לקראת הפסח, טיפים לבחירת הצעצוע המתאים ביותר לגיל הילד המבוססים על גיל הילד ועל צרכיו ההתפתחותיים
0-6 חודשים
בגיל זה חלות התפתחויות מרשימות – החושים מבשילים, ונרכשת שליטה בסיסית באברי הגוף: הראש, הגפיים. במחצית התקופה, התינוק מתחיל להשתמש בידיו. אך למרות ההתפתחויות האדירות שמתרחשות בתקופת גיל זו, הרי שמבחינת צעצועים – אין צורך בכמות גדולה, כיוון שהיכולות בסה"כ מוגבלות. את הצעצועים הגדולים ניתן לדאוג לקבל כמתנות לברית/ה.
בין הצעצועים המומלצים: מובייל, "ג'ימיני", ספר נפתח למיטה/עגלה, 4-6 רעשנים – מסוגים שונים (עד 3-4 ח', ומ- 4 ח'), קלטת וידאו התפתחותית, 2-3 דיסקים של מוסיקה מרגיעה, צעצוע מישוש – עשוי מבדים וחומרים שונים, מראה, צעצוע לעגלה, ספר נפתח עם תמונות ברורות. (לגיל 3 ח' ומעלה)
6-12 חודשים
בתקופה זו חלות התפתחויות גדולות, והתינוק לומד לתפעל וליהנות מצעצועים מגוונים בשימוש הולך וגובר בידיו. נהנה מכל היבט של משחקי "קוקו" ולומד על הקשר שבין פעולה לתוצאה. צעצוע טוב חשוב שישמיע קולות ורעשים וניתן לתפעל אותו. מרבית הצעצועים כאן ימשיכו איתו גם לתקופה הגיל הבאה.
בין הצעצועים המומלצים: נשכן לשיניים, צעצוע לעידוד זחילה, אקטיביטי סנטר, 'חיות קופצות', צעצוע להתאמת צורה בסיסי, מגדל כוסות, כדורים בגדלים שונים, ספר עם דפים קשיחים (עדיף כזה שעוסק בחיות), צעצוע לאמבטיה (ברווזים, כדורים שקופים וכו').
12-18 חודשים
הילד נמצא בשלב של חקירות, תרגולים וניסיונות מובנים יותר ויותר. ההעדפות של התינוק מתחילים להתבטא יותר, עם זאת, כדאי לאפשר לו להתנסות במגוון של צעצועים, אשר יעודדו אותו לתרגל ולפתח מגוון של יכולות, לא רק בתחום ההעדפה שלו.
צעצועים מומלצים: בימבה, צעצוע להתאמת צורות, מגדל טבעות, הך פטיש, קוביות, לבני בניה, פזל ראשון, צעצוע מסוג בבושקה, מבוך, ספרים – סיפורים קצרים.
1.5 – 3 שנים
עולמו של הפעוט מתרחב – הוא הולך, מדבר, חושב ומתחיל להשתמש בדמיונו המתפתח. מתחיל למיין את החפצים שסביבו ולבנות קטגוריות מושגיות (צבע, גודל, צורה וכו'). ההבדלים בין בנים לבנות מתבטאים בדר"כ באופן מובחן גם בצעצועים שהם מעדיפים.
צעצועים מומלצים: פזלים - עץ, רצפה, קופסה, לוטו ראשון, משחק קופסה ללימוד מושגים, קוביות עץ, צעצוע ללימוד גוף האדם - מר תפו"א, צעצוע הברגות/השחלות (מגיל שנתיים), צעצוע דחיפה/גרירה, צעצועים לעידוד משחקי דמיון, יצירה – בצק צבעוני, צבעים, צבעי אצבעות. בגיל זה מומלץ לתת לילד צעצועי דמיון, לפי בחירתו: 2-3 בובות (בנושא: האכלה, עשיית צרכים), עגלת בובה, כלי רכב – מגוון (טרקטור, משאיות, רכבת, אוטו מכבי-אש וכו'), כלי עבודה.
3 עד 6 שנים
הילדים מתחילים לשחק זה עם זה, להיות מושפעים מה קורה אצל השני, ובעיקר – מהטלוויזיה. מקדישים יותר זמן למשחקי דמיון עם גיבורי-על, דוגמניות וכו', או בניית עולמות זעירים. הנטיות השונות של הילדים הופכות ברורות, וחשוב להתאים לילד את הצעצוע שלו, מצד שני לחשוף אותו להתנסויות חדשות. זה הזמן לגבש מדיניות לגבי קניית צעצועים, בעיקר של סדרות שמקורן בטלוויזיה (כגון פוקימון), בהן הלחץ שמפעיל הילד – חזק במיוחד.
צעצועים מומלצים: 4-5 משחקי חשיבה קלאסיים, שהוכיחו עצמם עם השנים – מצריכים מעורבות הורה, ומלמדים אותו להתמודד עם חוקים ועם ניצחון-הפסד. (למשל, "סולמות וחבלים" (מגיל 4), מונופול לצעירים (מגיל 5)). משחקי הרכבה – לגו או פליימוביל – מספקים שעות של משחק לבד או עם ילד נוסף. (טיפ: אם לילד יש בסיס של אחד ממשחקי ההרכבה, הרי שכל תוספת יכולה לעודד אותו לחזור ולגלות את המשחק מחדש). פזלים – פזל קופסה או פזל רצפה – במספר חלקים עולה, בהתאם ליכולת של הילד. יצירה – טושים וצבעים, חוברות לצביעה, מדבקות, בצק, פלסטלינה, ערכות יצירה (טיפ: אפשר לקנות ערכות מוכנות, או לקנות את המרכיבים בחנויות פנאי). צעצועי אוסף של דמויות הזדהות: דמויות אקשן של גיבורים – כגון אקשן-מן, אשר חלקן מופיעות ונעלמות בהתאם לאופנה (= סדרת טלוויזיה), או דמויות אוסף נשיות – כגון ברבי. צעצועי דמיון ליצירת עולמות זעירים: מוסך – שאפשר להוסיף מגוון מכוניות זולות, חוות חיות – עם חיות גומי (טיפ: אפשר לרענן ע"י הוספת מכוניות או חיות גומי זולות).
הטיפים באדיבות