איגוד האינטרנט הישראלי והוועדה לזכויות הילד השיקו קמפיין למעורבות הורית ברשת, בו ילדים שנפגעו מבריונות ברשת חושפים את מה שכתבו עליהם להוריהם המזועזעים.
איגוד האינטרנט הישראלי: "אנו מקווים שהסרט יעורר את ההורים לממש את האחריות ההורית שלהם גם במרחב הווירטואלי שבו מתרחשת עיקר הפעילות החברתית של ילדיהם".
כחלק מהמאבק של איגוד האינטרנט הישראלי והוועדה לזכויות הילד בתופעת הבריונות ותופעת השיימינג (הביוש) באינטרנט, החליטו באיגוד האינטרנט בשיתוף יו"ר הוועדה, חברת הכנסת ד"ר יפעת שאשא ביטון, להפגיש את ההורים עם מה שכותבים על ילדיהם ברשת במסגרת סרטון מיוחד שהופק למטרה זו.
ההורים לא מודעים
"הסרטון נולד מסקר השוואתי שהוצג ע״י איגוד האינטרנט בדיוני הוועדה לזכויות הילד וחשף פערים עצומים לגבי הידע של ההורים על הרגלי הגלישה של בני הנוער״ מספרת אורנה היילינגר, המנהלת את הקו החם לתמיכה בפגיעות ובריונות ברשת, ומספק כתובת למאות נפגעים מדי חודש. צוות הקו החם מסייע לציבור הגולשים בטיפול בתכנים פוגעניים מול הפורטלים והרשתות החברתיות השונות.
יו”ר הוועדה לזכויות הילד, חברת הכנסת ד”ר יפעת שאשא ביטון מצטרפת לקריאה להורים: "כל הורה בישראל חייב לראות את הסרטון הזה. הילדים וההורים המשתתפים בקמפיין הם מקרים אמתיים של אלימות ברשת שהתנדבו מרצונם ושותפים לתחושה שלנו שיש לפעול בנחרצות לעצור את התופעה".
הרוב לא מדווחים
מניתוח הפניות המגיעות לקו התמיכה של האיגוד, עולה כי 50% מהנפגעים הם ילדים (בעיקר בני נוער) ו-50% הם גולשים מבוגרים. תופעה מדאיגה אחרת שעלתה מסקרים נוספים, היא כי אחוז גבוה מהנפגעים בכל הגילאים אינם נוקטים צעד אקטיבי ואינם מדווחים כלל על פגיעות ברשת.
עם זאת, רוב הפונים לקו החם הם הורים מודאגים שמתקשים להתמודד עם התופעה. בסקר נוסף שנערך בין 500 ילדים ו500- הורים, כ-20% מההורים הודו שאין להם מושג מה הילדים שלהם עושים ברשת. כ-80% מהם חוששים כי ילדיהם לקחו חלק באלימות ברשת. בפועל הודו "רק" 42% מבני הנוער על שיתוף או לייק לפוסט פוגעני נגד אדם אחר.
פאנל ילדים בכנסת
הסרטון פתח את היום המיוחד שהתקיים אתמול בכנסת, ביזמת הוועדה לזכויות הילד בראשות חברת הכנסת ד״ר שאשא ביטון והוקדש לנושא. בנוסף התקיים פאנל ילדים בו דיברו מקצת מהילדים וההורים המשתתפים בסרטון, וכן ילדים שפיתחו אפליקציות להתמודדות עם תופעת האלימות בין בני הנוער ברשת.
ח"כ שאשא ביטון: "אנו עדים לתופעה אכזרית ומסוכנת של שיימינג ברשת ואני קוראת להורים להיות מעורבים גם בסביבה הווירטואלית בה משוטטים ילדיהם. אין דרך אחרת לחסוך מהם מפלה רגשית והתמודדות חברתית קשה. הילדים שלנו זקוקים לנוכחותנו גם ברשת ולכן עלינו לקחת אחריות הורית".
עו”ד יורם הכהן, מנכ”ל איגוד האינטרנט הישראלי: "לאלימות ברשת, במיוחד של ילדים כלפי ילדים, ישנן השלכות הרות גורל. כיום ניתן להעריך כי כמעט כל ילד שני מתמודד בשלב כלשהו עם בריונות רשת המופנית כלפיו ישירות. על מנת לצמצם את הסכנות, באחריות ההורים להציב לבני הנוער גבולות במרחב הדיגיטאלי וברשתות החברתיות, ממש כפי שעושים בבית, ברחוב ובמסדרון בית הספר. מי שאינו בטוח כיצד להתמודד עם התופעה מוזמן לפנות לקו החם לתמיכה בפגיעות ברשת, המופעל כשירות לציבור, ונותן מענה אנושי 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע בנושאים כמו: שיימינג, פריצה לחשבון דוא"ל/ פייסבוק, בריונות ברשת, קבוצות שנאה, ניסיון הונאה, דואר זבל (spam), לשון הרע, תוכן פוגעני, התחזות וזיוף".
הקו החם לתמיכה בפגיעות ברשת מוכר כגורם הפועל למאבק באלימות ברשת על ידי פייסבוק, Google, טוויטר, ואתרים ופורטלים ישראלים ומסייע לציבור הגולשים בטיפול בתכנים פוגעניים. הוא פועל בשיתוף עם משרדי ממשלה, המשטרה, גופים ציבוריים וארגוני תמיכה. לצד הפעלת הקו נעשית גם פעילות של הרצאות והדרכה בנושא גלישה בטוחה בארגונים ומקומות עבודה ובקרב הורים, מחנכים ובני נוער.
לפנייה למרכז לאינטרנט בטוח במקרה של פגיעה בילדים ברשת: טל' 03-9700-911. וואטסאפ: 054-8858911. מייל: [email protected] או דרך האתר www.safe.org.il. הקו החם של איגוד האינטרנט פועל להסרת התכנים הפוגעניים ברשת.
גם הפסטיגל שעולה בימים אלה לקראת חנוכה עוסק בתופעת השיימינג ברשת, והקדיש שיר מיוחד לנושא: