כיצד מתכוננים הגנים ובתי הספר לקראת שנת הלימודים החדשה, לאור החשש להתפשטות שפעת החזירים?
מאת: ד"ר הדר ירדני, קופת חולים לאומית
בכל שנה מעלה פתיחת שנת הלימודים חששות בקרב ההורים: האם ישתלב ילדם במסגרת? האם יזכה במורה או בגננת מסורה ומבינה? האם יצליח לעמוד במטלות המערכת, יעמוד בצפיות, יגיע להישגים ראויים וישתלב בחברה? השנה נוסף עוד חשש – שפעת החזירים.
מנתונים שנאספו עד היום אומתו בישראל מעל כ-2,000 מקרי תחלואה בשפעת החזירים, מתוכם כ-50% ילדים ומתבגרים עד גיל 21. במרבית המקרים מדובר בשפעת שאינה חמורה משפעת עונתית, ולעתים מופיעה ללא חום.
התקשורת העלתה לאחרונה שאלות ותחזיות אחדות הקשורות בפתיחת שנת הלימודים. נכון להיום, המלצות משרד הבריאות למשרד החינוך הן לפתוח את שנת הלימודים כסדרה, ולסגור מוסדות וכיתות רק אם מספר החולים (או תלמידים החשודים במחלה)
ובכל זאת, מה אפשר לעשות על מנת להתחיל את שנת הלימודים ברגל ימין?
השנה יותר מתמיד מומלץ לחסן ילדים (וגם מבוגרים) נגד שפעת עונתית. רצוי לחסן כבר בתחילת חודש אוקטובר, ומומלץ מאוד לא מאוחר מסוף נובמבר (אבל אפשר לחסן גם אחרי מועד זה). חשוב להקפיד שילדים הזקוקים לשתי מנות תרכיב, ברווח זמן של חודש ביניהן, יקבלו את המנה השנייה עד סוף נובמבר, כמובן לפי בדיקה או המלצה פרטנית של הרופא המטפל. מומלץ לחסן ילדים נגד דלקת ריאות ולהשלים את כל חיסוני השגרה במועד. ניתן לחסן נגד שפעת בו-זמנית עם החיסונים השגרתיים.
מומלץ לחנך את הילד לשמירה על היגיינה: שטיפת ידיים ביציאה מהשירותים בסבון ובמים, וניגוב אחרי השטיפה; שטיפת ידיים לפני הנגיעה במזון, לאחר מגע עם רוק והפרשות האף, לאחר שיעול ועיטוש, ולאחר מגע עם טישו משומש. חשוב לכסות את הפה ואת האף בעת שיעול ועיטוש – אבל לא בעזרת כף היד אלא להשתמש בטישו ולזרוק לפח .אם אין טישו יש לכסות את הפה בעזרת הזרוע או השקע הפנימי של המרפק. ההנחיה בנושא הקפדה על ההיגיינה פורסמה בחוזר של משרד הבריאות, אולם מדובר גם בעבודה של ההורים מול ילדיהם: הדרכה והסברה נכונה בבית יסייעו מאוד להפנמת הכללים.
חשוב לדעת מיהו הילד החשוד כחולה בשפעת חזירים. סימני המחלה הם חום מעל 38 מעלות (על פי רוב), וסימנים של שפעת הכוללים לפחות אחד מהתסמינים הבאים: נזלת, כאבי גרון, שיעול, כאבי שרירים או קוצר נשימה.
ישנם ילדים הנמצאים בקבוצת סיכון, ומומלץ לבדוק אותם ברגע שעולה חשד למחלה. מדובר בילדים המקבלים טיפול מונע קבוע כנגד מחלת האסתמה,
לסיכום: הורידו את רמת החרדה, והימנעו ככל האפשר משליחת ילד חולה לגן, למעון או לכיתה. חסנו את ילדכם בחיסוני השגרה ובחיסונים נגד דלקת ריאות ושפעת עונתית. חנכו אותו לשמירה על היגיינה. היו ערים להופעת סימנים החשודים לשפעת החזירים, והכי חשוב – שתהייה לכולנו שנת לימודים פורייה ובריאה
ד"ר הדר ירדני היא בוגרת הטכניון, בעלת תואר MHA מאוניברסיטת חיפה, מומחית ברפואת ילדים. עובדת בקופת חולים לאומית זה כשנתיים, ובשנה האחרונה כרופאה מחוזית במחוז צפון. חברה בוועד של החברה הישראלית לאיכות ברפואה, ועונה לשאלות הורים בנושא רפואת תינוקות באתר Beok.