, לפגיעות חום מאפיינים רבים: החל מהתכווצויות שרירים כואבות ועד למוות. איך מטפלים בפגיעות החום, מה עושים כדי למנוע הידרדרות, למה הילדים חשופים לסכנה גדולה יותר ובעיקר - איך נמנעים ממכת חום • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

זהירות: מכת חום

לפגיעות חום מאפיינים רבים: החל מהתכווצויות שרירים כואבות  ועד למוות. איך מטפלים בפגיעות החום, מה עושים כדי למנוע הידרדרות, למה  הילדים חשופים לסכנה גדולה יותר ובעיקר - איך נמנעים ממכת חום.

ד"ר מיקי שטיין מתוך אתר הכללית

 

כל קיץ  מופיעה בעיתון, לפחות פעם אחת, כותרת טראגית וזו לשונה: "ילד נפטר לאחר שהושאר במכונית סגורה".  תאונות כאלה מתרחשות, גם אם משאירים את הילד  לבדו, לכאורה "למספר דקות בודדות". לפגיעות חום מאפיינים וסימנים רבים: החל מהתכווצויות שרירים כואבות  ועד למוות

ילדים חשופים יותר לפגיעות חום מהסיבות הבאות:
יחס גבוה בין שטח הגוף למשקל.
פחות בלוטות זיעה ממבוגרים ולכן פחות הזעה.
ייצור חום פנימי גבוה.
ואצל הפעוטות: תלות במתן שתייה על ידי מבוגרים.

איך הגוף שלנו מתחמם?
גוף האדם צובר חום מהסביבה ועקב חילוף החומרים הבסיסי (המטבוליזם).  מנגד, הגוף מקרר את עצמו באמצעות ארבעה מנגנונים: הולכה, הסעה ובעיקר הקרנה ואידוי.

פגיעות חום מופיעות, כאשר יש ליקוי במנגנוני איזון החום (מחלה), או כאשר  ייצור החום או החום הסביבתי  גבוהים מיכולת הקירור העצמית של הגוף. זו הסיבה  שרוב פגיעות החום יהיו במזג אוויר חם ולח.

מה זה התכווצויות חום?
זו הפגיעה הקלה ביותר. מדובר בהתכווצויות שרירים חזקות וכואבות, בעיקר  בשרירי הרגליים הכתפיים והבטן. הן נמשכות מספר דקות, וכאשר ממששים  את השרירים המכווצים, חשים בנוקשות ורגישות. מאחר שאירועים אלה קצרים, בדרך  כלל הילדים אינם מגיעים לבדיקה. הטיפול הינו תומך בלבד, מנוחה במקום מוצל  וקריר, מתן שתייה קרה, מזון מלוח, אך לא טבליות מלח העלולות לגרות הקיבה  ולגרום הקאות. במקרים קשים וממושכים אפשר לתת נוזלים לווריד.

מה הכוונה כאשר מדברים על "תשישות חום"?
השלב הבא בפגיעת חום הוא תשישות חום. ישנם שני סוגים: התייבשות עקב חוסר  מים והשני איבוד מלחים. בשני המקרים, המאפיינים דומים: בחילות, הקאות, כאבי  ראש, חולשה ועליית חום קלה. ייתכן גם בלבול קל. הטיפול הוא כמו בהתכווצות חום, אבל אגרסיבי יותר. במקרים חמורים יש לתת  נוזלים לווריד (סליין או רינגר-לקטאט) ולפנות לבית חולים.

ומה זאת מכת חום?

זו הפגיעה החמורה ביותר, ובניגוד לשתי הפגיעות הקודמות, חום הגוף מגיע ל 40.5  מעלות ויותר. מדובר במקרה חירום רפואי ויש לטפל באגרסיביות על מנת למנוע פגיעה רב  מערכתית.
מכת חום קלאסית נגרמת עקב עליית חום סביבתית או פגיעה  מנגנוני הטרמורגולציה. התסמונת עלולה להתפתח במשך ימים עד הופעת המאפיינים הבאים: חום גבוה, שינויים במצב ההכרה, עור חם ויבש. ייתכנו  גם פרכוסים, טכיקרדיה (קצב לב מהיר מן התקין של יותר ממאה פעימות בדקה) וירידת לחץ דם. מכת חום עלולה להיגרם עקב מאמץ והיא מופיעה בעיקר בקרב ספורטאים וחיילים. מדובר במקרה חירום רפואי ויש לטפל באגרסיביות על מנת למנוע פגיעה רב  מערכתית.
איך מטפלים במכת חום?
בנוסף לטיפול מיידי בנוזלים לווריד, יש להניח שקיות קרח סביב הצוואר, בתי השחי והמפשעות - כדי לקרר את הגוף. אפשר להתיז מים על  הגוף ולאדות אותם בהזרמת אוויר על פני הגוף במאוורר. לאחר ירידת החום ל -  38.5 מעלות, יש להפסיק את הקירור האקטיבי. כמובן שיש לפנות את הנפגע מיד  לחדר מיון.

טיפים למניעה:

לא להשאיר ילדים במכונית סגורה, גם לא למספר דקות.
להימנע מאמבטיות חמות מאוד ו/או סאונה בימים חמים. מים הם מוליך חום  מצויין וילדים רגישים הרבה יותר  ממבוגרים.
שתייה מרובה.
הלבשה נאותה. שכבה אחת והחלפת בגדים ספוגי זיעה בהקדם.

ד"ר מיקי שטיין הוא רופא ילדים בכללית 

לערוץ המשפחה של כללית

הכתבה נוצרה בתאריך : 16/08/2007
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו