את מגישה לו את האוכל שהוא כל כך אוהב, מסובבת את הגב ופתאום שומעת צרחה! את מסתובבת חזרה בבהלה, רואה שהצלחת בדרכה לרצפה, האגרופים מכים את השולחן והגוף שלו מתחיל לרטוט ולהשתולל. סרט אימה? לא, טנטרום. אין דבר יותר מתסכל מזה. מה קרה פה? איך אני צריכה להגיב?
קרין זוהר, מאמנת אישית והורים, בגישת 'אמא מאמנת'
בואו נדבר על הפיל שבחדר - טנטרומים - מי רוצה להתמודד איתם? כנראה שאף אחד. טנטרומים מביכים אותנו, מבהילים אותנו ומתישים אותנו. אנחנו גם מבולבלים כי אנחנו לא מבינים על מה לעזאזל הוא עושה לי סצנה עכשיו?! ובעיקר חסרי אונים כי אין לנו מושג מה לעשות כדי להשתיק את הדבר הזה (ספויילר – אנחנו לא יכולים). ובסוף אנחנו גם קובעים 'איזה ילד קשה הוא!' (במקרה הטוב).
אאוץ', זה כואב. אם לנו קשה לנהל את הסיטואציה, לילד שלנו קשה הרבה יותר. הילד מתמודד כרגע עם משהו מאוד מאוד דרמטי בתוך הגוף שלו, כמו כדור אש שרוצה לצאת החוצה.
אני רוצה רגע לשאול אתכם מה קורה כשהילד שלכם חולה? אתם לוקחים לרופא, נשארים איתו בבית, צמודים אליו, מרעיפים אהבה ואמפטיה, אנחנו רוצים לקחת ממנו את כל הכאב, כלומר חזקים בשבילו. אז למה בטנטרום זה לא קורה?
כשאין לנו את הידע והכלים, בזמן חירום ייצאו החוצה ההרגלים ההתנהגותיים שלנו באופן אוטומטי. אלו התנהגויות שלא משרתות אותנו, התנהגויות שסיגלנו לעצמנו. התרגלנו. אנחנו נצעק, נאיים, נתעלם, נתעצבן, נזלזל, נקטין, פשוט כי אנחנו לא מכירים משהו אחר.
אז הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על טנטרומים והכי חשוב איך לפעול אחרת.
מה זה בכלל טנטרום?
טנטרום פירושו התקף זעם הבא לידי ביטוי בהתנהגות אגרסיבית הכוללת צעקות, קללות, השתטחויות, בכי חסר מעצורים ולפעמים גם אלימות כלפי הסביבה או אפילו בני משפחה. טנטרומים שכיחים בגיל 2, גיל שבו הילד דורש עצמאות ומגבש את הזהות שלו, והם יכולים להמשיך או להופיע שוב גם בגילאי 4-5. בגילים האלה זה כבר יקרה כי הילד למד אולי שזו הדרך להפעיל אותנו או שיש לו קושי אחר שלא נתנו לו מענה, כמו עצמאות או שיום רגשי.
יש התקפים זעם שהם מאוד עוצמתיים, מתפרצים מ-0 ל-100 ולמשך זמן קצר יחסית של 5-7 דקות, ויש התקפים שלוקח להם זמן להתפתח, אלו הטנטרומים. הם מתחילים בעוצמה נמוכה יחסית שהולכת ומתגברת ולמשך 20 דקות ואפילו יותר.
ילד בטנטרום הוא ילד שהלך לאיבוד ולא זוכר את הדרך חזרה. הוא מבועת ומרגיש לבד כי הוא לא מבין מה קורה לו כי הוא בחוויה של איבוד שליטה ולא יודע איך להתמודד עם עצמו. תבינו, הוא לא נגדכם, הוא פשוט בעדו. הוא לא מתנהג ככה כדי להכעיס אותי, הוא חייב לפרוק את כדור האש הזה בגוף שלו והדרך היחידה היא פיזית.
ישנן כמה סיבות שבגינן מתפתח טנטרום: 1) חווית תסכול 2) רעב 3) עייפות 4) מחלה. העניין הוא שבדרך כלל הילד לא יזכור או לא ידע על מה ולמה. אם אני כהורה זיהיתי את הסיבה, אפשר להשתמש בזה לפעמים הבאות כדי להקדים תרופה למכה ולתת מענה לצורך לפני שיתפתח טנטרום.
איך נכון להגיב בטנטרום?
אחת הטעויות הנפוצות שלנו היא הניסיון לעשות הכל כדי שהילד שלנו יירגע. הרבה פעמים נתחיל בשאלות כמו "מה קרה?", "למה אתה מתנהג ככה?", "תסביר לי מה יש לך" וכשהוא לא יענה, אנחנו נפצח במניפסט הורי שמסביר למה אין סיבה לבכות או שההתנהגות שלו לא מקובלת. כשזה לא עובד, אנחנו מנסים להכיל את הסיטואציה במסווה של אמפטיה, כי שמענו איפשהו שזה עוזר. כנראה נשיים לו את הרגש, שאולי אנחנו חושבים שהוא מרגיש, אבל גם זה לא עוזר. נשחד אותו בממתקים, מסכים או בכל מיני מסיחים, העיקר שיהיה שקט לרגע. עד שמגיע הפיצוץ – הר געש מתפרץ או דממת אלחוט, או שנגיב בכעס או בהתעלמות. הילד נרגע? ממש לא, ההפך. ואנחנו נותרנו מתוסכלים.
אנחנו נוטים להיות מאוד מושפעים מהזעם אבל דווקא היכולת שלנו להישאר רגועים ולהביע תמיכה, הם הבסיס להתמודדות של הילד עם הקושי שבו הוא נמצא. אז איך נפעל?
- מהרגע שזיהינו שהילד שלנו לא במצב לנהל שיח עם שאלות או להביע את רגשותיו, זה הסימן עבורנו לעבור למצב 'מיוט'. כל ההסברים המיותרים משלב זה פשוט גורמים לו להרגיש שאנחנו לא רואים אותו.
- נישאר הכי קרוב אליו ולא נעזוב לעיסוקינו או לא נדיר אותו מהמרחב שבו הוא נמצא. הוא צריך אותנו, איתו.
- נרד לגובה העיניים – בכך נגיד לו ללא מילים 'אתה הדבר הכי חשוב עכשיו', ובנוסף המבט שלנו בעיניים שלו יגרום לשחרור חומרים כימיים במוח שלו אשר יעזרו לו להירגע.
- נאפשר לו מרחב לפרוק את הזעם שלו בצורה בטוחה – לדוג' למחוא כפיים בצורה חזקה או להרביץ לכרית.
- נפעל בקור רוח – נהיה עבורו סלע איתן, שלא נשבר מהרגשות שהוא חווה באותם רגעים. הילד שלנו צריך אותנו בקונטרול. אם אנחנו נאבד את זה, הוא ירגיש שאנחנו לא איתו ולא יבין איך הוא אמור להגיב.
- נציע מים או חיבוק פעם אחת בלבד.
- בדיוק כמוני – להסתכל עליו בעיניים טובות ואמפטיות ולהבין שבדיוק כמו שאנחנו המבוגרים חווים מצבים מתסכלים, כך גם הוא. הוא פשוט פחות מנוסה מאיתנו בוויסות הרגשי ויש לו פחות כלים לשלוט בסיטואציה.
מתי טנטרומים יצריכו בירור מעמיק?
כשילד לא מרגיש טוב, הוא גם לא מתנהג טוב. טנטרום יכול להפוך להיות שפה של ילד אם הוא לא יודע לדבר ברגשות. ולכן, במידה והטנטרומים מתקיימים בתדירות תכופה ולמשך יותר משלושה חודשים, הם משפיעים על התפקוד שלו ושלכם וגורמים למשבר במערכת היחסים שלכם עם הילד, יש לפנות לקבלת עזרה מקצועית.
איך נמנע טנטרום ומה נעשה לאחריו.. זה כבר לכתבה הבאה.
נכתב על ידי קרין זוהר, מאמנת אישית והורים בגישת 'אמא מאמנת', המבוססת על האימון המנטאלי, הפסיכולוגיה החיובית והחינוך המונטסורי.
לתכנים נוספים מוזמנים לעקוב אחריי בפייסבוק ובאינסטגרם ולתהליכי ליווי ניתן ליצור איתי קשר בוואטסאפ.