המנהג המאפיין ביותר את חג השבועות הוא אכילת מוצרי חלב. דפנה בוסאני, דיאטנית קלינית ומדריכת סדנאות הרזיה לילדים ונוער "קל על המשקל" במרכז שניידר לרפואת ילדים, מציעה מספר דרכים להתמודד עם מאכלי ומנהגי החג, על מנת שנוכל לעבור את חג השבועות בלי תוספת במשקל:
צריכת מוצרי חלב:
שפע של מוצרי חלב ברמות שומן שונות . מוצרי חלב רזים יותר יכולים בהחלט להחליף את מוצרי החלב השמנים יותר, ללא פגיעה משמעותית בטעם. על ידי הפחתת כמות השומן נמזער את הנזק הקלורי והנזק הבריאותי הנגרם כתוצאה מצריכה גבוהה של מזון שומני. ניתן לבחור את המוצרים לפי אחוזי השומן או לפי כמות השומן למוצר.
שומנים במוצרי החלב:
הקפדה על צמצום כמות השומן במזון חשובה על מנת למנוע מחלות שכמות שומן עודפת עלולה לגרום, כמו מחלות לב וכלי דם. בנוסף, ככל שנמעיט בצריכת כמות השומן, נפחית את הצריכה הקלורית. מומלץ לאכול מוצרי מזון המכילים חיידקי ביו, המסייעים למערכת החיסונית. צריכת מוצרי חלב המכילים חיידקי ביו, חשובה במיוחד לנשים ולאנשים שלוקחים אנטיביוטיקה בצורה ממושכת או בכמויות גדולות.
סידן:
מוצרי חלב הם דרך מצוינת להעשרת התפריט בסידן . חשוב לאכול לפחות 3 מוצרי חלב ליום ורצוי לצרוך מוצרים מועשרים בסידן. ברשימת המוצרים המועשרים נמצאים: גבינות לבנות, גבינות קשות, (עשירות בסידן אך גם עשירות יותר בשומן) יוגורט או חלב שמועשרים בסידן ומשקאות שונים על בסיס חלב.
עוגות גבינה:
עוגות הגבינה מאפיינות מאד את חג השבועות. בהכנת עוגות גבינה, מומלץ להשתמש בגבינות רזות עד כמה שאפשר, ומכילות סידן. גבינת ריקוטה, למשל, מכילה 5% שומן וכ- 1000 מ"ג סידן לגביע של
אפשר ורצוי לאפות גם עם גבינות רזות (2\1 אחוז שומן או 0% שומן). כמו כן, אם במתכון מוסיפים שמנת לעוגה רצוי להוסיף יוגורט או שמנת קלה.
ירקות ופירות:
חג השבועות הוא כידוע, חג חקלאי. הירקות והפירות רק מחכים שיקטפו אותן ויעלו על השולחן. זה הזמן להכין סלט גדול עם שפע ירקות או לאכול פרי טרי ובריא. מבחינה תזונתית, עדיף לאכול את הפרי ופחות מומלץ לסחוט מיץ או לאכול את הפרי מיובש. יחד עם זאת, חשוב לא להגזים בצריכה של פירות,כיוון שהם מכילים סוכר, בניגוד לירקות דלי הקלוריות.