מאת: עמותת קווים ומחשבות
לקראת החזרה לבית הספר ההתרגשות גוברת בקרב ההורים והילדים. הילד מתמודד עם שינויים כמו מורה חדשה, חברים חדשים, מבנה חדש, ובקרב ילדים העולים לכיתה א' ההתרגשות גדולה אף יותר.
איריס שני, מנכ"לית עמותת קווים ומחשבות, העמותה הישראלית להפרעת קשב, נותנת מספר קווים מנחים לקראת החזרה לבית הספר שיאפשרו לילדים להיקלט בצורה רכה, טובה, עם ביטחון ורוגע:
1. ראשית, כדאי לזכור שילדים שומעים ומבינים ה-כ-ל. לכן, שימו לב כאשר אתם מדברים על החששות והפחדים שלכם ליד הילדים, גם כאשר אתם מדברים בשפה זרה, או מבטים ותנועות ידיים.
2. כאשר אתם מספרים לחברים ומשפחה שהילד מתחיל שנה חדשה - שדרו ביטחון ורוגע ושלבו מילות עידוד. נסו להיות רגישים לילד ולוודא שהשיחות סביב הנושא לא גורמות לו להתרגשות יתרה.
3. אחים גדולים נוהגים להתבדח על חשבון האח הקטן ולפעמים לספר דברים מבהילים או "לרדת" על מורים מסוימים. עודדו אותם לספר לילד דברים חיוביים, מצחיקים ומעניינים אשר קרו להם בבית הספר, להראות שגם הם עברו את זה, ולהשרות עליו בטחון.
4. קחו את הילד לסיור מקדים בבית הספר. הראו לו את מגרש המשחקים ועודדו אותו לשחק בו, הראו לו את כיתות הלימוד, חדרי השירותים, ברזיות המים. כך הוא יתרגל מהר יותר למקום החדש. עודדו את הילד לשאול שאלות בזמן הסיור ואם ירצה לחזור על הביקור, אל תהססו.
5. נסו לתאם עם חבר של הילד שילמד איתו, ולהגיע יחדיו ליום הראשון ללימודים. כך שניהם לא ירגישו לבד.
6. כאשר מדובר בסביבה חדשה, בררו מי מהילדים בסביבה מתעתד ללמוד עם הילד ונסו להפגיש אותם למפגש ביתי לפני תחילת הלימודים. דבר זה יקל עליו במציאת חברים חדשים.
7. למדו את הילד לארח ולהתארח כדי שיהיה עצמאי יותר. למדו אותו לשתף במשחקים שלו, לכבד את החברים. זה יקל עליו בדרך לעצמאות, להתבגרות, ולהיות אהוב על חבריו.
8. כאשר הילד פונה אליכם עם שאלות שמטרידות אותו לגבי החזרה ללימודים – העניקו לו את מלוא תשומת הלב, בלי לעשות דברים אחרים תוך כדי כמו לראות טלוויזיה, לנקות ולבשל. התמקדו רק בו כדי שיוכל להיפתח.
9. שתפו את הילד בהכנות ובארגון. הכינו יחד רשימה, לכו יחד לקניות. השפע בחנות יכול לבלבל את הילד, קחו זאת בחשבון. אם צריך, חלקו את הקניות למספר פעמים. תנו לו לבחור והיו סבלניים. תנו לו לסדר את הציוד בחדרו לפי רצונו.
10. שחקו עמו במשחקי קופסא. דבר זה ילמד אותו לחכות בסבלנות לתורו, לתכנן את צעדיו, להפסיד בכבוד, והכי חשוב - לשבת ולהתרכז במשחק מסוים למשך זמן מה.
11. למדו אותו לקרוא שעון. תרגלו עמו עמידה בלוח זמנים. דבר זה חשוב לו כדי לא להיות מפוזר, מבולגן, וכך ללמוד לתכנן לוח זמנים מסודר.
* עמותת קווים ומחשבות, העמותה הישראלית להפרעת קשב (ADHD), משפיעה על שינוי המודעות הציבורית להפרעה, מרחיבה את הידע הקיים אודות סימני ההפרעה, דרכי האבחון והטיפול המתאימים