הכלב הוא ידידו הטוב של האדם, אך מהי תרומתו וחשיבות גידול חיית המחמד עבור הילדים? מדוע חשוב שילדים יגדלו בחברת בעלי חיים?
צילום: Falashad, אתר flicker
לפי דעת מומחים, גידול חיית מחמד בבית תורמת בין השאר להתפתחות וליכולת החברתית של הילד. בין אם אלו ההורים הם שיוזמים את הכנסת חיית המחמד הביתה, ובין אם היוזמה באה מצד הילדים – היתרונות הם רבים.
חתולים, כלבים, תוכים, אוגרים, דגים, ארנבים ועוד: לפי סקרים שנערכו בעבר, בכשליש מהבתים במדינת ישראל מגדלים חיית מחמד כלשהי. החיה הנפוצה ביותר היא כמובן הכלב, כאשר קרוב לחצי מיליון כלבים חיים בקרבנו ("שוקו" ו"מיקה" הם השמות הנפוצים).
נכון, הטרחה היא רבה, ההתעסקות והטיפול בחיה גוזלים זמן רב ואנרגיות, שלא לדבר על ההוצאה הכלכלית. אבל לפי המומחים זה בהחלט שווה את זה.
לדברי יעקב ארגנטרו, המקים והבעלים של "חי ילד", שנוסדה מתוך רצון לחזק את הקשר בין בני האדם ובעלי החיים - לגידול חיית מחמד יש שלושה יתרונות מרכזיים עבור ילדים:
* עבודה נכונה עם בעלי חיים יכולה לחזק את הקשר בין ההורה לילד.
* הטיפול בחיה מחזק את הביטחון העצמי ואת הדימוי עצמי של הילד בפני עצמו ובפני בני משפחתו.
* הילד לומד לקחת אחריו בטיפול ביצור זר, ובכלל ליצור מערכת יחסים עם יצור זר, דבר שמשליך על שאר תחומי החיים.
יעקב פיתח את שיטת חי ילד העוסקת בשילוב בעלי חיים לרווחת האדם באופן יחידני וקבוצתי. בין היתר הוא גם מרצה במכללות, ומנהל את פינת החי בפארק כפר סבא. המלצתו היא שלפני שמביאים חיה הביתה - יש להגיע להחלטה משפחתית: איזו חיה נאמץ, מי יטפל בה, איך נטפל בה כולנו ביחד וכו'.
"חשוב לא לכפות על הילד את חיית המחמד", אומר יעקב, "כי זה עלול גם לגרום נזק. אם ההורים מחליטים לגדל בעל חיים מבלי שהילד רצה בכך, עליהם לקחת בחשבון שהילד לא מחויב שום דבר. כדאי לחשוף את הילד לדרך שבה הם מטפלים בחיה, ולאט לאט לאמן אותו לקחת אחריות, אבל לא לכפות".
לדברי יעקב, "במקום כעס ועונש על ילד שלא מטפל בחיית המחמד, יש לאמן אותו להתמודד עם מטלותיו, כמובן בהתאם לגיל. נתקלתי בילדים שמפחדים מבעלי חיים, בגלל התגובה השלילית של הוריהם לצורת הטיפול שלהם בחיית מחמד. נוצרה להם טראומה מחיות".
עוד מוסיף יעקב, כי הוא נתקל פעמים רבות גם במקרה הפוך, של הורים שלוקחים אחריות בלעדית על חיית המחמד, ולא נותנים לילד לגעת בה, וגם דרך זו יכולה לגרום נזק.
"יש כל מיני תרחישים. במקרים רבים הילד לא אוהב את החיה, וההורה נעלב מכך. יש מקרים שהילדים סובלים מאלרגיות לחיה, אז צריך להיות מודעים גם לכך".
- מאיזה גיל של הילד היית ממליץ להכניס חיית מחמד הביתה?
"בדרך כלל מגיל שנתיים, אלא אם כמובן התינוק נולד לתוך בית עם חיית מחמד. חשוב לבדוק שהוא לא מפתח אלרגיה, כי למשל לתוכים יש קשקשים שעלולים לגרום אלרגיות לילדים".
- יש חיית מחמד מומלצת לילדים?
"כל חיה יכולה להתאים, בתנאי שהמשפחה לוקחת בחשבון מראש איך לגדל, את כמות ההשקעה, ריחות אפשריים, טיפול וטרינרי ועוד. אם מגדלים כלב במרכז עיר, חשוב לאמן את הילד בהורדת הכלב לטיול, על ידי כך שנטייל יחדיו מספר רב של פעמים, עד שהילד יהיה מוכן לרדת עם הכלב לבד".
- ומבחינת קושי הטיפול והעלויות?
"אחזקת כלב עולה כסף. יש הרבה הוצאות מעבר לרכישה, כמו טיפולים וטרינריים ואפילו ניתוחים, מצעים, מזון וכו'. וכמובן שצריך להוציא אותו לעשות צרכים. חתול קל יותר לטיפול כי כשמאמנים אותו הוא עושה צרכיו לבד בבית במקום המיועד.
"יש חיות שהטיפול בהן קל יותר וזול יותר, כמו אוגרים סיביריים, תוכים האכלת יד, פינק (ציפור), דגים ועוד. המשמעות היא התהליך ולא איזו חיה. אפשר להתייעץ מראש עם מטפלים בבעלי חיים לגבי העלויות והטיפול".
- מה עושים אם לילד נמאס מגידול החיה?
"אפשר להתייעץ כיצד בכל זאת לגרום לו להתקרב אליה. אבל אם נוצר לחץ וחוסר הסכמה, ואין ברירה, עדיף למסור את החיה לעמותה כלשהי. כמובן לא לזרוק אותה ברחוב ולא להוציא אותה באופן שיגרום טראומה לילד. אפשר ללכת עם הילד לעמותה כדי שיראה שהחיה מקבלת בית חם".
- ואם אין להורים אפשרות לגדל חיית מחמד?
"אז חשוב לקחת את הילדים לפינות חי, שייחשפו לעוד יצורים, שילטפו אותם".
תרומה גם לבריאות
מחקרים שונים שהתפרסמו במשך השנים הצביעו על תרומה חיובית של גידול חיית מחמד גם בפן הבריאותי, ואפילו כבר בשנה הראשונה לחייהם.
כך למשך נמצא שילדים שגדלים בבתים בהם יש חיות עם פרווה, בין אם מדובר בכלב או חתול, יהיו בסיכון נמוך יותר לסבול מאלרגיה ואסתמה.
"הילד שלי השתנה לטובה"
משיחות עם הורים לילדים אשר צירפו חיית מחמד לביתם, עולה שהיתרונות רבים.
"עם כל הקושי בטיפול שנופל בעיקר עלי, ולמרות ההוצאה הכספית שהתוספה לחשבון החודשי, הרי שאני מרגישה את התרומה הרבה של הכלב למשפחה", אומרת אורית, אם לשני ילדים בני שלוש ושש. "בעיקר הבן הגדול השתנה לטובה, החל לגלות יותר אחריות והראה איכויות שלא היינו מודעים לקיומן עד אז. הוא נפתח יותר לסביבה והכישורים החברתיים שלו השתפרו".
שירה, אם לבת שש, מספרת כי הביטחון העצמי של בתה מאוד התחזק בחצי השנה האחרונה מאז שאימצו כלבה לביתם. "לבתי אין אחים קטנים, והכלבה נתנה לה תחושה של בוגרת ואחראית, היא יודעת שיש לה תפקיד והיא גם רואה איך הכלבה מסתכלת עליה כאחראית ופונה אליה כשהיא זקוקה למשהו".
לא יכולים לגדל? בקרו בפינות חי ברחבי הארץ
גידול כלב/חתול תורם לבריאות