המעבר מיום הזיכרון ליום העצמאות, להקל על הילדים את המעבר מאבל לשמחה, ד"ר זיוה שגיא • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

המעבר מיום הזיכרון ליום העצמאות

מאת: ד"ר זיוה שגיא

המעבר מיום הזיכרון ליום העצמאות הנו טראומטי וקשה לכולנו. הוא כרוך בבלבול רגשי, הצפה בגירויים וכתוצאה מכך מצב של לחץ. כמובן גם ילדים חווים בלבול זה.

 

נר נשמה, מדליקיחם לזכר הנופלים, לגדול


 

ככלל, מעברים הם מצב קשה עבור ילדים. כל מעבר מפעולות של הנאה לחזרה לשגרה עלול לגרום אצלם מצב לחץ המתבטא בכעסים, בכי, תוקפנות ועוד. תגובת ההורים במצב זה היא כעס, קוצר סבלנות וביקורת כלפי הילדים "כפויי הטובה".


לעתים, גם בציפייה לקראת אירוע משמח ומרגש, חווים הילדים בלבול רגשי אשר בסופו של דבר, במקום ליהנות מהאירוע - הם מוצאים עצמם צמודים להוריהם, בוכים ומסוגרים. בימים כאלה, תפקיד ההורים לתווך את המעבר לילדים ולהכינם לקראתו, לדבר על הכאב שביום הזיכרון ועל החיים בצד הכאב במדינה עצמאית, שיש בהם גאווה, שמחה ותקווה.


לעזור לבטא את הקושי
המעבר כשלעצמו, יוצר אצל בני אדם (ילדים ובוגרים כאחד), מתח ולחץ המתבטאים בכעס, התפרצויות אלימות וכדומה. ראשית, חשוב שההורים יזהו את תופעת המעבר ויימנעו מכעסים והתפרצויות כלפי הילדים. שנית, חשוב להבין את הילדים ולעזור להם לבטא את הלחץ והקושי. אמרו להם: "כעת אנו חווים מעברים מעצב לשמחה ולכן אתם מבולבלים וזה טבעי". כמובן הימנעו מענישה.


חשוב לזכור גם שילדים רבים פוחדים מזיקוקי דינור הנורים בחגיגות יום העצמאות. במידה וילדכם מביע פחד מהזיקוקים, אל תחייבו אותו להיחשף אליהם גם אם המחיר הוא להישאר בבית.

 

איך בילוי יום העצמאות לא יהפוך לסיוט

 

משפחות רבות מתכננות ביום החג עצמו, יום העצמאות, בילוי בחיק בטבע, בטיולים ובפיקניקים בחברת המשפחה המורחבת, המצומצמת או עם חברים.
התוכניות וההתכוננות של ההורים לקראת היום הזה מלוות בתקוות להנאה ולבילוי. אך לעתים, כגודל התקווה - כך גודל המפלה ומפח הנפש של ההורים.
לא אחת אמרו לי הורים: "תכננו טיול מהנה לילדים, השקענו בהכנות, אבל זה היה אסון"... הילדים רבו, ההורים חשו במתח ובלחץ לאורך כל הבילוי בניסיונם להרגיע את הילדים ואת עצמם.


הפער הזה בין ההתכוונות הראשונית לבין התוצאה בפועל, מקורו בכך שבמקום להיות פרואקטיביים, ההורים רה-אקטיביים: להיות פרואקטיבי משמעו להוביל אירוע, לנהל אותו ולהכינו מראש. להיות רה-אקטיבי משמעו להיות מובל ורק להגיב לאירועים המתרחשים.


להכין פתרונות מראש
אם כן, כיצד תהיו פרואקטיביים? הכינו רשימה של כל המוקשים הצפויים במהלך החג. מהן נקודות התורפה שבהן הילדים מתפוצצים? בזמן הנסיעה? כשהם רעבים? בזמן הפיקניק? כשמשעמם להם?
הכינו פתרונות מראש: על סמך מה שהם אוהבים לעשות, התכוננו מראש למשברים הצפויים: אם זה אייפד בזמן הנסיעה; משחקים לדרך; נשנוש לסתום את הרעב עד שהאוכל יהיה מוכן; לתכנן מקום שיש בו אטרקציות לילדים וכד'.


זוהי גם הזדמנות פז לחנך את הילדים לערכים משפחתיים של אי-אלימות ודרכים יעילות לפתור בעיות, בדרך של תיווך מילולי: "משעמם לכם ואתם רבים כשמשעמם. רצוי למצוא דרכים ליצור לעצמנו עניין, במקום לריב".

 

זיקוקים בשמיים, לגדול
 



* ד"ר זיוה שגיא- דוקטור לפסיכולוגיה, מאמנת אישית ומטפלת בשיטת ד"ר שגיא בילדים, מתבגרים ובוגרים עם הפרעת קשב וריכוז; מאמנת לשיפור הזוגיות; מנחת סדנאות להורים, לילדים ולמתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז.

 

 


ילדים ויום הזיכרון
 

הכתבה נוצרה בתאריך : 09/04/2023
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו