תזונה בריאה, לגדול, ילדים, אוכל, בריא, דבש, חג, רפואה סינית • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

תזונה נכונה לראש השנה על פי הרפואה הסינית

מאת: פרופ' משה שטרנפלד, מומחה לרפואה פנימית ולרפואה סינית

 

                                

החגים מהווים תירוץ טוב לאכול מגוון מאכלים ובכמויות גדולות. העלייה במשקל היא רק פן שלילי אחד של התזונה המוגברת בחגים. מה עלינו לאכול וכיצד כדי שגופנו לא יפגע בחגי תשרי? לרפואה הסינית פתרונים.

 

הסינים אינם חוגגים את חגיהם במהלך השנה. הם חוגגים רק את השנה החדשה  וגם בחג זה, התנועה היא המוטיב הבולט. המזון איננו מרכיב מהותי של החג, מפני שהסינים מאמינים בלאכול נכון כל השנה, גם בחגים.

 

אנחנו מרבים באכילה בחגים וכל המרבה הרי זה משובח. האכילה איננה מצווה אלא מנהג שפשט בכל קהילות ישראל בכל רחבי-תבל. יתכן שמקור המנהג הזה הוא בכך שבעבר בחגים היהודיים היתה עליה לרגל לבית המקדש, פעילות גופנית קשה, שצורכת אנרגיה רבה וזו סופקה על ידי האוכל.

 

האכילה המרובה בחג גורמת לעודף המזון שהופך לשומן וזה מתפזר בגוף באופן שונה אצל אנשים שונים. הפיזור השומני יכול לבשר לנו מי ילקה במחלות ובאיזה סוג בעיות או מחלות הוא יחלה. אבל הבעיה היא לא רק בהשמנה, אלא גם בחימום יתר של הגוף בכלל והכבד בפרט, הגורמים לבעיות פיזיות קשות.

 

דבש: אנו אוכלים דבש כסימן לשנה מתוקה. חשוב לדעת כי דבש טוב רק במצבו הטבעי. חימום הדבש פוגע בחלבון הקיים בדבש והופך למזיק. אכילה של פרוסת עוגה שהדבש בה חומם, לא תזיק לנו, אך אכילה מרובה של עוגת דבש בהחלט איננה בריאה לנו. 

 

לדבש הטבעי יש סגולות בריאותיות רבות. הדבש פועל נגד מזהמים שונים והוא גם מקור אנרגיה זמין ויעיל. אולם, אכילה של מעבר לשלוש כפיות דבש ביום, עלולה לגרום לחימום של הגוף. בימים חמים תוספת החום הזו איננה רצויה ויכולה גם להזיק ובמיוחד לאנשים עם רגישות לחום. חולי לב רבים סובלים מן החום אשר יכול גם להזיק ללב. חולי סוכרת שיאכלו דבש יכולים להפר את איזון הסוכר בדם. הפרת האיזון הזו יכולה להיות בעייתית עד כדי סיבוכים בריאותיים קשים.

 

דגים: אנו אוכלים בחג דגים בצורות שונות. חלק אוכל אותם מבושלים או מטוגנים, אחרים אוכלים "גפילטע-פיש" . אם אנו אוכלים אוכל מטוגן, המזון באופן אוטומטי הופך למחמם ומזיק. אם התיבול מכיל תבלינים חריפים, הוא גם הופך את המזון למחמם. גם הסוכר לבן, שמוסיפים לגפילטע, גורם לחימום כללי בשל היותו חומצי. מותר לאכול מכל סוגי הדגים הללו, אך יש להקפיד על כמות קטנה ומדודה.

 

בשר ועוף: בשר בקר הוא מזון מחמם במהותו. מעבר לכך, הוא גם קשה לעיכול ומחייב את הגוף להשקיע עבודה רבה בפירוקו. לחולי-לב וללוקים בפגיעה בכלי-דם, ארוחה כזו איננה מומלצת. גם עוף ,שביסודו הוא נטרלי בערב, גורם לעיכול קשה ובמיוחד כאשר אוכלים גם דגים. העושר הרב של חלבון מן החי הוא זה הקשה לעיכול ויוצר את הרגשת הכבדות והעייפות.  מובן שאכילה של מנה קטנה לא תזיק לגוף בריא.

אנו לא ממליצים לצום, חלילה, בחג או לא ליהנות ממטעמי החג. הכול תלוי בכמות אותה נאכל. לחולים מומלץ להיזהר במיוחד.

הכתבה נוצרה בתאריך : 06/09/2006
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו