יוגורט הינו חלב המותסס על ידי חיידקים ייחודיים התורמים לו את טעמו, מרקמו ואת ערכיו התזונתיים. היוגורט בבסיסו הינו מקור תזונתי לערכים חיוניים לגדילה, התפתחות ובריאות
מאת: לימור בן חיים
יוגורט של Müller
חדשות לבקרים אנחנו שומעים על חשיבות היוגורט לתזונה. יוגורט הינו חלב המותסס על ידי חיידקים ייחודיים התורמים לו את טעמו, מרקמו וכן ערכים תזונתיים בריאותיים נוספים. יוגורט הינו מזון מסורתי המהווה חלק חשוב ביותר ביסודות התזונה הים תיכונית הידועה כיום מחקרית כקשורה באריכות חיים ובהקטנת תחלואה ותמותה. היוגורט עבר התפתחות טכנולוגית תזונתית ונחשב כאחד מהמזונות הסופר פונקציונליים הקיימים בתעשיית המזון.
היוגורט בבסיסו הינו מקור תזונתי לערכים חיוניים לגדילה, התפתחות ובריאות כמו: חלבון בעל איכות ביולוגית גבוהה , סידן בעל זמינות וספיגה גבוהה, ויטמינים ומינרלים ועוד..
תוספת של חיידקים פרוביוטיים מזנים שונים וכן סיבים פרוביוטיים כאילו ואחרים המוספים ליוגורטים החדשניים ביותר מוסיפים מימד תזונתי חדש ונוסף לערכים התזונתיים העשירים של היוגורט הבסיסי.
מחקרים רבים מראים כי נוכחות חיידקים פרוביוטיים מזנים שונים מחוזקים בסיבים פרביוטיים הינם בעלי השפעות פיזיולוגיות שונות כמו :
מערכת החיסון
-
עליה במדדי חיסון
-
קיצור ימים של שלשולים על רקע זיהומים חיידקיים במערכת העיכול.
-
מניעת תופעות לוואי של טיפול אנטיביוטי.
- הגברת אפקטיביות טיפול כנגד חיידק הליקובקטר קיבה.
מערכת עיכול:
-
עידוד פעילות חיידקי המעי.
-
הסדרת פעילות מערכת העיכול.
-
שיפור רגישות ללקטוז.
-
שיפור ספיגת סידן במעי.
מערכת השלד והעצמות:
-
מקור משמעותי לסידן זמין לבניית עצמות בגיל ההתבגרות בפרט ובהמשך בכלל.
מערכת הפה והשיניים :
-
הקטנת עששת
-
מניעת ריחות רעים מפה ( הליטוזיס )
חיידקים פרוביוטיים אשר מוספים ליוגורט הינם חיידקים שיכולים להגיע למערכת העיכול, להתאזרח שם ולהביא לשינויים מיטביים. כלומר חיידק פרוביוטי חייב להיות בעל יכולת הישרדות והגעה למעי תוך התגברות על חומציות הקיבה וכן ככזה הידוע בפעילות ביולוגית מיטיבה.ליצירת יוגורט פרוביוטי מתקדם באמצעות טכנולוגיה תזונתית מתקדמת נעשה שימוש בשילוב 2 זני חיידקים פרוביוטיים שונים ממשפחות שונות שהינם בעלי פעילות משלימה ( חיסונית,עיכולית ):
BIFIDOBACTERIUM LACTIS=לקטיס ביפידוס
LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS=לקטובצילוס אצידופילוס
2 משפחות חיידקים אילו הביפידובקטריה והלקטובצילים הינן משפחות החיידקים הנחקרות יותר בתחום הפרוביוטיקה ולכן מצויות בשימוש במוצרים פרוביוטים רבים . נמצא כי לכל משפחה איזור פעילות שונה במעי וכן פעילויות ייחודיות משלימות בתחום החיסוניות והעיכול של מערכת העיכול. יוגורט הבינאנקו טבעי של מולר, לדוגמא, הינו מהיחידים בשוק המכיל יחד 2 משפחות אילו במוצר אחד. כדי לחזק את פעילות החיידק במוצר של מולר הוספו לו סיבים פר ביוטיים בריכוזים הגבוהים ביותר המצויים ביוגורטים לבנים בשוק .
לימור בן חיים, דיאטנית קלינית מחלבת Müller