליים. המקומות הללו נסתרים ואינם מאווררים והסיכוי לגירוי במקומות הללו גדול.
איך רוחצים את אברי המין?
אצל בנות כיוון הרחצה הוא מכיוון הבטן אל פי הטבעת ולא להפך, כדי למנוע העברת זיהום מפי הטבעת אל פתח השופכה. אצל בנים, חשוב להקפיד לרחוץ מתחת לאשכים והפין, כדי למנוע היווצרות גירויים מצואה שנשארת על העור.
כל כמה זמן צריך לחפוף?
פעם ביום או אחת ליומיים. כיוון הרחצה מהמצח כלפי העורף, כדי שלא יכנס סבון לעיניים.
מהי הטמפרטורה הרצויה של המים?
הטמפרטורה האידיאלית היא 36 מעלות צלזיוס. אפשר למדוד במדחום, אבל כדאי גם לעשות בקרה נוספת בעזרת המרפק - אם המים נעימים לכם, גם התינוק ייהנה מהאמבטיה.
לאחר הרחצה, יש לייבש במגבת בצורת הספגה (פחות גירוי לעור) תוך דגש על כל ניגוב קפלי העור.. אין צורך ולא מומלץ למרוח את עור התינוק בשמן, תחליב (קרם גוף) או טלק, אשר סותמים את נקבוביות העור ומפריעים בתפקדו. השימוש במשחה מוגבל להגנת העור במקומות הרגישים: צוואר, בתי שחי, ישבן ומפשעה.
איך מטפלים בחבל הטבור?
יש לנקות את אזור הטבור וחבל הטבור באלכוהול 70 אחוזים כגון אלכוסידין, שלוש פעמים ביום, מתוכם פעם אחת אחרי הרחצה ולאחר ייבוש הטבור במגבת. הניקוי באלכוהול אינו מכאיב ואינו שורף אלא קר למגע בלבד. להמשיך לטפל בטבור גם מספר ימים לאחר הנשירה. לאחר הטיפול, תתכן אדמומיות זמנית.
אם ברצונכם לבדוק הופעת אודם, התבוננו בטבור בשעת החלפת הטיטול או לפני הניקוי באלכוהול. לעתים רואים מעט הפרשה או דימום קל שפוחתים והולכים. אם הדימום או ההפרשה מתרבים, ההפרשה משנה צבע, בעלת ריח רע, או מופיע אודם סביב הטבור, עליכם לפנות לרופא המטפל או לתחנה לבריאות המשפחה.
הציפורניים שלהם כל כך דקות. איך גוזרים אותן?
אפשר לגזוז לתינוק ציפורניים לפי הצורך, אך צריך לשים לב ולהימנע מגזירה קרוב לעור. חשוב להשתמש במספריים המיוחדות לתינוקות, לאחר שנוקו באלכוהול. רצוי לעשות זאת כאשר התינוק ישן. עליכם להסתכל על אצבעות התינוק בשעה שכף ידו פתוחה והציפורניים נראות מעל קו האצבעות ולגזור הציפורניים בקו ישר.
הכותבות הן אחיות במרכז הרפואי רבין, קמפוס בילינסון, מקבוצת כללית.