את בעיצומו של השבוע ה- 40, ולפתע מופיע כאב חד במפשעות. האם זה ציר והאם חייבים לרוץ מיד לחדר הלידה? מדריך מרגיע לנשים שחוששות ללדת בחדר המדרגות או במכונית.
מאת:
נשים רבות, במיוחד בהריון ראשון, פוחדות לאחר להגיע לחדר הלידה. הן חוששות שהלידה תתרחש בבית או בדרך לבית החולים. כתוצאה מכך, לא פעם ולא פעמיים הן ממהרות להגיע למיון יולדות בגלל אזעקות שווא. רופאי הנשים כבר רגילים לשמוע שאלות כמו: "איך אדע מתי לפנות לחדר לידה?" "איך אני אדע מהם צירים?"
ובכן, אל חשש. צירי לידה אמיתיים גורמים כאבים חזקים וקשה להתעלם מהם או לטעות בהם.
אז מתי להורות לבן הזוג לקחת אותך לחדר הלידה?
1 .כאשר קיימים צירים סדירים.
2 .בכל מקרה של דימום, ירידת מים או ירידה בתנועות עובר.
מה ההבדל בין צירים רגילים לצירים מדומים?
לעתים מופיעים צירים מדומים וחשוב לדעת מה מבדיל אותם מצירים אמיתיים. צירים מדומים אינם סדירים, אינם מתגברים בעוצמתם עם הזמן ולעתים חולפים. צירים אמיתיים הם צירים סדירים וכואבים שמתגברים בעוצמתם ותדירותם עם הזמן.
ובכל זאת, איך נדע שהצירים אמיתיים?
צריכים להתמלא שני תנאים:
הצירים סדירים בתדירות של חמש דקות או יותר.
כל ציר נמשך יותר מ- 45 שניות.
כשמתמלאים תנאים אלו לאורך זמן, סביר שמדובר בצירים אמיתיים ועלייך להגיע לחדר לידה.
טיפ נוסף: בדרך כלל הכאב הנגרם על ידי צירים מדומים מופיע בבטן תחתונה ובמפשעות, בעוד שהכאב של צירים אמיתיים מופיע בצורת חגורה מכיוון הגב אל הבטן התחתונה.
ואם למרות ההסבר הנ"ל, אני עדיין לא בטוחה?
אם את מתלבטת לגבי מהות הצירים שלך, אל תהססי לפנות לרופא שלך או לחדר לידה לבדיקה כדי להסיר את הספקות. אולם אין כל סיבה למהר לחדר לידה מיד כשתחושי בציר הראשון או השני. תהליך הלידה, בעיקר בלידה ראשונה, הוא בדרך כלל ממושך, והסיכוי שתלדי בבית כבר עם הצירים הראשונים הוא קטן ביותר.
צריכים להגיע למיון יולדות אם יש ירידת מים, אבל אין צירים?
לעתים הסימן הראשון לתחילת תהליך הלידה הוא פקיעה של קרומי העובר וזרימת מי השפיר החוצה, לאו דווקא עם צירים או כאבים. ירידת מים יכולה להתבטא לעתים בטפטוף קל שעשוי להרטיב קלות את תחתוניך. בכל מקרה של ירידת מים, חייבים לפנות לחדר הלידה בהקדם. בדרך כלל מופיעים צירים תוך כמה שעות לאחר ירידת המים אם לא מופיעים צירים, מזורז התהליך בחדר לידה.
גם הפרשה דמית יכולה להעיד על לידה מתקרבת?
לפני הופעת צירים יכולה גם להופיע הפרשה דמית קלה בצבע ורוד כהה-אדום בהיר. הפרשה זו מופיעה לרוב בכמות מעטה ומהווה סימן ליציאת פקק הריר הנמצא בצוואר הרחם. פקק זה נפלט, כאשר צוואר הרחם מתחיל להיפתח, לכן יש המכנים זאת סימן הלידה. בדרך כלל הפרשת פקק הריר מתרחשת עם תחילת הלידה, אך לעתים פקק הריר נפלט ללא צירים, והלידה מתרחשת כמה ימים מאוחר יותר. דימום לדני כבד יותר הוא חריג, ויכול להופיע כאשר השיליה נמוכה ומכסה את צוואר הרחם או כאשר מתרחשת היפרדות שיליה. לכן אם מופיע הפרשה דמית בכמות גדולה או כזו המלווה בקרישי דם, יש לפנות מיד לחדר לידה.
הגעתי לשבוע 40 ועדיין אין סימן שאני צריכה ללדת. מה לעשות?
אם הגעת לשבוע 40 להריונך, אך עדיין לא הופיעו צירים או סימנים ראשונים המעידים על תחילת לידה, אין לך כל סיבה לדאגה. הריון הנמשך מעבר לשבוע 40 אינו נדיר, ומתרחש בעשרה אחוזים מההריונות.
כדאי לעשות זירוז?
אין כל הכרח לבצע זירוז, כל עוד האם בריאה והעובר במצב טוב. חשוב לפנות לרופא המטפל לצורך בדיקה וניטור העובר. אם צוואר הרחם סגור והניטור תקין ללא צירים סדירים, ניתן להמתין עוד כשבוע לפני בדיקה חוזרת. המעקב יתבצע עד לשבוע 42 ויכלול ספירת תנועות עובר, ניטור כל שלוש ימים ומדידת כמות מי השפיר הנוטה לרדת עם התקדמות ההריון. ברוב המרכזים הרפואיים ובבתי החולים, מקובל לזרז את הלידה לקראת 42 שבועות להריון מחשש להזדקנות השיליה ולהופעת סבל עוברי בהמשך.
האם בהריונות מעבר לשבוע 41, מי השפיר עלולים להזדהם?
בין אם פקעו הקרומים באופן טבעי או נפקעו במהלך לידה, חשוב לשים לב לצבע מי השפיר. צבעו של נוזל מי השפיר הוא בדרך כלל לבן או שקוף. כאשר מופיע במי השפיר גוון ירקרק או חום כהה, אלו הם מים מקוניאליים. המקוניום מיוצר במעי העובר, ומופרש בצואת התינוק בימים הראשונים לחייו. לעתים מופרש המקוניום על ידי העובר כשהוא עודו ברחם, ואז הוא צובע את מי השפיר בצבע ירוק חום.
כאשר יש מעט מקוניום, אין סיבה לדאגה. כאשר הכמות גדולה יותר יש צורך במעקב קפדני יותר אחרי העובר בזמן הלידה. כיוון שהעובר עלול לשאוף מקוניום לריאותיו בעודו ברחם, ומצב זה יכול לגרום לפגיעה ריאתית, בכל לידה בה נצפים מים מקוניאלים יוזמן רופא ילדים אחרי הלידה וינקה את המקוניום מריאות הילוד. במקרים בהם המקוניום סמיך, יש המדללים את המקוניום עם מי מלח סטרילים המוזלפים דרך צוואר הרחם.
ד"ר רוני לוי הוא מנהל מיון יולדות וחדרי הלידה במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת שירותי בריאות כללית.