מה זה בעצם שלשול וכיצד הוא נגרם? מה ההבדל בין זיהום מחיידק, פגיעה של נגיף ופעילות עוינת של טפיל? כמה זמן המחלה נמשכת, איך מטפלים בשלשול וכיצד נזהרים מהדבקות? לקראת הקיץ- כל מה שרצית לדעת על השלשול
מאת: ד"ר דנה פלורנטין, מתוך אתר הכללית
כמעט כל הילדים משלשלים בעונות המעבר, אין הורים שלא נתקלו בתופעה. לפעמים השלשולים מלווים גם בהקאות ויש ילדים עם נטייה להקאות יותר מילדים אחרים. ולפעמים עיקר התסמינים הם דווקא הקאות ולא שלשולים. מחוללי השלשול הם בדרך כלל נגיפים, והמחלה חולפת מאליה. הדבר החשוב ביותר הוא למנוע התייבשות.
זה מדבק?
מאוד מדבק, ולכן גם ההורים חווים זאת על בשרם.
מה זה בעצם שלשול?
שלשול מוגדר כמצב רפואי בו הגוף מפריש נוזלים בכמות יתרה דרך פי הטבעת. כמות המים בצואה גבוהה ולכן היא מאוד נוזלית.
יש שני סוגים עיקריים של שלשול:
שלשול חריף שנמשך פחות משבועיים.
שלשול כרוני (הרבה יותר נדיר).
בכתבה זו נתמקד בשלשולים החריפים.
מה הסיבה להופעת השלשולים?
הסיבה להופעת שלשול חריף היא זיהומית. המזהמים יכולים להיות חיידקים, פרזיטים ונגיפים. מחוללי המחלות השונים יכולים לגרום להופעת שלשול באחת משלוש הצורות:
הפרשת רעלנים למזון ואכילת המזון עם הרעלנים (הרעלת מזון).
כניסת חיידקים למערכת העיכול והפרשת רעלנים.
כניסת חיידקים למערכת העיכול וחדירת חיידקים לרירית המעי.
איך נדבקים?
המנגנון העיקרי להדבקה הוא פיקו-אורלי, כלומר, העברה של הפתוגן (מחולל המחלה) מן הצואה אל מערכת העיכול או העברה דרך מזון ומים נגועים בחיידק (עלול להתרחש למשל כאשר לא נוטלים ידיים לאחר ביקור בשירותים). לפעמים קיים מעבר ישיר של פתוגן מסוים בין ילד לילד. אלה פתוגנים הדורשים מספר מועט של חיידקים כדי לגרום למחלה, כמו: שיגלה, נגיפים וגיארדיה.
גורמי המחלה הם בדרך כלל נגיפים (וירוסים), והעיקרי שבהם נקרא Rota. נגיף נוסף נפוץ הגורם לשלשולים ובעיקר להקאות נקרא Norwalk .
שלשול נגיפי מאוד מדבק, ולרוב כשילד אחד חולה – תוך זמן קצר נדבקים רוב הילדים בגן ורוב בני הבית.
דרך ההדבקה היא גם על ידי שתיית מים מזוהמים, אוכל מזוהם ועל ידי מגע.
כמה זמן נמשכת המחלה?
תקופת הדגירה נמשכת יומיים שלושה. התסמינים מתחילים באופן חריף ומתבטאים בכאבי בטן, חולשה, בחילות, הקאות, כאב ראש, חום ושלשול. המחלה חולפת תוך יום אחד עד ארבעה ימים.
איך מזהים שלשול שנגרם מחיידקים?
השלשולים החיידקיים קשים יותר משלשולים נגיפיים והם מתאפיינים בשלשול עם ריר ודם. עלולים להופיע גם חום וכאבי בטן עוויתיים.
איזה חיידקים גורמים להופעת שלשול?
E-COLI- חיידק ששוכן בכמויות גדולות במעי של כל בני האדם, ובדרך-כלל מועיל בכך שהוא עוזר בפירוק המזון. כמה תת-מינים אלימים שלו גורמים לשלשול, וכן לזיהומים בשלל מקומות אחרים בגוף, בעיקר בדרכי השתן. שייך לקבוצת הקוליפורמים.
סלמונלה- שמו של חיידק זה נקשר רבות בזיהומי מזון ובהדבקה בשל היגיינה לקויה במטבח. שכיחות לחלות בסלמונלה עולה בסוף הקיץ ובסתיו.
התסמינים מתחילים כ- 12 עד 36 שעות לאחר כניסת החיידק לגוף, וחולפים לרב לאחר חמישה ימים, אם כי השלשול יכול להימשך עד שבועיים בחלק מהמקרים. החיידק משחרר במערכת העיכול טוקסין שנקרא אנטרוטוקסין, הטוקסין גורם יחד עם החיידק לשלשול.
זן מסוים של חיידק סלמונלה המכונה סלמונלה-טיפי עלול לגרום לקדחת טיפואיד המתבטאת במחלת חום קשה וממושכת.
שיגלה - חיידק המדבק גם בכמויות מאוד קטנות, ולכן כשילד אחד חולה, בדרך כלל שאר בני המשפחה יידבקו בהמשך. המחלה מאופיינת בכאב סביב אזור הטבור, יציאות קטנות תכופות והרגשת חוסר ריקון לאחר יציאה.
קמפילובקטר - חיידק נפוץ שבדרך כלל מלווה בדם, ריר, כאבי בטן וייתכן גם חום.
הזיהום מועבר לרב מחיות בית או מתוצרי חיות, כגון מוצרי חלב. הזיהום יכול להיות מועבר גם מאדם לאדם.
תקופת הדגירה נמשכת בדרך כלל יומיים עד שבעה. המחלה השלשולית מסתמנת בדומה למחלות הנגרמות משיגלה או מסלמונלה, חולפת לרב תוך שבוע, אבל לפעמים עלולה להימשך זמן ממושך יותר.
ויבריו כולירה - גורם למחלת הכולרה. המחלה נגרמת על ידי טוקסין שגורם להפרשות השלשוליות.
סכנת התייבשות עלולה להיות משמעותית, וכשמחלה זו לא מטופלת, שיעור המוות מגיע ל-60 אחוזים. איבוד הנוזלים במחלה זו חמור במיוחד, ועלול להגיע לליטר בשעה. השלשול מורכב כמעט כולו ממים, והוא קרוי לעתים מי אורז, בשל צבעו הלבן.
מה עם אמבות ושאר פרזיטים?
אמבה- נקראת בשמה המדעי אנטמבה היסטוליטיקה. על פי רוב היא חיה ביחסי ידידות בתוך המעי, כך שרוב האנשים שהם נשאים של אמבות הם למעשה נשאים ללא תסמינים.
לפעמים הסטטוס-קוו נשבר, והאמבה פולשת לתוך רירית המעי והתוצאה - שלשול דמי וחריף.
השלשול יכול להימשך זמן רב ולהידמות למחלת מעי דלקתית. בדרך כלל המחלה מופיעה לאחר טיולים בארצות מתפתחות או לאחר מגע קרוב עם אנשים שחזרו משם. אפשר להידבק גם במגע מיני, ואמביאזיס שכיחה בקרב גברים הומוסקסואליים.
גיארדיה למבליה - הסיבה המובילה לשלשול כתוצאה מפעילות של פרזיט. ההידבקות יכולה להיות ללא כל תסמינים ויכולה גם להתבטא כשלשול חריף כרוני, ואף לגרום לתת-ספיגה (מצב המאופיין בירידה קיצונית במשקל וחסרים תזונתיים).
בדרך כלל יש ריר בשלשול, נדיר שיש דם.
איך מטפלים?
עיקר הטיפול מתמקד במניעת התייבשות, ולחכות עד שהשלשול חולף מעצמו. בדרך כלל שתיית נוזלים עוזרת למניעת התייבשות, גם בשלשולים מסיביים.
קיימות תרכובות עשירות באלקטרוליטים כמו הידראן, המזרזות את ספיגת הנוזלים מהמעי אל כלי הדם. אפשר גם להרכיב את התרכובות האלו בבית: לליטר מים מוסיפים כוס מיץ פרי הדר, כפית מלח וחצי כף דבש או כף סוכר. לחילופין ניתן לקחת בקבוק של קוקה-קולה (לא דיאט) לפתוח את הפקק ולתת לו לעמוד עד שיצאו כל הגזים, ולשתות.
אפשרות גם להוסיף לכל כוס מים רבע כפית סודה לשתייה.
מתי מומלץ לקבל אינפוזיה?
בהקאות בלתי פוסקות או שלשולים בלתי פוסקים ואם עולה חשד להתייבשות.
איזה סימנים צריכים להעלות חשד שהילד מיובש?
מיעוט במתן שתן ושתן כהה מאוד.
בכי ללא דמעות.
מרפס שקוע.
עור יבש, ריריות יבשות.
הילד נראה אדיש ובמצב סמרטוטי.
במקרים כאלה, חשוב להביא את הילד לעזרה רפואית כמה שיותר מהר לצורך קבלת אינפוזיה.
האם יש צורך בטיפול אנטיביוטי?
בדרך כלל טיפול אנטיביוטי לשלשולים חיידקיים איננו מומלץ מכיוון שלרוב השלשול חולף מעצמו.
טיפול אנטיביוטי מקצר את משך המחלה במעט, רק כשמדובר בהתפרצות מגפת שלשולים שנגרמים משיגלה.
בשאר המקרים הוא איננו משפיע על משך המחלה, ואפילו עלול להאריך את זמן הנשאות, במיוחד במקרים של זיהום בסלמונלה. טיפול אנטיביוטי אף עלול לגרום לשלשולים.
מתי הרופא מחליט לאשפז ילד משלשל בבית חולים?
רופא המשפחה ישלח ילד לחדר מיון עקב הקאות בלתי פוסקות, חום גבוה, שלשול דמי, דרגה בינונית עד קשה של התייבשות או בשל מצב כללי ירוד של הילד.
הרופא בחדר מיון יבדוק את התינוק או הילד ויחליט בהתאם לצורך על לקיחת בדיקות דם או על עירוי נוזלים דרך הווריד.
ברוב המקרים ינסו לתת לילד לשתות בחדר המיון במשך שעתיים עד ארבע שעות ובמקביל בודקים את תפוקת השתן שלו. הילד ישוחרר הביתה במידה שהוא שותה היטב, אינו מקיא, ולאחר שנתן שתן.
מתי מאשפזים?
ילד שמלכתחילה מגיע כאשר הוא סובל מדרגה קשה של התייבשות או כשניסיון השתייה אצלו נכשל יאושפז. ילד עם שלשול רירי דמי, חום גבוה ו/או מצב כללי ירוד, יאושפז למתן נוזלים ולאפשרות של מתן טיפול אנטיביוטי במקרה הצורך.
כיצד ניתן למנוע שלשול?
שמירה על תנאי היגיינה עשויה למנוע חלק גדול ממקרי ההדבקה במיוחד בילדים. רחיצת ידיים לפני ואחרי מגע עם ילד משלשל היא האמצעי היעיל ביותר להורדת שיעור הדבקה. מומלץ גם להוציא ילדים משלשלים מהגן או מהקייטנה לתקופת מחלתם.
ד"ר דנה פלורנטין היא מומחית לרפואת משפחה בכללית.