נגיף הרוטה הוא הגורם מספר אחת לשלשולים בתינוקות ופעוטות. משרד הבריאות אישר את השימוש בחיסון בעקבות מחקרים, שהוכיחו את יעילותו הגבוהה. מהו הנגיף, האם הוא מידבק ואיך מטפלים.
מאת : ד"ר אריה גולדשמיד מתוך אתר הכללית
כאשר הפעוט סובל מחום, הקאות ושלשול מימי, סביר להניח שהאשם הוא בנגיף המכונה רוטה. הנגיף תוקף את המעיים והוא הגורם השכיח ביותר לשלשול חמור בקרב תינוקות ופעוטות. כמעט כל ילד, יידבק בו לפחות פעם אחת עד גיל חמש.
בדרגת החומרה החריפה, הילדים סובלים משלשולים והקאות קשים הגורמים לאיבוד נוזלים מהגוף (דהידרציה), עד למצב המצריך אשפוז עקב התייבשות. לרוב המחלה נמשכת כשבוע. התחלת המחלה מלווה לרוב בחום נמוך ובהקאות, הנמשכים יום עד שלושה ימים. בהמשך או במקביל, מתפתחים שלשולים מימיים. כמות השלשולים גדולה והם אינם דמיים. אצל ילדים צעירים עלול איבוד הנוזלים - עקב השלשולים וההקאות - להיות מהיר ומשמעותי ולגרום להתייבשות ולחוסר איזון של מלחים בדם. עם זאת, רוב הילדים מחלימים תוך שבוע מהתחלת הסימנים, בלי בעיות מיוחדות.
איך מטפלים בילד שנדבק בנגיף רוטה?
ברוב הילדים החולים ניתן לטפל בביתם, על-ידי טיפול תומך פשוט: שתייה לעתים תכופות, תזונה רגילה לפי רצון הילד, הנקה אצל יונקים ומעקב רפואי אחר סימני התייבשות. כל עוד נמשך השלשול, יש להימנע משליחת הילד לפעוטון, המעון או הגן, בגלל שיעור ההדבקה הגבוה.
במקרים של התייבשות קלה ניתן לטפל באמצעות תמיסות מיוחדות לשתייה, המכילות את המלחים והסוכרים שמאבד המעי. במקרים הקשים ביותר, בהם הילד מקיא ואינו מסוגל לשתות, או שמצב ההתייבשות חמור יותר, יש צורך באשפוז ומתן נוזלים דרך הווריד. בכל מקרה של מחלת חום ושלשול המלווה בהקאות או בסימני התייבשות (ישנוניות, מיעוט במתן שתן, יובש בריריות הפה והעיניים), מומלץ לפנות בדחיפות לרופא.
מתי נגיף הרוטה פעיל במיוחד?
השכיחות הגבוהה ביותר של הדבקה בוירוס זה היא בדרך כלל בקרב ילדים בני פחות משנתיים. הם אלה המצויים בסיכון הגבוה ביותר לפיתוח המחלה בדרגות החמורות שלה. מכיוון שלרוטה יש מספר זנים, עלול כל ילד לפתח את המחלה מספר פעמים, עד הגיעו לגיל חמש. הדבקה יכולה להתרחש במהלך כל השנה, אולם שיא התחלואה הוא בחודשי החורף - אוקטובר עד אפריל.
האם הנגיף מידבק?
רוטה הוא נגיף הוא מידבק במיוחד והוא מועבר בדרך כלל במגע צואה-פה: שתיית מים או אכילת מזון המזוהמים בנגיף, מגע עם חפצים ומשטחים מזוהמים כמו צעצועים, מגע עקיף עם הפרשות - נגיעה ביד לאחר ביקור בשירותים. ההידבקות עלולה להתרחש גם במקומות בהם נשמרת רמה גבוהה של היגיינה, והיא צפויה החל מיום לפני הופעת השלשול ועד עשרה ימים אחריו.
האם יש חיסון נגד נגיף הרוטה?
החיסון אושר לשימוש בארצות הברית בפברואר 2006. ביוני 2006 המליץ המרכז לבקרת מחלות האמריקני לחסן את כל הילדים בארצות הברית. מאז אושר החיסון לשיווק ביותר מ-40 מדינות ובהן גם ישראל. משרד הבריאות אישר להשתמש בחיסון לתינוקות בני ששה עד 32 שבועות. החיסון הקיים יעיל נגד הדבקה בחמישה זני הנגיף, המהווים כ- 90 אחוזים מכל הזנים הקיימים של נגיף זה.
החיסון נוזלי והוא ניתן דרך הפה. המנה הראשונה ניתנת החל מגיל שישה שבועות ושתי המנות הנוספות במרווחי זמן של ארבעה עד עשרה שבועות זה מזה. כדאי לקבל את החיסון מאחות, על מנת להבטיח נטילה נאותה. מומלץ להקדים ולהתחיל את החיסון לפני עונת הסתיו, שבה עולה מאוד התחלואה, עד שהיא מגיעה לשיא בעונת החורף.
מה הכללית מציעה ללקוחותיה?
כללית מושלם היא הראשונה להציע ללקוחותיה הקטנטנים את חיסון רוטה-טק. לקוחות המושלם יכולים לקנות את החיסון בהנחה של יותר מ-50 אחוזים. שלוש המנות של החיסון נמכרות ב-495 שקלים ( 165 שקלים למנה) במקום 1,045 שקלים - מחירם ברכישה פרטית.
במחקר בינלאומי רחב, בהשתתפות יותר מ 72,000 ילדים בארה"ב ובמדינות נוספות נמצא כי חיסון רוטה-טק מנע 98 אחוזים ממקרי ההידבקות הקשים בנגיף, 96 אחוזים מהאשפוזים הנגרמים עקב נגיף זה ו-74 אחוזים מההידבקות בכלל.
במחקר שנערך בישראל נמצא כי מדי שנה גורם נגיף הרוטה לכ- 3,800 אשפוזים וכ- 14,700 ימי אשפוז של תינוקות ופעוטות ברחבי הארץ. בנוסף לסבלם של התינוקות, המחלה גורמת לדאגה רבה ולאובדן ימי עבודה רבים של ההורים.
"הידבקות בנגיף הרוטה עלולה לגרום סבל לפעוטות ומהווה נטל כלכלי ונפשי על המשפחה", אומר פרופ' שי אשכנזי מנהל מחלקת ילדים ומומחה למחלות זיהומיות בילדים במרכז שניידר מקבוצת הכללית, שהשתתף בעריכת המחקר. "הפעוטות סובלים מהתייבשות כתוצאה משלשולים והקאות והטיפול בהם כרוך במתן עירוי נוזלים לגוף. הפעוט בדרך כלל מאושפז מספר ימים בבית החולים". פרופ' אשכנזי הוסיף כי החיסון מהווה כלי מניעתי מהמעלה הראשונה והוא יחסוך אשפוזי תינוקות ואובדן ימי העבודה של ההורים. "אני מקווה" הוסיף אשכנזי, "כי הכללית כפורצת דרך, תשמש מודל לשאר קופות החולים למתן החיסון לכלל ילדי ישראל".