, טיפול בחום לילדים, מדחום לילדים, רופאי ילדים, מחלות חורף אצל ילדים, טיפול בעליית חום אצל תינוקות • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

מחלות חום אצל ילדים

החורף הוא אחת התקופות הלא קלות עבור הורים בכלל ו"הורים טריים" בפרט, אשר עומדים חסרי אונים מול ילדם שחום גופו הולך ועולה מבלי לדעת מה עליהם לעשות באופן מיידי- האם לגשת לבדיקת רופא דחופה באמצע הלילה או לחכות לבוקר? האם להעיר ילד חולה כדי לתת לו תרופה?

מאת: ד"ר מיכאל אוורבוך, סמנכ"ל ומנהל רפואי ברשת מרפאות "ביקורופא"

 

בחורף אנו עדים לפניות רבות של הורים. חשוב להרגיע את ההורים ולהדגיש שחום אינו מחלה, אלא ביטוי למאבקה של מערכת החיסון של הגוף במחולל המחלה.

עליית החום היא ביטוי למחלות חיידקיות, ויראליות, תגובה לחיסונים או ביטוי למחלות ממאירות.

לשמחתנו, אין אנו צריכים לדאוג, כיוון שמחלות ויראליות הן הסיבה השכיחה ביותר למחלות חום בילדים ובתינוקות. מחלה ויראלית היא מחלה זיהומית עם תסמינים שונים, אשר נמשכת מספר ימים וחולפת ללא כל צורך בטיפול תרופתי. אנטיביוטיקה אינה טיפול למחלה ויראלית!

איך מודדים חום אצל ילדים?

 

ילד סובל מחום גבוה אם חום גופו עולה על 38 מעלות במדידה בפי הטבעת או עולה על 37.5 מעלות במדידה בבית השחי או באוזן (באמצעות מדחום מתאים).

עליית חום עד 38.5 מעלות עשויה להיגרם גם מפעילות גופנית מאומצת, לבוש עודף, מזג אוויר חם או אמבטיה חמה. לפני פנייה לרופא יש לנטרל השפעת גורמים אלו כדי לאבחן חום  "אמיתי" אצל הילד ולנהוג בהתאם.

רוב מקרי החום אינם מסוכנים וחולפים תוך יומיים-שלושה. גובה החום אינו מעיד על חומרת המחלה ועליית חום כשלעצמה אינה גורמת לנזק, אלא רק להרגשה רעה לעיתים.
דרגות חום שעד 41.7 מעלות אינן גורמות לנזקים בעלי משמעות.

כיצד לנהוג?

ההמלצה הטובה ביותר להורים היא לבחון את התנהגותו ומצב רוחו של הילד- אם הילד משחק, נראה ערני, אוכל ושותה וחום גופו נמוך מ- 39 מעלות- אין צורך במתן טיפול תרופתי להורדת החום וכדאי לאפשר לגוף להתמודד לבד עם גורם המחלה- וירוס או חיידק.

בזמן חום יתכן שהילד יתנהג שלא כהרגלו- יהיה פחות פעיל מהרגיל, תורגש ירידה בתיאבון ובמצב הרוח. הורדת החום יכולה לשפר את הרגשתו עד חלוף המחלה.

מהו הטיפול המתאים להורדת חום?

אם החלטתם לתת לילד תרופה להורדת חום, יש להשתמש באחת התרופות המצויות בשוק- אקמול על הנגזרות השונות או תכשירים ממשפחת הנורופן (איבופרופן). שני הסוגים יעילים כל עוד שומרים על המינונים המופיעים על גבי האריזה. לאחר מתן התרופה יש לצפות לירידה של 1-2 מעלות בתוך כשעה או שעתיים. אם הילד ישן, אל תעירו אותו בכדי לתת לו תרופה, אלא תנו לגופו לאגור כוחות ולהילחם במחלה.

 

במקרה של חום גוף שעולה על 40 מעלות ואינו יורד כשעה ממתן התרופה, מומלץ להכניס את הילד לאמבטיה פושרת ולהרטיב את גופו, כאשר מרבית הגוף נמצא מחוץ למים. אין טעם לבצע הרטבה ללא מתן מוקדם של תרופה להורדת חום.

 

נוסף על כך, חשוב להקפיד על שתייה מרובה,  מנוחה ולבישת בגדים קלים יחסית. במקרה של צמרמורות, ניתן להשתמש בשמיכה קלה.

ילד עם חום אסור שיטבול באמבטיה עם מים קרים ואין למשוח את גופו באלכוהול.
התכסות בשמיכה עבה ולבישת שכבות רבות של בגדים אינה מיטיבה עם הילד ואף גורמת לנזק שכן החום "נאגר" בגופו ואינו יכול "להשתחרר החוצה".

מתי חשוב להיבדק אצל הרופא?

בכל אחד מהמקרים הבאים חשוב להיבדק בהקדם אצל הרופא, אשר ימליץ על המשך טיפול:

  • כאשר מדובר בתינוק עד גיל חודשיים

  • הילד נראה שלא במיטבו- חסר מנוחה וחסר שקט או ישנוני ואדיש

  • קיים קושי בנשימה

  • קיימת צמרמורת מוגזמת

  • ישנה פריחה מדאיגה

  • הילד מקיא או משלשל בכמות רבה ואינו מסוגל לשתות

  • החום נמשך למעלה מחמישה ימים

  • הילד סובל ממחלות כרוניות אחרות

  • כאשר יש סימנים ממוקמים בעור, בפרקים ובפה

 

לסיכום, מרגיע ד"ר אוורבוך: "רוב מקרי החום אינם מסוכנים וחולפים תוך ימים בודדים. גובה החום אינו מעיד על חומרת המחלה. בחנו את הילד שלכם-  אם הוא אינו מתנהג כהרגלו וחום גופו גבוה מ- 39 מעלות, טפלו בחום באמצעות תרופות מתאימות, אך השתדלו שלא להעמיס על גופו בטיפול רפואי, אם אין בכך צורך ממשי".

הכתבה נוצרה בתאריך : 17/12/2007
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו