מניעה וטיפול בפציעות נפוצות בקרב ילדים מחוץ לבית - לגדול • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

חזרה בטוחה לביה"ס

מסקר שנערך בקרב הורים לילדים עלה כי לא פחו מ-50% דיווחו שילדיהם נפצעו בגן או בבית הספר בשנה האחרונה.

חזרה בטוחה לבית הספר - מניעת פציעות
צילום: Thinkstock

אנו ההורים משתדלים לעשות ככל יכולתנו להגן ולשמור על הילדים הקטנים שלנו, אך לא תמיד הם תחת חסותנו. הילדים מסתכנים בפציעות שונות בגן ובבית הספר וחשוב שנתייחס לכך ברצינות, שכן טיפול לקוי בפצע קיים עשוי להחמיר את המצב.


ד"ר גור שמואל, מומחה לרפואת ילדים, יועץ למותג "בפנטן פלוס" (יעיל לחיטוי וריפוי כוויות קלות, פצעים, חתכים ודלקות עור קלות), מסביר:
ילדים נפצעים לעיתים בגן ובבית הספר או בפעילויות העשרה אחר הצהריים. מרבית הפציעות, הן קלות ושטחיות ומחייבות טיפול חיצוני בלבד, ללא התערבות רפואית משמעותית יותר.


הטיפול הטוב ביותר הוא כמובן מניעה ועלינו לדאוג בראש ובראשונה למנוע ככל שניתן פציעות וחבלות הנגרמות מחוסר זהירות ותשומת לב.
פצעים וחתכים גורמים לחבלה בעור, וטיפול נכון ויעיל הנו חשוב מאין כמותו. עורנו הוא איבר משמעותי המספק הגנה, מונע זיהומים, משתתף בשמירה על מאזן הנוזלים - אך חשוף ביותר לפגיעה. הגנה על העור עצמו עוזרת לנו לשמור על בריאותנו הכללית.

 

פגיעות פנימיות או חיצוניות

 

הפגיעה בעור נחלקת לשני סוגים עיקריים של פגיעות:
פגיעה חיצונית - כלומר פגיעה שאינה חודרת את עובי העור. פגיעה עמוקה - בה שלמות העור נפגמת ונוצרת חשיפה של תת עור או רקמת שומן לסביבה החיצונית.
בנוסף לשני סוגים אלו, ישנם גורמים נוספים המשפיעים על אופי הפגיעה בעור: גודל הפגיעה כמו גם גורם הפגיעה. כלומר, ישנו הבדל משמעותי אם האדם נפגע מברזל חלוד או אם מסכין ניתוח סטרילית.
פגיעות בעור נפוצות בעיקר בקרב ילדים, בשל אופיים הסקרן של ילדים, והיותם לא זהירים במיוחד.


סקר שערך מכון המחקר רושינק (Rushinek), עבור חברת 'באייר ישראל', המותג 'בפנטן פלוס' וארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים, בנושא פציעות נפוצות בקרב ילדים, מציג נתונים מפתיעים.
בסקר שנערך בקרב 352 נסקרים, שלהם לפחות ילד אחד בגילאי 3-13 , עולה כי פציעות ילדים מחוץ לבית היו שכיחות יותר בשנה האחרונה, מאשר פציעות בתוך הבית וכ-50% מההורים דיווחו על כך שילדיהם נפצעו בגן/בית ספר בשנה האחרונה.
אחד מכל חמישה הורים דיווח שהילד שלו נפצע בשנה האחרונה בכוויה/שבר/נקע. 39% מהנשאלים ציינו שהפציעה השכיחה ביותר של הילדים היתה נקע ו-28% מהם ציינו שהפציעה השכיחה היתה כוויה.


לדעת ההורים שנשאלו, המורים וההורים נתפסים כשני הגורמים האחראיים העיקריים על צמצום תופעות אלימות או חרם כלפי ילדים בבתי הספר, כאשר המורים מובילים מעט עם 36% בקרב הנשאלים וההורים מיד אחריהם עם 33%.
יחד עם זאת, מסתבר כי ההורים אינם חושבים כי האחריות הינה בידיה של הנהלת המוסד החינוכי ורק 19% מהם ציינו שרואים בהם האחראים.

 

חשוב לטפל בכל פציעה

 

סוג הפגיעות בעור הילדים הוא מגוון מאוד, אך סוג הפגיעה העיקרי הוא כתוצאה משפשוף, שנגרם בעיקר עקב נפילות ומעידות. הטיפול הנכון בפגיעות ופציעות הוא על ידי מניעתן, צמצום חשיפת הילדים למצבים וחפצים העלולים לסכנם, וישנם צעדים פשוטים יחסית אותם מומלץ לנקוט כדי לצמצם את הסיכון.
לא הגיוני למנוע מהילדים להתרוצץ עם חבריהם במהלך ההפסקה, התרוצצויות שלא פעם מובילות לנפילות ושפשופים, אך חשוב לטפל בכל פציעה כזאת במהירות האפשרית. בנוסף, חשוב להרחיק חפצים מסוכנים מסביבתו של הילד, כולל צעצועים חדים, כלי זכוכית, רהיטים עם פינות חדשות וכד' ולא לאפשר לילדים לרוץ בכיתות, על הרצפה החלקה והשולחנות מסביב.


אם בכל זאת אירעה פגיעה, חשוב מאוד לטפל בה, משום שגם שפשוף קל יכול להזדהם במידה ומזניחים אותו. זיהום יכול לגרום לפגיעה מורכבת שתחייב טיפול מורכב יותר, ממושך יותר וכואב יותר.
הדבר הראשון שיש לעשות הוא לנקות את המקום. כלומר לשטוף עם מים ולהרחיק את הגורם הפוגע. במידה ומדובר בפצעים קלים של העור, ניתן להשתמש במשחות מרגיעות ומטפלות כדוגמת בפנטן פלוס של חברת באייר, המיועדת בין השאר לטיפול בפצעים קלים. במידה ומדובר בפגיעה מורכבת יותר, יש להיוועץ ברופא.

 

סכנה ושמה כוויה

 

פגיעה תרמית בעור, כלומר כוויה, מתחלקת לפי עומק וחומרת הפגיעה לשלוש רמות:
כוויה בדרגה ראשונה באה לידי ביטוי באודם וברגישות.
כוויה בדרגה שניה מתבטאת בהופעת שלפוחיות.
כוויה בדרגה שלישית מתבטאת בפגיעה בשלמות העור עם נזק לחלקים העמוקים של העור ולרקמות שתחתיו.


בנוסף למדד זה אנו מתייחסים לכוויה בהתאם לשטח העור שניזוק. נהוג למדוד את השטח באחוזים כאשר יחידת המדידה הינה אחוז אחד. לשם השוואה, שטח כף היד מחושב כאחוז אחד.
אמנם כוויה אינה פציעה נפוצה בקרב ילדים בבית הספר, אלא אם כן היא נגרמת עקב שפשוף מנפילה, אך גם היא יכולה לגרום לפגיעה בעור שבמידה ואינה מטופלת, עלולה לגרום לבעיות משמעותיות.

 

סבלנות והרבה זהירות

 

בכל הקשור לפציעות השונות, כאמור, הדרך הנכונה ביותר לטפל בהן היא להמנע מהן. הדבר החשוב ביותר הוא שאנו כהורים, נסביר לילדים הקטנים את הסכנות השונות וכיצד נמנעים מהן כאשר הם נמצאים מחוץ לבית. כאשר אנו איתם, חשוב להשגיח עליהם לאורך כל הזמן.


אם בכל זאת הילד נפגע? הטיפול תלוי בעוצמת הפציעה. אם זו פגיעה קלה יחסית, השתמשו בתכשירים ומשחות שיכולים לסייע בהחלמה של העור, כגון בפנטן פלוס של חברת באייר. במידה ונוצר זיהום, השתמשו במשחות המכילות אנטיביוטיקה.
במידה ומדובר בפציעות רציניות יותר, חשוב לגשת לאבחון רפואי כדי לקבל טיפול מתאים הכולל משחות מיוחדות, מתן נוזלים, ומניעת זיהום משני.

 

להשגיח אך גם ליהנות

 

כדי להגן על עצמנו ועל ילדינו מהפציעות השונות, נדרשת תשומת לב רבה הן שלנו כהורים והן של הצוות בבית הספר. עם זאת, חשוב לאפשר לילדים חוויות והתנסויות. אם משלבים במהלך החיים מידה נכונה של תשומת לב והשגחה, גם הילדים וגם המבוגרים יכולים ליהנות.


* ד"ר גור שמואל הינו יועץ למותג "בפנטן פלוס", מומחה ברפואת ילדים, מנהל מרכז בריאות הילד בכפר סבא.


מבשלים עם הילדים - בזהירות
 

שומרים על הילדים בין כתלי הבית
 

הופכים את הבית לבטוח יותר לילדים

המדריך למטייל המתחיל: עזרה ראשונה לטיולים

פצעים, כוויות וחתכים: כך נמנעים, כך מתמודדים

שפשפת – דרכים למניעה ולטיפול

לערוץ בפנטן פלוס בלגדול

 

הכתבה נוצרה בתאריך : 29/06/2022
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו