לגדול | אטרקציות לילדים | פעילויות לילדים | מקומות בילוי לילדים | טיולים בשבת | אירועים לילדים • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

הכול על הגמגום

מתי מדובר בגמגום התפתחותי רגיל ומתי חייבים לפנות לטיפול? למה אין תרופה מנצחת נגד גמגום ואיך בכל זאת אפשר לטפל בילד המגמגם? מדריך מיוחד להורים

מאת: ד"ר דב ענבר

מתוך אתר האינטרנט של הכללית

 

 

הילד שלכם מגמגם? לא בטוח שהוא אכן סובל מהפרעה ממשית בדיבור. ייתכן מאוד שמדובר בקושי בשטף הדיבור, שעשוי להישמע כמו גמגום קל.

 

וזה נורמאלי?
בהחלט. שלבי  התפתחות השפה בילדים הלומדים לדבר,  עשויים להתאפיין בחזרה על מלים  והברות או חלקי משפט, בהגיית מלים משובשות, בהשמטת מילים או צלילים ובאמירת מילים שקשה לזהותן. גמגום התפתחותי קל, המוגדר כנורמאלי, עשוי להופיע בין גיל  שנה  וחצי ועד לגיל חמש ב-80 אחוזים מהילדים. בדרך כלל, צפוי שיפור תוך  כחודשיים, אולם שיבושים בהגיית האותיות השורקות עלולים להימשך מספר שנים - לפעמים  עד  להחלפת  שיני  החלב  בפה  בשיני  הקבע. גמגום אמיתי מופיע רק באחוז אחד – והוא נפוץ יותר בבנים בהשוואה לבנות.

 

ומהו גמגום אמיתי?
חזרה על מילים, צלילים, או הברות; דיבור איטי, או דיבור עם הפסקות מרובות; קצב דיבור שאינו אחיד; התגברות הגמגום, כאשר הילד עייף, נרגש או מתוח; פחד לדבר.

 

איך נבדיל בין גמגום נורמלי לבין הפרעה אמיתית בדיבור?
אם הגמגום נמשך יותר מחודשיים, חשוב לפנות  לאבחון  והדרכה  אצל  קלינאית  תקשורת בשפה  ודיבור. במקביל, יש סימני אזהרה שגם ההורים בבית יכולים לזהות: הילד ממשיך לגמגם אחרי גיל חמש שנים; הילד פוחד לדבר או אינו מדבר; יש היסטוריה של גמגום במשפחה; הילד אינו אומר אף מילה בגיל 18 חודש; אנשים רבים אינם מבינים את דברי הילד אחרי שמלאו לו שנתיים; מחצית מדברי הילד אינם מובנים לאנשים אחרים, אחרי  גיל שלוש. בכל מקרה של בעיה או שאלה מומלץ להתייעץ ברופא המטפל.

 

כדאי להעיר לילד על הגמגום?
גמגום אמיתי עלול להופיע בילד הסובל מבעיה  שהמקור שלה כנראה  תורשתי ואורגני. אם לוחצים עליו לשפר את דיבורו, הבעיה דווקא עלולה להחמיר:  הילד נעשה מודע לאופן דיבורו בעקבות הלחץ, הוא מתאמץ לדבר טוב יותר ובעצם משיג את ההפך.

 

מה גורם לגמגום?
הגורם הפתו-פיזיולוגי  המדויק  לגמגום אינו ידוע, אבל  ישנם  הסברים  שנסמכים על מערכות  הקשר  שבין  מערכת  העצבים  המרכזית  ומערכות הפעלות  השרירים  באברי  הדיבור על ידי  עצבי  המוח  שקשורים  בפה  ובאברי  הפקת  הקול  - הלשון  החיך, הלוע והלרינקס שבצוואר. בגמגום נוירו-אורגני, מקור הבעיה באיתות בתוך המוח ובקשר בינו בין מערכת העצבים והשרירים. בגמגום פסיכוגני, מקור הבעיה באזורי המוח שתפקידם לכוון מחשבה ושיקול דעת. סוג זה של גמגום עלול להופיע באנשים הסובלים ממחלה נפשית כלשהי, או באנשים הסובלים ממתח נפשי מוגבר או מצוקה. גמגום עלול לגרום בעיות רגשיות ובמעגל  של  החמרה  רגשית  הגמגום  מוחמר.

 

איך מאבחנים גמגום?
בבדיקה יסודית אצל רופא נוירולוג. הרופא ידאג לברר את תולדות התפתחות ההפרעה, ו/או להפנות את המטופל להערכת הדיבור ויכולות שפה אצל  קלינאית  תקשורת

 

איך מטפלים בבעיות דיבור התפתחותיות נורמאליות?
כל ילד מפתח את יכולת הדיבור בקצב שלו. מקרים בהם מתגלות בעיות בדיבור כדאי לפנות אל רופא הילדים להערכת המצב. בכל מקרה, כדאי לאמץ את הכללים הבאים ועל ידי כך להפחית משמעותית את הסיכוי לפתח גמגום אמיתי:

  1. לעודד את הילד לדבר על נושאים הקלים לו, על הנאותיו השונות במקום ובאווירה  שאינם משרים מתח. להפוך את הדיבור לכיף ולמשחק.
  2. לא להפסיק את הילד בשטף דיבורו, גם אם הוא שוגה או מתקשה.
  3. לא לבקש מן הילד לחזור על דבריו כשדבריו אינם מובנים, אלא להתאמץ ולנסות לזהות את הקשר הדברים מתוך השיחה.
  4. לא לדרוש מן הילד להתאמן בהפקת צלילים או מילים מסוימות. דרישה כזו עלולה לגרום לו  לאי נוחות בקשר לדיבורו.
  5. לא צריך לבקש מן הילד להאט את דיבורו. מספיק להקפיד על אווירה שקטה ולדבר עמו  באיטיות. הבקשה ממנו להאט את קצב הדיבור עלולה לגרום לו לתסכול.
  6. לבקש מן המבוגרים הסובבים את הילד לא לתקן את דיבורו של הילד   ולא לדון בבעיות הדיבור שלו בנוכחותו.
  7. להקשיב בתשומת לב לדברי הילד.
  8. לא להשלים מילים שהילד מתחיל, או להגות אותן נכון במקומו.
  9. כשהילד מעלה את נושא הגמגום, יש לדבר על כך עמו בפתיחות או בגלוי, גם אם הוא מעלה את הנושא בנוכחות אנשים נוספים.
  10. להימנע לבקש מן הילד לדבר בשם אחרים, או במקומות בהם הוא החליט להימנע משיחה.

האם אפשר לרפא גמגום?
ברוב המקרים, לא ניתן לרפא לחלוטין,  אולם התערבות מוקדמת עשויה למנוע מהגמגום מלהפוך לבעיה לכל החיים. מטרת הטיפול היא להתמקד בלמידה מחדש כיצד מדברים, או ללמוד להיפטר מצורות דיבור שגויות.

 

ד"ר דב ענבר הוא מנהל המכון להתפתחות ולשיקום הילד במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת הכללית.

 כללית

 לערוץ המשפחה של כללית

הכתבה נוצרה בתאריך : 15/01/2007
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו