זה לא זמן לקביעת אתגרים גופניים, אבל באישור רופא כדאי להמשיך בפעילות גופנית: לחזק את שרירי הבטן ושרירי רצפת האגן, לשפר את היציבה והדימוי העצמי ולהכין את הגוף להתמודדות קלה יותר עם ההריון והלידה.
מאת: נירה צוברי כהן מתוך אתר הכללית
הריון זה לא מחלה. אפשר ואף רצוי להמשיך באורח חיים רגיל, ואת יכולה להרשות לעצמך להמשיך בפעילות שעשית קודם לכן, אלא אם קיבלת הנחייה רפואית אחרת.
זה גם הזמן להתחיל בפעילות גופנית?
תקופת ההיריון היא בהחלט לא הזמן להעמיד לעצמך אתגרים חדשים ולא כדאי לעסוק בספורט תחרותי, המחייב מאמץ יתר. הליכה ספורטיבית במשך חצי שעה ו/או שחייה, יסייעו לך לשמור על הכושר וייתכן אף שיעזרו לך לישון טוב יותר בלילה.
איזה עוד פעילות גופניות מומלצות בתקופת ההריון?
תרגול על כדורים, תרגול להגמשה וחיזוקים (יוגה) וחדר כושר.
למה הפעילות הגופנית חשובה דווקא בהריון?
מטרות הפעילות הגופנית היא לחזק את שרירי הבטן, בעיקר הרוחביים; לחזק את שרירי רצפת האגן; לשפר את היציבה והדימוי העצמי ולהכין את הגוף להתמודדות קלה יותר עם ההיריון והלידה.
בהריון מתרחשים שינויים גופניים: כמות הנוזלים בגוף עולה ונפח הדם גדל ב-30 עד 50 אחוזים,
במנוחה, קצב הלב גבוה ב-10 עד 16 פעימות בדקה, זרימת הדם בוורידים איטית מהרגיל וגורמת לך בצקות, הרחם לוחץ על הסרעפת ומקשה על הנשימה וגם העלייה במשקל מעמיסה על פעולת שרירי הנשימה. את מרגישה לחץ על שרירי רצפת האגן, סובלת מכאבי גב וחשה מתיחה בשרירי הבטן.
מתי מומלץ לוותר על פעילות גופנית?
אם היו לך הפלות קודמות.
אם יש לך שלישיה או יותר.
אם יש לך תפר בצוואר הרחם.
אם בדיקת האולטרה סאונד חשפה בעיות גדילה של העובר.
אם יש לך יתר לחץ דם.
אם יש לך סוכרת הריונית.
אם את סובלת ממחלות כרוניות כמו מחלות לב וסוכרת.
המלצות לפעילות גופנית נכונה בהריון:
בהריון ניתן להמשיך ולבצע פעילות גופנית ברמה קלה עד בינונית, בבגדים נוחים ותוך ש
אל תגיעי למצב שבו ההתנשפויות יפריעו לדבר באופן חופשי. חשוב להתאמן בעצימות נמוכה, ללא ריצה וקפיצות בגלל ירידה בחמצון. מאותה סיבה רצוי לתרגל בתנוחות מאוזנות או ישיבה. כדאי לוותר על משחקי כדור ופעילויות דומות שעלולות לגרום לך לאבד שיווי משקל. בפעילות עצמה חשוב לחזק את שרירי רצפת האגן ואת שרירי הבטן, בעיקר הרוחביים.
תרגיל לדוגמה שניתן לביצוע בשכיבה, ישיבה ועמידה:
כווצי את רצפת האגן (כמו לעצור שתן) ללא כיווץ הישבן והרגליים, החזיקי 10 שניות והרפי למשך כ- 20 שניות. חזרי על התרגול 10 פעמים. התרגול אינו מתאים לביצוע בזמן הטלת שתן. אם את סובלת מדליפות שתן בהריון ניתן לפנות לגניקולוג שלך, על מנת שיפנה למכון לפיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן.