מהי אלרגיה, ממה היא נגרמת, והאם הימנעות משתיית חלב או הכנסת חיית מחמד הביתה באמת יעזרו לנו להילחם בתופעה? מומחה לאלרגיה מפריך טענות נפוצות.
מאת: ד``ר ארנון גולדברג, מתוך אתר הכללית
האביב - עם הימים תכולים והחמימים, הפריחות המשגעות ותחושות ההתחדשות והלבלוב - הוא גם הסיוט של כל אלה שסובלים מאלרגיות שונות. בעונה זו הם מתעטשים ודומעים יותר מהרגיל, אבל התחושות הללו עלולות ללוות אותם גם בשאר ימי ועונות השנה.
מה זה בכלל אלרגיה?
אלרגיה היא תגובה פיסיולוגית חריגה ובלתי רצויה, שנגרמת על ידי מנגנונים של מערכת החיסון בגוף. רוב החולים האלרגיים פיתחו נוגדנים בלתי רצויים נגד גורמים חיצוניים שאינם זיהומיים קלאסיים.
הגורמים השכיחים לאלרגיה מתחלקים לארבע קבוצות עיקריות:
אירואלרגנים - אלרגנים הנמצאים באוויר וגורמים לתגובה על ידי מגע ישיר עם ריריות העיניים, האף ודרכי הנשימה או במגע עם העור.
אלרגנים רב שנתיים כמו קרדית האבק, חיות מחמד ונוצות ולעומתם אלרגניים עונתיים שמקורם בתפוצת אבקנים צמחיים באוויר.
תרופות - כל תרופה יכולה לגרום להופעת תגובה אלרגית.
חרקים - כמו אלרגיה לארס שמשתחרר עם עקיצת דבורה.
התסמינים לאלרגיה תלויים בחומרת התגובה לאלרגיה, אבל מתבטאים בכמה דרכים: פריחה, נפיחות, נזלת, התעטשויות, קוצר נשימה, כאבי ראש ועוד.
האם חלב גורם להופעת אלרגיה?
חלב, בניגוד למרבית התורות של הרפואה המשלימה, כמעט שאינו גורם לאלרגיה. עד היום לא הוכח מדעית כי יש קשר בין צריכת חלב לתופעות שונות הנחשבות כאלרגיה כולל נזלת, אסטמה, ליחה ופריחות עוריות. ישנו אחוז קטן של תינוקות שהאלרגיה לחלבון החלב מתגלה אצלם בגיל מוקדם, כבר בהאכלות הראשונות של חלב, אבל נדיר למצוא אלרגיה לחלב אצל ילדים בוגרים יותר או מבוגרים.
הנטייה לבלבול נובעת מכך שישנם אנשים רבים באוכלוסייה שאצלם קיים במעיים חוסר באנזים המפרק את הלקטוז (סוכר החלב), מרכיב הנמצא בחלב. חסר באנזים זה עלול לגרום כאבי בטן, שלשולים, נפיחויות וגזים מיד לאחר אכילת מזון חלבי, משום שהלקטוז אינו מתפרק.
להאכיל את התינוק בביצה לפני החיסון?
הורים טריים ולעתים אפילו אחיות בטיפת חלב סבורים כי אלרגיה לחיסונים אצל ילדים בגיל שנה עלולה להיות קשורה לאלרגיה לביצה. לעתים נדרשים ההורים להאכיל את הילד בביצה לפני ביצוע החיסון, על מנת לבדוק האם הילד אלרגי לחלבון. הבדיקה הזאת משוללת בסיס וטעם, כיוון שתגובה אלרגית לחיסון, שהיא נדירה ביותר, איננה קשורה לביצה אלא למרכיב אחר הנמצא בחיסון. בכל מקרה, תגובות אלרגיות לחיסונים הן נדירות מאוד ואלרגיה לביצה לא מרמזת על שום דבר בשלב זה. גם ילד שנמצא אלרגי לביצה יכול לקבל את החיסון בצורה הרגילה.
האם אלרגיה עוברת בתורשה?
הגיוני שאם ההורה אלרגי למשהו, אז גם הילד יהיה אלרגי, אבל אין הכרח שגם הילדים יסבלו מאלרגיה בוודאי שלא מאותה אלרגיה. כך למשל, אלרגיה לתרופות או לעקיצות חרקים היא תכונה שאין לה כל מרכיב גנטי והיא אינה עוברת בתורשה. נכון, אם להורים יש אסתמה או נזלת אלרגית, יש אכן יותר סיכוי שגם הילד יסבול מתופעה אלרגית דומה. יחד עם זאת, בניגוד למה שחשבו בעבר, ילד שנמנע מחשיפה לגורמים אלרגניים שונים, כגון שערות חתול או כלב, לא בהכרח מקטין את הסיכוי לחלות במחלה אלרגנית דומה לזו של ההורה. כנראה שדווקא ההפך הוא הנכון, וחשיפה מוקדמת של ילד להורים אלרגיים לחתול בבית דווקא תקטין את סיכוייו לפתח אלרגיות דומות בעתיד.
מעבר לכך, אצל ילדים צעירים שנחשפו פחות לזיהומים, אם משום שהיו בנים בכורים במשפחה או משום שהחלו ללכת לגן בגיל מאוחר, יש עלייה משמעותית בתופעות האלרגיות. לכן, דווקא כדאי לשלוח את הילדים למעון על מנת שייחשפו לנגיפים, כי רק כך הגוף יתחסן מגיל מאוד צעיר. ילדים שלא נחשפים למחלות, עלולים לפתח בגיל מאוחר יותר הרבה יותר אלרגיות.
יש תרופות נגד אלרגיה?
פעם תרופות נגד אלרגיה הרדימו, כי הן חדרו למערכת העצבים המרכזית, אבל כיום ישנם תחליפים שלא מרדימים. הרופאים ממליצים לקחת תרופות אנטי היסטמיניות ולעשות הכל כרגיל.
איך מזהים אלרגיה?
בדיקה פשוטה אצל רופא מומחה, בעזרת טסטים בעור, תיתן לכם תשובה מהירה ומדויקת. מדובר בבדיקה המהימנה והיעילה ביותר.
ד"ר ארנון גולדברג הוא מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי.