שלושה מסלולי טיול משפחות בשלושה גנים לאומיים בחופי בארץ
המלצה למסלול טיול לכל המשפחה בשני חלקים, בסימן גרגרי החול: הגנים הלאומיים חוף השרון ואפולניה מצפון, ושפך נחל השורק בואכה פלמחים מדרום .
אפולוניה. צילום: חגי יוחנן
הנילוס, הכול מתחיל בנילוס. אצל המצרים ידוע הנילוס כמתת האל ואולם כיצד הוא משפיע עלינו, הישראלים?
רצועת החוף של מדינת ישראל הינה אחד התוצרים של מאות ואלפי קילומטרים שבהם חצב הנילוס את אדמת אפריקה, סחב ופירק, הסיע ופורר, עד שגרגרי החול הזהובים הגיעו לחופי הארץ.
נופה של רצועת החוף הושפע במשך אלפי שנים מאותם גרגירי חול, ובעקבותיהם אנו מציעים לכם לטייל בשתי צורות נוף שונות לחלוטין בגובהן, באופיין, בצומח ובחי שבהן.
חלקו הראשון של הטיול עוסק בכורכר וייקח אתכם צפונית לתל אביב, אל הגנים הלאומיים חוף השרון ואפולוניה. חלקו השני יסיעכם דרומה סמוך לקיבוץ פלמחים.
טיול משפחתי בגן הלאומי חוף השרון - יום הכורכר
הידעתם כי הכורכר הינו מאפיין ייחודי הקיים (כמעט) רק בישראל? ואילו אנו – לבנו גס בו. אנו חוצבים אותו, בונים עליו ואיננו שומרים על אחד המאפיינים הגדולים של הארץ הזו, שחשיבותו רבה להיסטוריה האנושית כמו גם לטבע הישראלי, בגלל היותו בית גידול מיוחד.
הכורכר (בערבית משמעו פריך, מתפורר) היא אבן העשויה מחול הים מלוכדת בגיר, ולכן יש לה המאפיינים של שניהם. היא בעלת מבנה גרגירי מחד ותוססת במגע עם חומצה מלחית מאידך. מצוקי החוף הגבוהים של ישראל עשויים מסלע זה, שנוצר בעקבות התגבשות דיונות חול על ידי מי גשם. הגבול הצפוני של הכורכר הינו רכס הכרמל ובדרום הוא מגיע אלי סיני.
את הטיול מתחילים בגן לאומי חוף השרון, דרומית למכון וינגייט. מחנות "צומת ספרים", הסמוכה למתחם המסחרי של שפיים, פנו מערבה והמשיכו בכביש עד לדרך עפר, שתוביל אתכם לחניית הגן הסמוכה לשכונת ארסוף היוקרתית.
פותחים את השער, מצטיידים בדף הסבר ומתחילים לסייר לאורך השבילים הפזורים בגן, כשהיפה בכולם הוא זה המוביל לאורך המצוק, ממצפור אחד לרעהו, המספקים משטחי תצפית מרהיבים. לאורך השבילים הבחינו בצמחייה האופיינית לנוף מצוקי הכורכר. ליד כל נקודת עניין ישנו שילוט התואם את ההסבר במפה.
מגובה של כ-
שווה למצוא את עקבות הצבאים בצמתי השבילים ולהחליק באזור ה"חליקס", המאפשרים לילדים לגלוש.
טיול משפחתי בגן הלאומי אפולוניה
כדי להמשיך ולראות פן אחר, אנושי במהותו, של צוק הכורכר, צאו מהגן הלאומי, וחזרו לכביש החוף - בו סעו דרומה לגן לאומי אפולוניה. לפני מנהרת כפר שמריהו פנו ימינה וברמזור פנו שמאלה לשכונת נוף ים של הרצליה. עפ"י השילוט פנו בכיכר השנייה ימינה עד הכניסה (בתשלום) לגן הלאומי.
אפולוניה היא סיפור התיישבות על מצוק הכורכר, סיפור של ים, סיפור של אנשים לאורך התקופות שהתפרנסו מהים (שיט, דיג) ומתוצריו (דגים מיובשים, זכוכית, חלזון הארגמן) ובנו בעזרת הסלע המקומי, הכורכר. הווילה הרומית שנראה באתר (שקדמה לוילות של הרצליה פיתוח וכפר שמריהו בכמעט 2000 שנים) היא דוגמה של שימושי האדם בכורכר.
הלבנים המקומיות שימשו את בוני החומות המוסלמים והצלבנים, הסיד שנוצר כאן ניצל את הכורכר לטובת בנייה באזור.
בהשקיפכם ממרום המגדל שבמבצר, שימו לב לשינויים שעושה הים בקו החוף. מצד צפון תוכלו לראות התמוטטות של חלק ממצוק הכורכר שהינה חדשה. גם חלקים מחומת העיר הצלבנית נמצאים על החוף.
זהו פן נוסף של הים. יחד עם הבנייה על ידי הסעת החול, מכות הגלים על המצוק לאורך זמן פוצעים (ומכאן המילה גידוד) את הסלע וגורמים להתמוטטויות. גם המרינות והנמלים שמדרום אינם מסייעים, כנראה, להעברה מסודרת של חול כפי שהיה בעבר ולהרחקת הגלים מן המצוק.
לא מכבר, נעשה ניסיון על ידי צוות הגן ואקולוג מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים להשיב את חומת האוו
הטיול באפולוניה מלווה בדף הסבר ובשלטים הממחישים את חיי היומיום. הדובדבן הוא המבצר הצלבני.
א
פולוניה. צילום: רשות הטבע והגנים
טיול משפחתי בגן לאומי נחל שורק - יום חול
חלקו השני של יום החולין שלנו ייקח אתכם לגן לאומי שפך נחל שורק, לעבר צומת הקורא ומשם לכיוון קיבוץ פלמחים. פנו לחניון בחורשת הצנחנים המסומן בשלט חום על הדרך והמהווה נקודת המוצא לסיורים בגן בלאומי.
המסלול יכול להיות מעגלי וכך לחזור לחורשה וישנה אפשרות להשאיר רכב בנקודת הסיום, שהיא החוף הסמוך לקיבוץ פלמחים.
המסלול בעקבות החול הוא הארוך (כקילומטר וחצי) מבין השלושה הקיימים ועליו תוכלו ללמוד בדף ההסבר שבתחילת המסלול ובעזרת עמודי החולות שיכוונו את דרככם (צבע שחור).
נחל שורק מתחיל את דרכו בהרי ירושלים, מדרום לרמאללה. בשנים האחרונות נעשה מאמץ עצום לשקם את הנחל ולצמצם את כמות הביוב הזורמת אליו. כיום, זורמים בנחל מי שיטפונות, מים מנביעות מעטות, מי תהום המתנקזים לאפיק ומי קולחים (שפכים מטוהרים) שלא נוצלו להשקיה חקלאית.
בזכות הרצף הגיאוגרפי של האזור עם חולות המדבר שבדרום, "פלשו" לכאן צמחים ובעלי חיים מדבריים, החיים בכפיפה אחת עם קרוביהם בני החבל הים תיכוני.
כך הפכו חולות מישור החוף ל"מעבדה" טבעית לאבולוציה, ולמרכז היווצרות של מיני צמחים ובעלי חיים חדשים, בלעדיים (אנדמיים) למישור החוף כמו סביון יפו, הניכר בעליו השעירים והבשרניים ובפרחיו הגדולים יחסית. וגרביל החוף (גרביל אלנבי) שהוא קטן יותר מגרביל החולות, פרוותו בהירה יותר וקצות אפרכסות האוזניים כהות יותר.
לחולות מישור החוף יש גם חשיבות הידרולוגית רבה. שיעור המילוי החוזר מגשם על פני שטחים אלה הוא גדול מאוד, עד כדי 80 אחוזים מכמות הגשם המגיעה לקרקע. המשמעות היא שכל קמ"ר של שטח דיונות קולט כמות ש
במהלך הטיול תחלפו ליד גשר הצבים, תעברו את תצפית הקורמורנים ותמשיכו דרך החוליות (דיונות) לעבר רכס הכורכר ממערבה לנו. בעליה לרכס הכורכר כדי לצפות על הנוף תראו את מערת הגמדים", כפי שכינוה ילדי הקיבוץ השכן. אין להיכנס למערה מחשש להתמוטטות.
משם תמשיכו לתצפית הים – רכס הכורכר מעניק תצפית מרהיבה על שפך נחל שורק לים ועל חוף פלמחים. מכאן אפשר לרדת לחוף הים.
* מסלול הטיול באדיבות רשות הטבע והגנים
עוד מסלולים שאולי יעניינו אותך:
טיול בשמורת הטבע הבניאס
טיול בחוף בית ינאי
טיול בבית גוברין